l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Sterilisatie bij een man (vasectomie)

Versienr: 7
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U wilt zich laten steriliseren. Dit noemen wij een vasectomie. U kunt hiervoor een afspraak maken via de polikliniek urologie, telefoonnummer (0341) 463558. Er wordt dan gelijk een afspraak gemaakt voor de ingreep. U hoeft dus niet eerst voor een gesprek bij de uroloog te komen.Wel moet u een verwijsbrief hebben. Hiervoor heeft u eerst een gesprek met de huisarts. De huisarts geeft u hierbij uitleg over de ingreep. Als u nog vragen heeft, kunt u deze dan stellen. Ook kunt u met vragen bellen naar de polikliniek urologie.

    

   Vaak ontvangen we de verwijsbrief digitaal via de huisarts. Soms geeft de huisarts de verwijsbrief aan u mee. Neem deze dan mee als u voor de ingreep komt.

    

   Sommige mannen zijn al eens aan de zaadbal of de balzak geopereerd. Zeg dit tegen de uroloog wanneer u voor de sterilisatie komt. Als u dit wilt kunt u eerst op gesprek komen bij de uroloog. Hiervoor kunt u een afspraak maken via het intakebureau, telefoonnummer (0341) 463848.

    

   Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te voorkomen (bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het condoom, het spiraaltje). Na een sterilisatie is het niet meer mogelijk om nog kinderen te krijgen. Als u in de toekomst misschien nog kinderen wilt, is een sterilisatie dus niet de juiste oplossing.


   Een sterilisatie is een kleine ingreep. Hierbij wordt de zaadleider doorgesneden en afgebonden. Op deze manier kan er geen zaad meer meekomen met de zaadlozing. Dit verandert niks aan uw zin in seks. Ook het gevoel van de zaadlozing blijft hetzelfde. Een sterilisatie is een hele veilige manier om een zwangerschap te voorkomen.

    

   Voorbereiding

   Scheren

   Om ontstekingen te voorkomen is het volgende van belang:

   • Scheer de dag voor de ingreep de hele balzak.

   • Knip al het schaamhaar boven de penis kort of scheer het af.

    

   Nuchter
   U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u op de dag van de ingreep gewoon mag eten en drinken.

    

   Bloedverdunnende middelen
   Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, zie hiervoor verderop in de folder onder het kopje bloedverdunners.

    

   Strakke onderbroek
   Wij verzoeken u een strak zittende onderbroek of zwembroek mee te nemen. Deze moet u na de sterilisatie aantrekken om de balzak te ondersteunen.

    

   Autorijden
   Na de ingreep mag u niet zelf autorijden.

    

   Ingreep

   De ingreep vindt plaats op de polikliniek urologie of op de poliklinische operatiekamer.

    

   De verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer. U neemt plaats op de behandeltafel. Na het desinfecteren van de balzak krijgt u een verdovende injectie in de huid van de balzak. Er wordt een kleine snede van ongeveer één cm gemaakt in de verdoofde huid, zodat de zaadleider vrij komt te liggen. Dit kan een trekkend pijnlijk gevoel in de lies of onderbuik geven. De uroloog snijdt de zaadleider door. Vervolgens bindt de uroloog het uiteinde af met hechtdraad. Het wondje in de huid wordt gehecht met oplosbare hechtingen. Deze lossen binnen drie weken vanzelf op.

    

   Dezelfde werkwijze vindt plaats aan de andere zaadleider.

   De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

    

   voor de ingreep                            na de ingreep

    

   Na de ingreep

   Strakke onderbroek

   • Ons advies is om de eerste 24 uur na de ingreep een strakke onderbroek of zwembroek te dragen. Dit ondersteunt de balzak en voorkomt pijn, zwelling en nabloeding.

   • Doe de rest van de dag rustig aan. 

    

   Autorijden
   Na de ingreep mag u direct naar huis. U mag niet zelf autorijden.

    

   Pijn

   De verdoving werkt nog ongeveer anderhalf uur. U mag paracetamol gebruiken tegen de pijn. Hiervan mag u maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 mg slikken.  

   Wij adviseren geen andere pijnstilling te gebruiken. Dit   maakt   de kans op nabloedingen groter.

