Het Wond Expertise Centrum (WEC) St Jansdal is gespecialiseerd in de behandeling van gecompliceerde wonden. Het WEC St Jansdal is één van de landelijke expertisecentra op het gebied van wonden. In ons centrum wordt u uitstekende wondzorg aangeboden volgens de laatste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten.
Over het WEC St Jansdal
Gecompliceerde wonden vragen om een deskundige aanpak, waarbij vaak meerdere specialismen betrokken zijn. Het WEC St Jansdal bestaat uit een team van professionals, die elk deskundigheid en ervaring hebben op het gebied van wonden en wondbehandeling. Denk hierbij aan dermatologen, vaatchirurgen, verpleegkundig specialist (VS) en wondverpleegkundigen- en consulenten. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op andere specialisten, zoals een plastisch chirurg, een revalidatiearts of een diëtist, maar ook op een gipsverbandmeester, een orthopedisch instrumentmaker, etc. Het WEC St Jansdal hanteert landelijke richtlijnen en kwaliteitseisen op het gebied van wondzorg. Elk, vanuit hun eigen discipline, leveren zij een bijdrage aan het stellen van een snelle en juiste diagnose en behandeling. De zorg voor patiënten met gecompliceerde wonden wordt, indien mogelijk, thuis geleverd.
Gecompliceerde wond
Een wond is een beschadiging van de huid, die meestal vanzelf geneest. Soms is dat echter niet het geval, omdat het normale genezingsproces is verstoord. De wond wil niet genezen en gaat gepaard met pijn en ander ongemak. In dat geval spreken we van een gecompliceerde wond, die vraagt om specialistische zorg en behandeling.
Het WEC St Jansdal is er voor u voor de volgende wonden/aandoeningen:
- Chirurgische wonden (wonden door of na een operatie)
- Decubitus wonden (doorligwonden)
- Diabetische voetwonden (veroorzaakt door suikerziekte)
- Oncologische wonden (wonden door (de behandeling van) kanker)
- Traumawonden (bv. brandwonden of wonden door een ongeluk)
- Ulcus cruris venosum (open been door veneus vaatlijden)
- Wonden ten gevolge van arterieel vaatlijden
- Vocht in de benen (oedeem)
Behandeltraject
Uw huisarts of medisch specialist heeft u doorverwezen naar het WEC St Jansdal. Vervolgens maken wij met u een afspraak om uw klachten te bespreken en een diagnose te stellen. Dat kan een afspraak zijn op de polikliniek (vaat)chirurgie of dermatologie. Het team van specialisten die bij uw behandeling betrokken zijn is afhankelijk van de zorg die u nodig heeft.
Verwijzing naar de poli dermatologie
In verband met een (vermoeden op een) ulcus cruris venosum (open been) bent u doorverwezen naar het WEC St Jansdal. U krijgt een poliklinische afspraak op de poli dermatologie en wordt direct gezien door de dermatoloog. Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk, zoals diagnostisch vaatonderzoek, een wondkweek, bloedonderzoek of een huidbiopt. Vervolgens wordt de diagnose gesteld en voor u een behandelplan vastgesteld.
De doktersassistent verbindt uw been volgens het afgesproken beleid en regelt voor u een aantal zaken, zoals het bestellen van wondproducten voor de thuissituatie en de eventuele vervolgafspraken.
Verwijzing naar de poli chirurgie
Het spreekuur op de poli chirurgie wordt gedaan door een (vaat)chirurg, verpleegkundig specialist en/of wondverpleegkundige- of consulente.
De verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een specifieke masteropleiding die individueel en zelfstandig zorg draagt voor een bepaalde groep patiënten. Binnen de chirurgie, met als speciaal aandachtsgebied wonden, is dat Ilona Pap-Schoonhoven.
Zij heeft verschillende taken van de chirurg overgenomen. De verpleegkundig specialist voert haar werkzaamheden uit in nauwe samenwerking met de chirurg.
Een wondverpleegkundige- en consulente is een gespecialiseerd verpleegkundige die is opgeleid voor de behandeling van gecompliceerde wonden. Zij werkt zelfstandig, maar staat onder supervisie van de medisch specialist. Samen wordt gezocht naar de oorzaak van het ontstaan van de wond en van de slechte wondgenezing. Soms is hiervoor nader onderzoek nodig, zoals diagnostisch vaatonderzoek, een röntgenfoto, een wondkweek of een biopt. Uw wond wordt bekeken en beoordeeld en er wordt een wondanamnese afgenomen. Eventueel worden er foto’s gemaakt. Vervolgens wordt een behandelplan (wondbeleid) opgesteld. U krijgt voorlichting, begeleiding en praktische hulp, zoals leefregels om zelf te doen wat mogelijk is om de wond te laten genezen.
Algemene verwijzing
Sommige wonden zijn van dien aard dat u thuis professionele hulp nodig heeft om de wond te laten behandelen. Als het nodig is wordt daarvoor thuiszorg aangevraagd. Bepaalde onderzoeken en behandelingen kunnen alleen in het ziekenhuis plaatsvinden. In dat geval zult u in het begin vaker naar het ziekenhuis toe moeten komen. In een later stadium zien we u minder vaak in het WEC St Jansdal of verwijzen we u terug naar de huisarts. In sommige situaties is het mogelijk dat we door middel van digitale consulten uw wond op afstand beoordelen.
Aandachtspunten bij afspraken
- Wilt u uw agenda meenemen? Dan kunnen we met u de vervolgafspraken maken.
- Wilt u de patiëntenmap van de thuiszorg meenemen? Dit ten behoeve van de communicatie.
- Bij vervolgafspraken is het van belang dat u weet hoeveel voorraad van verbandmaterialen u thuis heeft.
Bereikbaarheid
Voor het maken of wijzigen van afspraken kunt u bellen met het afsprakenbureau, telefoon (0341) 463890. Het afsprakenbureau is op werkdagen geopend tussen 08:00 uur en 16:45 uur.
Poli dermatologie vindt u door route nummer 1.44 te volgen. Op werkdagen van 08:00 uur tot 16:30 uur is poli dermatologie te bereiken op (0341) 463557.
Poli chirurgie vindt u door route nummer 0.65 te volgen en het WondExpertiseCentrum via route nummer 1.02. Poli chirurgie is op werkdagen van 08:30 uur tot 16:30 uur telefonisch te bereiken op (0341) 463777.
Website: www.stjansdal.nl/WEC