l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Behandeling met biologicals (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

    

   Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

    

   Behandeling met biologicals

   Samen met uw arts heeft u gekozen voor een biological als behandeling voor uw ontstekingsziekte. Deze biological krijgt u, omdat uw huidige medicatie niet voldoende werkt of omdat u een zeer ernstige vorm van uw ontstekingsziekte heeft.

    

   Wat is een biological?

   Tekst video:

   Een biological is een een door biotechnologie geproduceerd medicijn dat via een infuus of pen gegeven kan worden bij auto-immuunziekten waarbij u ontstekingen heeft in uw lichaam. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn psoriasis, de ziekte van Crohn of reumatoïde artritis, ook wel reuma genoemd. Ieder mens heeft een afweersysteem. Het afweersysteem heeft de taak ons te beschermen tegen virussen en bacteriën. Bij auto-immuunziekten slaat het afweersysteem op hol en valt het daardoor niet alleen virussen en bacteriën, maar ook gezonde cellen aan. Daardoor kunnen er in het lichaam ontstekingen ontstaan. Wanneer standaard medicijnen het te actieve afweersysteem niet goed remmen, kunnen biologicals helpen. Biologicals richten zich heel specifiek op de te hard werkende cellen en eiwitten van het afweersysteem. Het afweersysteem wordt zo geremd. Daardoor worden er niet langer gezonde cellen aangevallen en worden de ontstekingen minder. Doordat uw afweersysteem minder goed werkt, heeft u wel meer kans op infecties. U krijgt de biologicals via een infuus of via een injectie onder de huid. Dit hangt af van het soort biological dat u krijgt. Als de biological goed werkt, kunt u dit een langere periode gebruiken.

    

   Biological via een infuus of injectie

   Biologicals worden via een infuus of een injectie gegeven. Dit hangt af van het soort biological dat u krijgt.

    

   Via een infuus

   Als u de biological via het infuus krijgt, komt u voor een dagdeel naar het ziekenhuis.

    

   Via een injectie

   Als u het medicijn zelf gaat toedienen, krijgt u instructies van de verpleegkundige. De biological moet vlak onder de huid van de buik of het bovenbeen ingespoten worden. Kies steeds een andere injectieplaats. Zorg ervoor dat de plek waar u gaat injecteren niet beschadigd, rood of verhard is, of een blauwe plek heeft.

    

   Waarom is onderzoek nodig voordat u start?

   Screening voordat u start met een biological

   Voordat u kunt starten met een behandeling met biologicals, moet eerst worden vastgesteld dat er geen medische bezwaren zijn tegen de behandeling met een biological. Biologicals onderdrukken het afweersysteem. Daarom onderzoeken we met een screening of er bij u sprake is van een sluimerende infectie (met name tuberculose en een levervirus) die actief kan worden zodra u met een biological start. Dit kan gebeuren omdat het afweersysteem de infecties niet langer meer onderdrukt.

    

   Welke onderzoeken?

   De screening bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

    

   Röntgenfoto van de longen

   Er wordt een röntgenfoto van de longen gemaakt. Hierop wordt bekeken of er aanwijzingen zijn voor tuberculose.

    

   Bloedafname

   We nemen bloed bij u af. We onderzoeken of u een (sluimerende) levervirus (hepatitis) heeft en of er aanwijzingen zijn voor (doorgemaakte) tuberculose.

    

   Leefregels

   Let op verschijnselen van een infectie

   Biologicals zijn medicijnen die bepaalde cellen of eiwitten in uw afweersysteem vertragen. Hierdoor kunt u ook sneller een virale of bacteriële infectie krijgen en soms verlopen infecties ook heftiger. Als u een infectie hebt, mag u meestal (tijdelijk) geen biologisch medicijn gebruiken. Koorts is vaak een teken van een infectie in je lichaam.

    

   Het is belangrijk dat u let op verschijnselen van infecties. Klachten die hierbij kunnen passen zijn:

   • Gezwollen lymfeklieren;
   • Aanhoudend hoesten;
   • Plotseling gewichtsverlies;
   • Koorts (langer dan 24 uur).

    

   Neem contact op met uw behandelend arts of verpleegkundige wanneer u denkt dat u een infectie heeft. Uw arts zal u dan adviseren of u de biologicals kunt blijven gebruiken of dat het beter is om er (tijdelijk) mee te stoppen.

    

   Het bewaren van de biological

   Biologische medicijnen die u thuis injecteert, moet u bijna altijd in de koelkast bewaren. Het midden van de koelkast is meestal de juiste plek. Vraag uw apotheker om advies hoe u de medicijnen precies moet bewaren, bij welke temperatuur en wat de beste plek in de koelkast is.

    

   Leg geen medicijnen in de koelkastdeur en ook niet tegen de achterwand van de koelkast. Leg de medicijnen nooit in het vriesvak. Bevriezen kan de werking van het medicijn veranderen. Bewaar het middel in de originele verpakking zodat er geen misverstanden ontstaan over wat er in de verpakking zit.

    

   Kan ik met dit medicijn alcohol drinken en autorijden?

   Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

    

   Vaccinatie

   Overleg met uw arts als u gevaccineerd gaat worden. Bepaalde vaccins (de levend verzwakte vaccins) mag u niet gebruiken. Biologicals verminderen de werkzaamheid van deze vaccins en verhogen de kans op bijwerkingen ervan. Voorbeelden hiervan zijn het bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gele koorts vaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.

    

   Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht worden om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Dit betreft onder andere het influenzavaccin (griepprik), tetanusvaccin en vaccin tegen baarmoederhalskanker.

    

   Zwangerschap

   Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het type biological dat u krijgt, bepaalt of u met de biological moet stoppen. Bespreek samen met uw arts wat de mogelijke opties zijn.

    

   Er zijn tot nu toe nog geen aanwijzingen dat biologicals een hoger risico op aangeboren afwijkingen geven bij de baby. Wel is bekend dat deze medicijnen over kunnen gaan naar de baby en daardoor de afweer wat kunnen onderdrukken (immunosupressie).

    

   Veelgestelde vragen

   Waarom noemen we deze medicijnen biologicals?

   We noemen deze medicijnen biologicals, omdat ze deels uit eiwitten van dieren of mensen bestaan.

    

   Hoe vaak krijg ik de biological?

   Hoe vaak u de biological krijgt, hangt af van het soort biological. Uw zorgverlener informeert u hierover.

    

   Wat als ik vergeet dit middel te gebruiken?

   Als u de afspraak voor het infuus met het ziekenhuis vergeten bent, moet u zo snel mogelijk een nieuwe afspraak maken.

    

   Dient u de injectie bij uzelf toe? Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals de arts heeft voorgeschreven. Bent u het medicijn vergeten te injecteren?

   • Duurt het langer dan zeven dagen voordat u de volgende injectie moet toedienen? Dien de vergeten injectie dan alsnog toe.
   • Duurt het korter dan zeven dagen voordat u de volgende injectie moet toedienen? Sla dan de vergeten injectie over. U mag geen extra injectie toedienen.

    

   Wordt de biological vergoed door mijn zorgverzekering?

   Uw medicijnen worden vergoed door de zorgverzekering. U moet wel eerst uw eigen risico betalen. Kijk voor meer informatie hierover op onze website.

    

   Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024