l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Mastopathie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Uw arts heeft bij u de diagnose masthopatie gesteld. In deze brochure vindt u meer informatie over dit ziektebeeld en de mogelijke behandelingen. Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. Het woord mastopathie is samengesteld uit het Griekse woord ‘mastos’, wat borst betekent en ‘pathie’, wat ziekte of aandoening betekent.

    

   Wat is mastopathie?

   Veel vrouwen krijgen na hun dertigste last van pijnlijke borsten, die regelmatig gespannen aanvoelen en nauwelijks aanraking verdragen. Bij mastopathie zijn één of meer knobbels, strengetjes, schijfjes of brokjes in het borstweefsel te voelen. Het borstklierweefsel voelt vaak onregelmatig aan. De borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden. Soms is er afscheiding uit de tepel(s). Ook kunnen er cysten ontstaan (cysteuze mastopathie). Een cyste is een goedaardige holte gevuld met vocht. Een cyste kan spontaan groter worden, maar ook spontaan weer kleiner worden of zelfs verdwijnen. Mastopathie kan voorkomen in één borst of in beide borsten. Zeker 10 % van de vrouwen heeft, in ernstige of minder ernstige mate, last van mastopathie.

    

   Pijn

   Pijn speelt een grote rol in het leven van veel vrouwen met mastopathie. Bewegen en aanraken (sporten, traplopen, vrijen, kinderen knuffelen, op de buik liggen) is vaak erg pijnlijk. Maar ook bij gewoon stilzitten kunnen de borsten pijnlijk zijn.

   Kortweg: mastopathie is een verzamelnaam van goedaardige aandoeningen waarbij er sprake is van goedaardige knobbels of andere onregelmatigheden en/of (erge) pijn in je borst(en), die geen gevaar voor de gezondheid opleveren, maar wel veel overlast veroorzaken.

    

   Vormen van mastopathie

   Er zijn twee vormen van mastopathie:

   • Cyclische mastopathie
   • Niet-cyclische mastopathie

    

   Cyclische mastopathie

   Dit heeft te maken met de menstruatiecyclus. Zo’n drie tot zeven dagen voor de menstruatie (in de periode dat de menstruatie op gang komt) hebben veel vrouwen last van zware of gespannen borsten en soms stekende pijn. Vrouwelijke geslachtshormonen laten dan de borstklieren iets zwellen. Over het algemeen is de pijn niet exact aan te wijzen, maar wel voelen veel vrouwen knobbeltjes in hun borsten.
    

   Niet-cyclische mastopathie

   Deze vorm komt minder vaak voor. Er is geen vast patroon in te ontdekken, de pijn zit op een duidelijk aanwijsbare plek en wordt omschreven als brandend, scherp of knagend. Deze variant komt vaker voor bij vrouwen boven de veertig. Tijdens de menopauze nemen de klachten vaak af, maar na de overgang kunnen ze weer terugkomen.

    

   Angst voor kanker

   Mastopathie is geen kanker. Het is een goedaardige aandoening, maar de angst dat het kanker zou kunnen zijn, komt bij veel vrouwen met mastopathie voor. Veel vrouwen schrikken als ze een (nieuwe) knobbel in de borst voelen.

   In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bestaat er bij de meest voorkomende vormen van mastopathie geen verhoogde kans op borstkanker. Wel kan iemand mastopathie hebben en daarnáást, net als elke andere vrouw, borstkanker ontwikkelen.

    

   Mogelijke behandelingen

   Ondanks het feit dat veel vrouwen last hebben van mastopathie, is er nog geen duidelijkheid over de oorzaak. Wel kan er veel worden gedaan om de overgevoeligheid te verminderen:

   • Begin met de aanschaf van een goed sluitende (sport) beha zonder beugels met brede schouderbanden en zorg voor warmte in de vorm van een vest of trui. Hoe kouder, hoe pijnlijker de borsten kunnen aanvoelen.
   • Sommige vrouwen hebben baat bij het terugbrengen van de inname van koffie, thee, chocola, cola, wijn en kaas. Hierin zitten methylxanthines en tyramines, stoffen die veel invloed kunnen hebben op de biochemische reacties in het lichaam. Het duurt ongeveer drie maanden voordat u effect kan verwachten van het stoppen met deze producten.
   • Teunisbloemolie (primrose oil) 1 maal daags 1 capsule, biedt in 40% van de gevallen verlichting. Dit middel is te verkrijgen bij de drogisterij. Ook voor dit middel geldt dat het ongeveer drie maanden duurt voordat u effect kan verwachten.
     

   Hormonaal

   • De anticonceptiepil gaan slikken helpt bij sommige vrouwen.
   • Bij een ernstige vorm van cyclische mastopathie is een hormonale behandeling te overwegen. Gezien de bijwerkingen van deze behandeling wordt pas in laatste instantie hiertoe besloten.
     

   Operatief

   Bij mastopathie op één duidelijke plek in de borst kan deze plek operatief worden verwijderd. Dit geeft echter geen garantie dat de klachten verdwijnen. Bovendien kan mastopathie elders in de borst opnieuw ontstaan.

    

   Mastopathie behandelen is vaak een kwestie van enkele behandelingen proberen om te kijken welke aanslaat.

    

   Tot slot

   Mastopathie spreekuur

   Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met de nurse practitioner mammacare. Zij is te bereiken op het volgende telefoonnummer:
    (0341) 463722 of (0341) 463721

   Indien gewenst  kunt u een afspraak maken op de mastopathie poli. Hiervoor kunt u bellen naar de poli chirurgie:
    (0341) 463777

    

   Stichting Mastopathie

   Voor meer informatie over de aandoening kunt u terecht bij de stichting mastopathie:
    telefoonnummer: 030-2332191
    


    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024