l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Wenkbrauwlift

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wenkbrauwlift

   Soms rekt de huid rond de bovenoogleden zó uit dat hij over de ogen gaat hangen. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan bij het zien. In enkele gevallen wordt de situatie versterkt doordat de wenkbrauwen gezakt zijn. Dit komt meestal doordat de wenkbrauwen in aanleg al laag stonden en de zwaartekracht ze nog verder naar beneden getrokken heeft. De klachten zijn dezelfde als bij een overschot aan huid van de bovenoogleden (zie folder over ooglidcorrectie), maar een ooglidcorrectie alleen biedt niet de oplossing, omdat de ruimte tussen wenkbrauw en wimpers te klein geworden is.

    

   Er bestaan drie manieren om dit probleem op te lossen:

    

   • Er kan huid weggehaald worden vlak boven de wenkbrauwen of halverwege het voorhoofd.

   • Er kan huid weggehaald worden ter plekke van de haarlijn of verder naar achteren.
   • Er kan met behulp van een kijkoperatie een verhoging van de wenkbrauwen bereikt worden.

    

   Elk van bovenstaande ingrepen heeft voor- en nadelen. Hieronder worden de drie ingrepen toegelicht.

    

    

   Huid verwijderen boven wenkbrauw

    

   Methode 1 betreft de wenkbrauwlift door het verwijderen van huid vlak boven de wenkbrauwen of halverwege het voorhoofd.

    

   Deze ingreep (zie afbeelding) is met name geschikt voor (oudere) patiënten die een gegroefd of gerimpeld voorhoofd hebben, of hun haar over het voorhoofd dragen. Het resultaat is namelijk een litteken op het voorhoofd dat in ieder geval de eerste maanden goed zichtbaar is. De ingreep gebeurt in de poliklinische operatiekamer. Vlak voor de operatie tekent de specialist het huiddeel af dat moet worden weggenomen. De operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving; soms vindt tegelijkertijd een ooglidcorrectie plaats. Bij de operatie verwijdert de specialist huid van het voorhoofd. De wond wordt gehecht en afgeplakt met hechtpleisters. Het litteken komt vlak boven de wenkbrauw of in een rimpel te liggen.

   Na de ingreep mag u naar huis. De hechtingen worden na een week verwijderd op de polikliniek. Het litteken is na drie tot zes maanden niet meer erg opvallend. Zo nodig kan het litteken met maskerende crème worden gecamoufleerd.

    

   Huid verwijderen bij haarlijn

   Methode 2 betreft de wenkbrauwlift door het verwijderen van huid ter plaatse van de haarlijn.

   Deze ingreep is met name geschikt voor patiënten met een rimpelloos, hoog voorhoofd, die hun haar niet naar voren dragen. Door de ingreep worden de wenkbrauwen gelift en de haargrens kan zelfs iets verlaagd worden. U wordt op de dagopname opgenomen. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele verdoving (narcose); soms vindt tegelijkertijd een ooglidcorrectie plaats. Na de ingreep worden het behaarde hoofd en voorhoofd verbonden. Het verband wordt na enkele dagen op de polikliniek verwijderd. De hechtingen worden na een week verwijderd. Er blijft een litteken over dat nét achter de haarlijn komt te liggen, verborgen tussen de haren.

    

   Endoscopische wenkbrauwlift

   Dit is een vorm van een kijkoperatie (scopie = kijken). De wenkbrauwen worden gelift zonder huid weg te halen. De haarlijn kan door de ingreep iets verhoogd worden. U wordt op de dagopname opgenomen. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele verdoving (narcose) via vier tot zes kleine wondjes net achter de haargrens. Na de ingreep sluit de specialist de wondjes met nietjes. Het behaarde hoofd en voorhoofd worden verbonden. De nietjes en het verband worden na een week op de polikliniek verwijderd. Soms worden er schroefjes in de schedel geplaatst om de wenkbrauwen vast te zetten (te fixeren); deze worden na twee tot zes weken op de polikliniek verwijderd.

    

   Voorbereiding op de operatie

   Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u dit melden aan de specialist. Hij zal met u bespreken of u voor de operatie met deze medicijnen moet stoppen.

    

   Na een operatie

   Na de ingreep kunnen de oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. De ergste zwelling en verkleuring zullen meestal binnen tien dagen verdwenen zijn. Wanneer het haar verbonden is met een hoofdverband, moet u dit tijdens het douchen droog houden. Na de operatie mag u de oogleden regelmatig koelen. Dit doet u met een koude gelbril of koude kompressen uit de koelkast. Daarmee kunt u de pijn en zwelling verminderen. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig. Om verdere zwelling te beperken is het van belang dat er zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. Dit houdt in dat u onder meer voorzichtig moet zijn met bukken, persen en tillen. Het kan prettig zijn de eerste paar dagen na de ingreep een zonnebril te dragen. Na vijf tot zeven dagen worden de hechtingen verwijderd op de polikliniek. Het gebruik van make-up is dan ook weer toegestaan. Eén tot zes weken later worden de schroefjes verwijderd, als deze geplaatst zijn. In de zon, maar ook onder de zonnebank moeten de littekens de eerste maanden goed worden bedekt.

   Na ongeveer drie maanden kan het uiteindelijke resultaat worden beoordeeld. Vaak ervaren patiënten dat er meer licht de ogen in komt en dat het vermoeide gevoel ook verminderd is.

    

   Risico’s en complicaties

   De wenkbrauwlift door het weghalen van huid in het voorhoofd onder plaatselijke verdoving (ingreep 1) heeft als belangrijkste complicatie zeer geringe gevoelsstoornissen boven het litteken. Deze verdwijnen spoedig na de ingreep. Soms bloedt de wond wat na. Over het algemeen stopt deze bloeding vanzelf. Als dit na enkele uren niet het geval is, moet u contact opnemen met de polikliniek. Het kan voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet helemaal kunt openen of sluiten. Om de ogen te beschermen tegen uitdrogen, kunt u oogdruppels of zalf voorgeschreven krijgen.

    

   In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht en huidcellen) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd.

   Het resultaat van een wenkbrauwcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid en de spier boven de wenkbrauw verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn. Ook als de oogleden niet geheel symmetrisch zijn, kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn.

    

   Naast de bovenstaande complicaties treedt er na een wenkbrauwlift via de haarlijn (ingreep 2) vaak een forse zwelling van de oogleden op en is het gevoel van het behaarde hoofd grotendeels weg. Dit herstelt zich vaak maar deels. Na een wenkbrauwlift via een kijkoperatie (ingreep 3) treden ook gevoelsstoornissen op die vaak enkele maanden duren. De vervelendste complicatie van de laatste twee ingrepen is beschadiging van de zenuw van de spieren van het voorhoofd. Het komt voor bij 1 op de 250 patiënten. Het voorhoofd kan dan niet meer gefronst worden. Gelukkig herstelt dit probleem zich weer spontaan.

    

   Vergoeding

   De kosten van een wenkbrauwlift worden alleen door de zorgverzekeraar vergoed als er sprake is van een medische indicatie (noodzaak). De specialist kan zeggen of die indicatie er is. In dat geval zal hij een aanvraag voor u doen. De verzekeraar bekijkt of u voor de ingreep verzekerd bent. Als er geen medische redenen bestaan voor de operatie, dan zijn de kosten voor uw eigen rekening.

    

   Meer informatie?

   Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie, dan zal de chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO.

   De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 16.30 uur.

   Telefoonnummer(0341)463566.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024