l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Stereotactische vacuümbiopsie

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U bent door de huisarts of specialist naar de afdeling radiologie verwezen om röntgenfoto’s te laten maken. Het onderzoek wordt door de radioloog en/of radiodiagnostisch laborant(e) uitgevoerd. Bij het nemen van de röntgenfoto’s wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling.

    

   Voorbereiding

   Bent u zwanger of denkt u dit te zijn?

   Dan moet u ons dat altijd vertellen voordat wij met de foto’s beginnen. Het is namelijk beter de ongeboren baby niet aan röntgenstraling bloot te stellen.

    

   Een ieder wordt zo snel mogelijk geholpen. Omdat de tijdsduur per onderzoek verschillend is en in vele onderzoekskamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder geholpen dan u.

    

   Wilt u iets weten of begrijpt u iets niet? Neem dan contact met ons op. Wij zijn ervoor om u te helpen.

    

   Verhinderd

   Kunt u niet komen? Laat het ons tenminste 24 uur van tevoren weten. Anders moeten wij uw afwezigheid in rekening brengen. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: 0341 - 46 36 50.

    

   Doel van het onderzoek

   Het doel van dit onderzoek is door middel van een vacuümbiopsie weefsel te verkrijgen dat op het pathologisch laboratorium verder onderzocht kan worden. Dit onderzoek gebeurt met behulp van stereotactische mammografie, zodat de radioloog precies kan lokaliseren waar hij het biopt wil nemen.
    

   Voorbereiding

   Voor dit onderzoek is meestal geen voorbereiding nodig. We willen u wel vragen om op de dag van het onderzoek geen bodylotion of talkpoeder te gebruiken.

   Als u bloedverdunners gebruikt moeten deze soms gestopt worden. Overleg dit met de mammapoli. Geeft u dit aan bij het maken van de afspraak.

    

   Uitvoering van het onderzoek

   U komt te zitten voor hetzelfde apparaat, waarmee ook de mammografie is gemaakt. Eerst wordt er een detailopname gemaakt om de afwijking in de borst te lokaliseren. Dit kost soms enige opnames. De borst blijft geklemd gedurende het onderzoek. Wanneer de juiste plek is gevonden, wordt de positie met een viltstift aangetekend. Dit is om te zien of de borst tijdens het onderzoek niet is verplaatst. Er zullen hierna nog enkele foto’s gemaakt worden. De radioloog zal samen met de laborant door middel van een computerprogramma de juiste plek aangeven op de foto’s. Het stereotactisch apparaat is nu klaar voor de biopsie. De huid wordt met alcohol ontsmet en de radioloog zal steriele handschoenen aantrekken ter voorkoming van infectie. Vervolgens wordt de huid verdoofd. De verdovingsvloeistof voelt wat branderig aan. De radioloog neemt enkele biopten met behulp van het vacuümsysteem. Er wordt direct gekeken of dit voldoende is om te onderzoeken. Daarna zal de radioloog een kleine marker van RVS achtergelaten om de positie van de afwijking, het biopsiegebied, makkelijk terug te kunnen vinden. Het weggehaalde weefsel wordt naar het pathologisch laboratorium gestuurd voor onderzoek. Na afloop wordt de huid schoongemaakt. Er komt een pleister of drukverband op.
    

   Duur van het onderzoek

   Het onderzoek duurt ongeveer een uur.
    

   Na het onderzoek

   Door het samendrukken van uw borst tussen de platen kan de borst nog wat pijnlijk aanvoelen. Ook de prikplaats kan nog wat pijnlijk zijn. In principe zou u gewoon zelf naar huis kunnen rijden, maar het is aan te raden om iemand anders te laten rijden. Na een vacuümbiopt is zwemmen en zwaar tillen op de eerste dag niet aan te bevelen.

    

   Uitslag

   De uitslag van het pathologisch-anatomisch onderzoek duurt een aantal dagen. Via uw behandelend specialist krijgt u de uitslag.
    

    

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 22-4-2024