l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Borstkanker en stadia

Wat is borstkanker?

 

Bij borstkanker gaat er iets mis met de celdeling. Het menselijk lichaam is opgebouwd uit cellen, waarin erfelijk materiaal zit. Die cellen vermenigvuldigen zich steeds, zodat afstervende cellen vervangen kunnen worden door nieuwe. Soms loopt dat verkeerd. Dan ontstaan er foute cellen die samen een kwaadaardig gezwel vormen: een tumor. Dat is wat borstkanker is. De medische term is carcinoom. Bij borstkanker heet dit mammacarcinoom. Er is sprake van een mammacarcinoom oftewel een kwaadaardige tumor als de tumorcellen de omringende weefsels binnendringen en deze aantasten. De cellen van een kwaadaardige tumor kunnen zich door het lichaam verspreiden, waardoor uitzaaiingen (metastasen) ontstaan. Bij het overgrote deel van de vrouwen begint de ziekte in de melkgangen. Meestal gaat het om kanker in één borst.

 

De verschillende stadia bij borstkanker

 

 

Borstkanker kan in verschillende stadia ontdekt worden. Voordat het borstkanker behandeltraject van start gaat is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de stadia van borstkanker en het stadium van de patiënt. Elk stadium van borstkanker kent een eigen aanpak. De diverse stadia van borstkanker zijn als volgt:

 

Stadium I

In dit stadium van borstkanker heeft de tumor een doorsnee van minder dan twee centimeter en zijn er geen uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel.

 

Stadium II

De grootte van de tumor is in dit stadium tussen de twee en vijf centimeter. Er zijn eventueel uitzaaiingen in de lymfeklieren.

 

Stadium III

In dit stadium van borstkanker is de tumor groter dan vijf centimeter en er zijn eventueel uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel. Dit stadium geldt ook voor tumoren die door de huid naar buiten komen of aan de borstwand vastzitten. In beide gevallen is de kans op uitzaaiingen groot.

 

Stadium IV

In dit stadium van borstkanker zijn uitzaaiingen aangetroffen in andere organen of weefsel dan de borst of lymfeklieren nabij de borst.

 

Voor meer informatie over de diverse stadia van borstkanker verwijzen we u naar de website van Borstkankervereniging Nederland.