l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Slokdarmechografie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Echocardiografie

   Echocardiografie betekent ‘geluidsonderzoek van het hart’. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluid met een onhoorbare toonhoogte. Dit geluid wordt uitgezonden door een op de borst geplaatste voeler, die verbonden is met het eigenlijke echoapparaat, De uitgezonden toon wordt door het hart  weerkaatst en weer opgevangen. Met behulp van deze echo’s produceert de in het apparaat ingebouwde computer nauwkeurige beelden van het hart (niet van kransslagaders). In de meeste gevallen is het mogelijk dit onderzoek via de borstkas, dus uitwendig, te verrichten.

    

   Inwendig onderzoek

   Soms is het echter nodig van binnen uit te ‘kijken’, vanuit de slokdarm. U dient daartoe een slang te slikken, op de top waarvan zich de voeler bevindt. Om kokhalzen zoveel mogelijk te voorkomen, wordt de keel van te voren met een verstuiver gevoelloos gemaakt. Deze verdoving werkt ongeveer twee uur. U kunt zich gedurende die tijd makkelijk verslikken. Het is daarom beter tot twee uur na het onderzoek niets te eten of te drinken.

    

   Procedure

   De procedure zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen. De beelden worden opgeslagen om later een nauwkeurige beoordeling te kunnen verrichten.

    

   Uitslag

   De uitslag van het onderzoek verneemt u op de met uw behandelend cardioloog overeengekomen wijze

    

   Voorbereiding

   U dient vanaf middernacht nuchter te zijn als het onderzoek in de ochtend plaatsvindt. Als het onderzoek in de middag plaatsvindt mag u tot vier uur voor het onderzoek nog een licht ontbijt of een lichte lunch nuttigen (kopje thee/boterham). U mag uw medicatie wel innemen met water, tenzij de arts dit anders heeft afgesproken.

    

   Vragen

   Met vragen over dit onderzoek kunt u terecht op de poli cardiologie, telefoonnummer (0341) 463745 of bij de functieafdeling telefoonnummer (0341) 463538.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024