l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Syndroom van De Quervain

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat is het syndroom van De Quervain?

   Het syndroom van De Quervain (in vaktaal ook wel stenoserende tenosynovitis genoemd) is een aandoening die het gevolg is van irritatie en zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols. Deze peesontsteking is genoemd naar de ontdekker, de Zwitserse chirurg De Quervain.

   Door irritatie zwelt het omhulsel van de pezen of wordt de pees dikker. Hierdoor kunnen de pezen niet meer zo makkelijk bewegen. De zwelling is aan de duimzijde van de pols en kan pijn geven. Deze pijn is vaak erger bij het maken van een vuist, het vastpakken van voorwerpen of het draaien van de pols.
    

   Wat is de oorzaak?

   De meest voorkomende oorzaak van het syndroom van De Quervain is een ontsteking en zwelling van het omhulsel van de pezen (een peesschedeontsteking is een tenosynovitis).
    

   Symptomen

   Pijn aan de duimzijde van de pols is het meest voorkomende symptoom. De pijn kan geleidelijk of acuut ontstaan en wordt gevoeld ter plaatse van de pols. Soms straalt de pijn uit naar de onderarm. De pijn wordt meestal erger bij herhaald gebruik van de hand en duim, met name wanneer voorwerpen met kracht worden vastgepakt of wanneer de pols wordt verdraaid. Vaak is er een zwelling zichtbaar aan de duimzijde van de pols en kan het gebeuren dat de duim in zijn beweging blijft steken of ‘knakt’. Door de pijn en de zwelling kan het moeilijk zijn om de duim en pols te bewegen. Het zwellen van de pezen aan de duimbasis maakt bewegingen van pols en duim pijnlijk.
    

   Diagnose

   Vaak wordt de diagnose gesteld met de proef van Finkelstein. Bij deze proef maakt de patiënt een vuist door de vingers over de duim te sluiten. Vervolgens wordt de pols gebogen naar de pinkzijde toe (zie afbeelding 1). Bij patiënten met het syndroom van De Quervain is deze beweging zeer pijnlijk.


    

   Behandeling

   Het doel van de behandeling is de pijn te verminderen die het gevolg is van de zwelling.

   In sommige gevallen zal de arts de patiënt aanraden om de duim en pols rust te geven, bijvoorbeeld door gedurende drie tot zes waken een spalkje te dragen. Het slikken van ontstekingsremmende medicijnen of het inspuiten van ontstekingsremmende medicijnen in de pols kan de zwelling en de pijn verminderen.  In sommige gevallen is het vermijden van pijnlijke bewegingen al voldoende behandeling om de klachten te verhelpen. 

    

   Wanneer de klachten ernstig zijn of niet verbeteren, kan een operatie nodig zijn. Deze operatie wordt meestal poliklinisch verricht. Tijdens de operatie wordt het omhulsel van de gezwollen pezen opengesneden (zie afbeelding 2).
    

   Nazorg

   Na de operatie krijgt de pols enige dagen rust in een verband. Daarna wordt door geleidelijke oefening de beweging van de duim en pols hersteld. Wanneer de pijn weg is en de kracht in de hand weer hersteld is, kan de hand weer gewoon gebruikt worden.  De plastisch chirurg kan de patiënt adviseren over de beste behandeling.
    

   Meer informatie?

   Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie, dan zal de plastisch chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoon (0341) 463777, of een bezoek brengen aan onze website: www.plastisch-chirurgie.nl

    

   Verantwoording tekst

   Deze tekst is samengesteld door de maatschap Plastische Chirurgie in samenwerking met de stafdienst Concerncommunicatie van de Isala klinieken. Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 22-4-2024