l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Zelfinjectie bij impotentie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Het stijf worden van de penis noemen we een erectie. Problemen met de erectie komen veel voor. Sommige mannen krijgen helemaal geen erectie. Andere mannen krijgen wel een erectie, maar de penis wordt te snel weer slap. Bij dit soort problemen spreken we van een erectiestoornis.

    

   Er bestaan verschillende oorzaken voor een erectiestoornis. Oorzaken kunnen zijn:

   • psychische spanningen
   • problemen met de aanvoer of afvoer van bloed naar de zwellichamen van de penis
   • beschadiging van zenuwen naar de penis
   • hormoonbehandeling bij prostaatkanker

    

   Samen met uw uroloog heeft u gekozen voor de
   auto-injectie therapie. Dit betekent dat u gaat leren om medicijnen in te spuiten in de zwellichamen van de penis. Er zijn verschillende soorten medicijnen die uw uroloog voor kan schrijven. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de bloedvaten in het zwellichaam wijder worden. Daarnaast verslappen ze de spieren in het zwellichaam. Zo kan er meer bloed het zwellichaam in stromen. Op deze manier wordt de penis stijf en ontstaat er dus een erectie. De injectie werkt bijna meteen en is na ongeveer 15 minuten maximaal.

    

   De injecties helpen niet alleen om het probleem op te lossen. Ook kunnen ze helpen om de oorzaak van het probleem vast te stellen.

    

   Voorbereiding

   Voordat u uzelf thuis gaat injecteren oefent u eerst samen met de uroloog. Deze zal u leren hoe u de injecties veilig toe kunt dienen. Dit gebeurt op de polikliniek urologie. Tijdens dit bezoek kijkt de uroloog ook hoeveel u van het medicijnen moet gebruiken. Dit noemen we de dosis of dosering. De dosering hangt voor een deel af van de oorzaak van de erectiestoornis. De dosis staat ook op het etiket van het medicijn. Gebruik nooit een andere dosering dan afgesproken. Als u denkt meer of minder nodig te hebben moet u dit in overleg met de uroloog regelen.
   Techniek van auto-injectie

    

   1. Klaarmaken van de injectiespuit

   U krijgt de medicijnen via de apotheek. Het middel wordt geleverd in een ampul. Dit is een soort klein plastic of glazen flesje. De juiste hoeveelheid van het medicijn moet in een injectiespuit opgezogen worden. De uroloog zal u leren hoe u het spuitje moet vullen. 

    

   2. Het toedienen van de injectie

   Ook het injecteren oefent de uroloog met u op de polikliniek. Hier kunt u nalezen wat de stappen zijn.

   • Pak de penis tussen duim en wijsvinger. Doe dit zo dicht mogelijk bij de buikwand.
   • Druk de naald door de huid in het zwellichaam.
   • Spuit langzaam het medicijn in tot het spuitje helemaal leeg is.
    Als de penis niet stijf genoeg wordt mag u geen extra injectie gebruiken. Wacht minstens 24 uur voordat u de injectie herhaalt.

    

   Bijwerkingen

   Zoals bij alle medicijnen kunnen er ook bij de zelfinjecties bijwerkingen optreden. De volgende bijwerkingen komen voor:

   • een bloeduitstorting (blauwe plek)
   • een verdoofd gevoel in de penis
   • roodheid van de injectieplaats
   • pijn en zwelling van de voorhuid die weer weg trekt

    

   Houd verder rekening met de volgende aandachtspunten:

   • De erectie kan te lang duren. Neem contact op met een arts als de erectie langer dan zes uur aanhoudt. Overdag belt u met de polikliniek urologie (0341) 463558. ’s Avonds, ’s nachts of in het weekend belt u met de huisartsenpost (0900) 3410341. In het begin van de behandeling is het soms zoeken naar de juiste dosering. Gebruik de injecties in het begin daarom het liefst in de ochtend. Zo voorkomt u dat u ’s nachts met dit soort bijwerkingen zit.
   • Injecteer niet in zichtbare bloedvaten of in de onderkant van de penis. Hierdoor kunnen bloedingen ontstaan.
   • Als u op de verkeerde plek injecteert ontstaat er geen erectie. Injecteer dus op de plek die u van de uroloog heeft geleerd.
   • U kunt duizelig worden. Dit kan gevaarlijk zijn bij het auto rijden of bedienen van machines. Houdt hier dus rekening mee.
   • Als u de injecties lang gebruikt kan er een harde plek in de penis ontstaan. Soms zijn deze harde plekken pijnlijk. De penis kan door deze verharding wat krom gaan staan. Vaak verdwijnen deze harde plekken als u stopt met de injecties. Injecteer niet altijd op dezelfde plek, maar wissel af tussen de linker en rechter kant van de penis. Zo helpt u harde plekken voorkomen.
   • Het inspuiten van de vloeistof kan een licht branderig gevoel geven. Dit is normaal. Maar het inspuiten van het middel hoort geen pijn te doen. Stop dus bij pijn met het inspuiten.

    

   Combinatie met andere geneesmiddelen

   Als u al medicijnen gebruikt is het belangrijk dat de uroloog dit weet. Neem een overzicht van uw medicijnen mee voor uw bezoek aan de polikliniek urologie.
   Medicijnen tegen een hoge bloeddruk werken sterker als u medicijnen voor zelf injectie gebruikt. De bloeddruk zou hierdoor te laag kunnen worden. Bij bloedverdunnende medicijnen heeft u meer kans op een nabloeding. Druk de injectieplaats altijd drie minuten dicht na het injecteren. Zo stopt u het bloeden.
   Het is beter om niet te roken of alcohol te drinken voor het injecteren. Hierdoor kan het medicijn zijn werk minder goed doen.
    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie, telefoon (0341) 463558.

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl

   Voor het maken van deze folder is gebruik gemaakt van tekst van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

    


    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 13-5-2021