l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Trombolyse na een herseninfarct

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat is trombolyse?

   Trombolyse is een behandeling met het medicijn alteplase. Alteplase lost stolsels op. U krijgt dit medicijn via een infuus. Tijdens en na het krijgen van de behandeling heeft u veel zorg en bewaking nodig. De behandeling start op de spoedeisende hulp. Daarna komt u op de Brain Care Unit. Met een monitor houden we u goed in de gaten.Verpleegkundigen bewaken belangrijke hersen- en lichaamsfuncties.Hersenfuncties zijn bewustzijn, spierkracht, gevoel en spraak. Belangrijke lichaamsfuncties zijn de hartslag, bloeddruk, temperatuur en het hartritme.

    

   Herseninfarct

   De oorzaak van een herseninfarct is een verstopping van een bloedvat. Een herseninfarct is niet erfelijk. Maar bij sommige families komen hart- en vaatziekten wel meer voor. Aderverkalking is de meest voorkomende oorzaak.Hierbij vernauwen en verzwakken bloedvaten. Dit kan leiden tot een herseninfarct of hersenbloeding.

    

   Bij een aantal mensen met een herseninfarct is behandeling mogelijk met trombolyse. Aan de behandeling met trombolyse zijn voorwaarden verbonden. Bijvoorbeeld dat de patiënt niet langer dan viereneenhalf uur klachten heeft. Onderzoek en voorlichting moeten ook binnen deze viereneenhalf uur klaar zijn. Voor de behandeling met trombolyse geldt: hoe eerder, hoe beter. Veel patiënten komen te laat in het ziekenhuis binnen.

    

   Voor- en nadelen van trombolyse

   Het voordeel van trombolyse is dat het de kans op herstel verbetert. Het risico op restverschijnselen neemt af.

    

   Het nadeel van trombolyse is een grotere kans op bloedingen. Bijvoorbeeld een onderhuidse bloeding (blauwe plek), maagbloeding of hersenbloeding. 

    

   Krijgt u de trombolyse binnen viereneenhalf uur? Dan zijn de voordelen beter dan de nadelen. Dat is niet meer zo na viereneenhalf uur. Daarom is er dit tijdslimiet.

    

   Vragen

   Heeft u nog vragen? Of wilt u meer informatie? Bespreek het met de verpleegkundige op de afdeling.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024