    

   Wondjes

   • Na de ingreep komen er gaasjes op de wondjes. Deze mag u tijdens het douchen verwijderen. Dit mag dezelfde avond of de volgende morgen.

   • De hechtingen in de huid lossen binnen drie weken vanzelf op. Deze hoeven dus niet verwijderd te worden.

    

   Activiteiten/werk de eerste week

   • Niet sporten, fietsen en/of zwaar tillen.

   • Niet in bad/zwemmen.
   • Niet vrijen.
   • Afhankelijk van de werkzaamheden kunt u enkele dagen na de ingreep uw werk weer hervatten. Als u zittend werk doet, kunt u de dag na de ingreep weer aan het werk.

    

   Vruchtbaarheid

   Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de ingreep komen er bij het klaarkomen nog zaadcellen vrij. Gebruik dus nog een ander voorbehoedsmiddel om een zwangerschap te voorkomen. Na ongeveer drie maanden zijn alle zaadcellen meestal verdwenen.

    

   Na drie maanden kunnen we controleren of u onvruchtbaar bent. Hiervoor moet u een zaadmonster inleveren. Zonder dit onderzoek kunnen we niet met zekerheid zeggen of u onvruchtbaar bent.

    

   U krijgt een potje mee waarin u het sperma kunt opvangen. Het zaadmonster moet u binnen twee uur na de zaadlozing inleveren. U krijgt hiervoor een apart formulier met uitleg mee. Lees dit formulier van tevoren goed door. U krijgt een brief thuis met de uitslag van dit onderzoek. Deze brief ontvangt u ongeveer twee weken na het inleveren van het zaadmonster. Heeft u na twee weken nog geen brief ontvangen? Bel dan met de polikliniek urologie.

    

   Als we geen zaadcellen terugvinden in het zaadmonster is de ingreep gelukt. U bent dan onvruchtbaar. U hoeft dan geen ander voorbehoedsmiddel meer te gebruiken. Soms duurt het langer voordat al het zaad verdwenen is. Het kan dus nodig zijn om een paar keer een zaadmonster in te leveren. Stop nooit met de andere voorbehoedmiddelen tot u de uitslag van het onderzoek binnen heeft.
    

   Controle

   Een controleafspraak is meestal niet nodig. Als u twijfelt of de wond goed geneest, kunt u bellen met de polikliniek urologie. Als het nodig is, krijgt u dan een afspraak op het spreekuur.

    

   Complicaties

   De balzak en het begin van de penis kunnen wat blauw en dik worden. Er kan wat bloed of licht gekleurd vocht uit de wondjes komen. Dit kan geen kwaad en trekt meestal snel weer weg. Veel mannen hebben de eerste dagen een pijnlijk/ beurs gevoel in de zaadballen. Deze pijn wordt vaak erger bij het lopen. Deze pijn is met paracetamol meestal goed te behandelen. U mag maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. Sommige mannen hebben de eerste weken na de ingreep een pijnlijk gevoel voordat ze klaarkomen. Dit komt maar heel soms voor. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf.

    

   U moet contact opnemen met een arts wanneer:

   • U koorts krijgt boven de 38,5° C

   • De balzak enorm dik wordt
   • Het wondje blijft bloeden
   • U heel veel pijn heeft
   • Er (dikke) gele pus uit het wondje komt en de huid heel erg rood wordt

    

   Bel met de polikliniek urologievia telefoonnummer (0341) 463558.

   Buiten kantooruren belt u met de huisartsenpost in uw woonplaats.

    

   Wat verder van belang kan zijn

   1. Heel soms groeien de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar. Het zaad kan dan weer meekomen tijdens een zaadlozing. U bent dan dus weer vruchtbaar. Dit kan lang na de controle van het zaadmonster gebeuren. Dit komt bij ongeveer 1-3 per 1000 patiënten voor.

   2. Soms blijven we bij controle van het zaadmonster zaad vinden. Het kan dan nodig zijn om de ingreep opnieuw te doen. Dit gebeurt altijd in overleg met uw uroloog.

   3. Sterilisatie is in principe een definitieve ingreep. In een aantal gevallen kan de uroloog een sterilisatie weer ongedaan maken.

