l

Direct contact

Telefoonnummers

Algemeen (receptie)

0341 - 463911

Afsprakenbureau, incl Dronten en Nijkerk 

0341 - 463890

Informatielijn inwoners Flevoland

0341- 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Vragen over MijnStjansdal.nl (8.30 - 12 u)

0341 - 463700 

 

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Medicamus Spoedpost (Harderwijk) 

0900 - 3410341

Website Medicamus Spoedpost Harderwijk 

Voorbereiden_Op-Opname

Slokdarmechografie

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Echocardiografie

   Echocardiografie betekent ‘geluidsonderzoek van het hart’. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluid met een onhoorbare toonhoogte. Dit geluid wordt uitgezonden door een op de borst geplaatste voeler, die verbonden is met het eigenlijke echoapparaat, De uitgezonden toon wordt door het hart  weerkaatst en weer opgevangen. Met behulp van deze echo’s produceert de in het apparaat ingebouwde computer nauwkeurige beelden van het hart (niet van kransslagaders). In de meeste gevallen is het mogelijk dit onderzoek via de borstkas, dus uitwendig, te verrichten.

    

   Inwendig onderzoek

   Soms is het echter nodig van binnen uit te ‘kijken’, vanuit de slokdarm. U dient daartoe een slang te slikken, op de top waarvan zich de voeler bevindt. Om kokhalzen zoveel mogelijk te voorkomen, wordt de keel van te voren met een verstuiver gevoelloos gemaakt. Deze verdoving werkt ongeveer twee uur. U kunt zich gedurende die tijd makkelijk verslikken. Het is daarom beter tot twee uur na het onderzoek niets te eten of te drinken.

    

   Procedure

   De procedure zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen. De beelden worden opgeslagen om later een nauwkeurige beoordeling te kunnen verrichten.

    

   Uitslag

   De uitslag van het onderzoek verneemt u op de met uw behandelend cardioloog overeengekomen wijze

    

   Voorbereiding

   U dient vanaf vier uur voor het onderzoek nuchter te zijn. Als het onderzoek aan het einde van de ochtend of in de middag plaatsvindt mag u tot vier uur voor het onderzoek nog een licht ontbijt of een lichte lunch nuttigen (kopje thee/boterham). Ook mag u eventueel tot het onderzoek water drinken en uw medicijnen innemen, tenzij de arts dit anders heeft afgesproken.

    

   Vragen

   Met vragen over dit onderzoek kunt u terecht op de poli cardiologie,
   telefoonnummer (0341) 463745

   of bij de functieafdeling
   telefoonnummer (0341) 463538

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer