l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Tetanusvaccinatie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Bescherming tegen tetanus

   U heeft ons ziekenhuis bezocht in verband met een verwonding. Beoordeeld is, of en zo ja op welke wijze, u beschermd bent of moet worden tegen tetanus.

   Elke Nederlander wordt via D(K)TP vaccinaties - de laatste op de leeftijd van 9 jaar - beschermd tegen tetanus. Deze bescherming is echter niet levenslang. De bescherming kan weer op peil gebracht worden door toediening van antistoffen (immuunglobulinen) tegen tetanus, waardoor u direct beschermd bent tegen tetanus. Soms is het voldoende om het lichaam zelf aan te zetten tot vorming van antistoffen, door toediening van tetanus-toxoïd.

   Er is een viertal situaties mogelijk: de aangekruiste situatie is op u van toepassing.

    

    

   U bent nog volledig beschermd tegen tetanus, doordat de laatste D(K)TP injectie of een laatste injectie met tetanustoxoïd minder dan 10 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Aanvullende injecties zijn bij u niet nodig.

    

    

   De laatste toediening van D(K)TP of tetanustoxoïd heeft langer dan 10 jaar geleden plaatsgevonden. Om weer voldoende antistoffen op te bouwen heeft u eenmalig een injectie met toxoïd gekregen.

    

    

   De laatste toediening van D(K)TP of tetanustoxoïd heeft langer dan 10 jaar geleden plaatsgevonden, u bent een man en geboren voor 1936 of u bent vrouw en geboren voor 1950. Om weer voldoende antistoffen op te bouwen heeft u eenmalig een injectie met toxoïd gekregen. Daarnaast heeft u een injectie met antistoffen gekregen zodat u direct tegen Tetanus beschermd bent.

    

    

   U hebt in het verleden niet alle D(K)TP injecties gehad of het is niet bekend of u alle injecties hebt gehad. Om weer voldoende antistoffen op te bouwen heeft u eenmalig een injectie met toxoïd gekregen. Daarnaast heeft u een injectie met antistoffen gekregen, zodat uw lichaam zelf begint met antistoffen aan te maken.

    

    

    

   Om te zorgen dat het lichaam voldoende antistoffen aanmaakt zijn nog twee injecties met toxoïd nodig, namelijk ongeveer 1 maand en ongeveer 6 maanden na de eerste injectie. Voor deze twee injecties heeft u een recept meegekregen. Met het vaccin kunt u zich door uw huisarts laten vaccineren.

    

   De tweede injectie dient plaats te vinden omstreeks…………………

   De derde injectie dient plaats te vinden omstreeks…………………..

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 1-3-2024