   4. Aan het zaadmonster is met het blote oog niet te zien of iemand gesteriliseerd is. Het zaadmonster bestaat na sterilisatie voornamelijk uit prostaatvocht.

   5. Een sterilisatie verandert niets aan uw seksuele activiteiten.

   6. Sterilisatie geeft géén grotere kans op zaadbalkanker of prostaatkanker.

   7. Een sterilisatie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zoals aids, gonorroe of syfilis. Om de kans hierop  te verminderen, is het verstandig om  een condoom te gebruiken.

    

   Wat te doen bij ziekte of verhindering?

   Als de afspraak door ziekte of om andere redenen niet doorkan gaan, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie, telefoonnummer (0341) 463558.

   In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.
    

   Kosten en/of vergoeding

   Een sterilisatie wordt niet vergoed vanuit het basispakket van uw ziektekostenverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden de ingreep (deels) wel vanuit hun aanvullende verzekering. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te vragen of u de kosten vergoed krijgt. 

    

   Voor de kosten van de ingreep kunt u kijken op onze website: www.stjansdal.nl

   • Kies ‘patiënten en bezoekers’

   • Kies vervolgens ‘kosten en zorgverzekering’

   • Scrol naar beneden en kies ‘wanneer worden zorgkosten rechtstreeks bij u in rekening gebracht’
   • Scrol naar beneden en klik op ‘niet verzekerde zorg’. Kies hier voor het huidige jaar
   • Hieronder vind u de kosten van de sterilisatie bij een man

    

   Bloedverdunners

   Bloedverdunners wel of niet stoppen?

   Als u bloedverdunners gebruikt via de trombosedienst, dan moet u hier voor de ingreep mee stoppen. Dit geldt voor de volgende medicijnen:

   • Acenocoumarol: Stop drie dagen voor de ingreep

   • Fenprocoumon (Marcoumar®): Stop vijf dagen voor de ingreep

   Bel van tevoren met de trombosedienst om door te geven welke operatie u krijgt. Zij kunnen u vertellen of u tijdelijk een ander middel moet gebruiken. Dit gaat dan meestal om spuitjes met heparine.

    

   Voor de andere bloedverdunners geldt het volgende:

   • Slikt u alleen acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium (Ascal®)? Deze mag u doorgebruiken.

   • Slikt u acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium (Ascal®) èn een andere bloedverdunner? Stop dan zeven dagen voor de ingreep met de andere bloedverdunner.

   • Slikt u Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®), Apixaban (Eliquis®), òf Edoxaban (Lixiana®)? Stop dan 24 uur voor de ingreep met dit middel.

   • Slikt u alleen persantin òf plavix? Bel dan met de polikliniek urologie. De uroloog kan u dan vertellen of u uw medicijnen in mag blijven nemen.

    

   Bloedprikken

   Alleen als u bent gestopt met acenocoumarol of fenprocoumon (marcoumar®) moet u voor de ingreep bloed laten prikken. Zo kan de uroloog nakijken of uw bloed weer dik genoeg is.

   Dit is belangrijk. Anders verliest u teveel bloed bij de ingreep.

   Als u bent gestopt met een andere bloedverdunner is bloed prikken niet nodig.

    

   U heeft een aanvraagformulier nodig om bloed te kunnen prikken. Dit formulier heeft u meegekregen van de polikliniek urologie.

   Anderhalf uur voor de ingreep gaat u naar de bloedafname. Deze afdeling vindt u in de centrale hal van het St Jansdal. Naast de balie staat een apparaat waar u een nummer kunt trekken. Druk op de knop “cito”, u hoeft dan niet lang te wachten en de uitslag is snel bekend.

    

   Herstarten

   Bent u gestopt met Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®), Apixaban (Eliquis®), òf Edoxaban (Lixiana®)? Dan mag u deze 24 uur na de ingreep weer innemen.

   Bent u gestopt met een andere bloedverdunner? Overleg dan met de uroloog wanneer u deze medicijnen weer mag gaan gebruiken.

    

   Blijft u veel bloedverlies houden? Neem dan eerst contact op met de poli urologie, voordat u de bloedverdunnende medicijnen weer gaat gebruiken.

    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw huisarts of uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie, telefoon (0341) 463558.

    

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl

    

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 12-6-2021