l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Syndroom van De Quervain

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat is het syndroom van De Quervain?

   Het syndroom van De Quervain, ook wel stenoserende tenosynovitis genoemd, ontstaat door irritatie en zwelling van de pezen aan de duimkant van de pols. Deze ontsteking is vernoemd naar de chirurg De Quervain die het heeft ontdekt.

    

   Door de irritatie wordt het omhulsel van de pezen dikker of zwellen de pezen zelf op. Hierdoor kunnen de pezen niet meer zo gemakkelijk bewegen. De zwelling zit aan de duimkant van de pols en kan pijn veroorzaken. ooral bij het maken van een vuist, het vastpakken van dingen of het draaien van de pols kan deze pijn erger worden.
    

   Wat is de oorzaak?

   De meest voorkomende oorzaak van het syndroom van De Quervain is een ontsteking en zwelling van het omhulsel van de pezen (een peesschedeontsteking is een tenosynovitis).
    

   Symptomen

   Pijn aan de duimkant van de pols is het meest voorkomende probleem. De pijn kan langzaam beginnen of plotseling optreden. Soms straalt de pijn uit naar de onderarm. De pijn wordt meestal erger als u uw hand en duim vaak gebruikt, vooral bij het krachtig vastpakken van dingen of wanneer de pols wordt gedraaid. Vaak is er een zwelling te zien aan de duimkant. Ook kan het gebeuren dat de duim tijdens de beweging blijft steken of 'knakt'. Door de pijn en de zwelling is het soms lastig om de duim en pols te bewegen.
    

   Diagnose

   Vaak wordt de diagnose gesteld met de proef van Finkelstein. Bij deze proef maakt de patiënt een vuist door de vingers over de duim te sluiten. Vervolgens wordt de pols gebogen naar de pinkzijde toe. Bij patiënten met het syndroom van De Quervain is deze beweging zeer pijnlijk.


    

   Behandeling

   Het doel van de behandeling is om de pijn te verminderen die ontstaat door de zwelling. Soms zal de arts aanraden om de duim en pols rust te geven, bijvoorbeeld door drie tot zes weken een spalk te dragen. Ontstekingsremmende medicijnen slikken of in de pols laten inspuiten kan helpen om de zwelling en pijn te verminderen. Soms is het genoeg om pijnlijke bewegingen te vermijden om van de klachten af te komen.

    

   Wanneer de klachten ernstig zijn of niet verbeteren, kan een operatie nodig zijn. Deze operatie wordt meestal poliklinisch verricht. Tijdens de operatie wordt het omhulsel van de gezwollen pezen opengesneden (zie afbeelding).
    

   Nazorg

   Na de operatie krijgt de pols een aantal dagen rust in een verband. Daarna wordt stap voor stap geoefend om de duim en pols weer goed te kunnen bewegen. Als de pijn weg is en de hand weer krachtig genoeg is, kan de hand weer normaal gebruikt worden. De plastisch chirurg zal advies geven over wat het beste is voor u.
    

   Meer informatie?

   Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Dan zal de plastisch chirurg u tijdens het spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek chirurgie, telefoon (0341) 46 37 77.

    

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 25-7-2024