l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Psycholoog

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat doet een psycholoog in het ziekenhuis?

   Medische psychologie is een vakgebied dat zich bezighoudt met de relatie tussen lichaam en geest. De werkzaamheden van ons als psycholoog in het ziekenhuis zijn onlosmakelijk verbonden met het medisch proces, verwijzing vindt daarom plaats door uw medisch specialist. Als psycholoog hebben wij kennis over het complexe samenspel tussen lichamelijke aandoeningen en emoties, gedrag, lichamelijke reacties en psychisch functioneren. Bij ons kunt u zowel voor diagnostiek als behandeling terecht. 

    

   U kunt bij ons o.a. terecht voor:

   • Hulp bij het omgaan met een chronische of ernstige ziekte, waaronder acceptatie- en verwerkingsproblematiek of angsten bij ziekte.

   • Overmatige angst voor een aanbevolen of noodzakelijke medische ingreep.
   • Medisch traumatische ervaringen.
   • Lichamelijke klachten die medisch niet voldoende verklaard kunnen worden en die het dagelijks functioneren of de ontwikkeling belemmeren.
   • Zorgen omtrent de ontwikkeling van uw kind.
   • Vragen over de opvoeding of het gedrag van uw kind als het gaat om voedingsproblemen, zindelijkheidsproblemen, slaapproblemen.
   • Begeleiding en/ of behandeling van ouders van couveuse kinderen.
   • Neuropsychologisch onderzoek bij concentratie- en geheugenproblemen (bijvoorbeeld bij vermoeden van een dementie, of om de gevolgen van hersenletsel in kaart te brengen).

    

   Wij werken samen met alle specialismen in het ziekenhuis. Iedere medisch specialist kan naar ons verwijzen.
    

   Wat kunt u verwachten? 

   Na verwijzing door de medisch specialist ontvangt u van ons een vragenlijst. Zodra wij deze retour hebben ontvangen, wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens de intake worden uw klachten en hulpvraag in kaart gebracht. Vervolgens bekijken we samen met u wat het meest geschikte vervolgtraject is. Dit kan een behandeling zijn, een advies, een (neuro)psychologische onderzoek, groepsbehandeling en/of verwijzing naar de GGZ of psychologenpraktijk buiten het ziekenhuis. Een medisch-psychologische behandeling streeft naar verbetering van de kwaliteit van leven door een verbeterde omgang met, dan wel een afname van lichamelijke en psychische klachten en een verbetering van het functioneren. Onze behandelingen zijn meestal kortdurend en klachtgericht. In de behandeling maken we gebruik van Acceptance and Commitment therapie (ACT), Emotionally Focused Therapy (EFT), oplossingsgerichte therapie, Cognitieve Gedragstherapie (CGT), (spel)psychotherapie, hypnotherapie of EMDR. Indien gewenst betrekken we ook belangrijke naasten in de behandeling. Vanzelfsprekend wordt met alle informatie vertrouwelijk omgegaan. Onze gesprekken vallen onder de zorg van het ziekenhuis en kosten u geen geld.

    

   (Neuro)psychologisch onderzoek 

   Soms wordt een aanvullend onderzoek voorgesteld. Dit onderzoek is een hulpmiddel om factoren die kunnen samenhangen met de klachten te achterhalen en om tot een passend (behandel)advies te komen. Tijdens het onderzoek worden tests afgenomen, bijvoorbeeld om geheugen en/of concentratie te toetsen of om persoonlijkheid of intelligentie in kaart te brengen. Met uw toestemming kunnen ook gesprekken plaats vinden met de partner, familieleden of andere betrokkenen. Na afronding van het onderzoek worden de resultaten en adviezen met u besproken, daarbij kan een belangrijke naaste ook aanwezig zijn.
    

   Wie zijn de psychologen?

   Op de afdeling Medische Psychologie zijn de volgende psychologen werkzaam:

   • Marieke van Asselen, GZ- psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog 

   • Alex Bos, GZ-psycholoog
   • Jolanda de Jong-Klarenbeek, GZ-psycholoog kind&jeugd
   • Gina Kakar, psycholoog in opleiding tot GZ- psycholoog
   • Emmy Kakes, GZ-psycholoog / orthopedagoog
   • Joanne Lammers, GZ- psycholoog
   • Sabine van der Meer, GZ-psycholoog
   • Marjoleine Pieper, psycholoog NIP
   • Renske Stoker, GZ- psycholoog
   • Roel Timmerman, Klinisch psycholoog/psychotherapeut
   • Maaike Waaldijk-van Schaijk, GZ-psycholoog kind & jeugd

    

   De maatschappelijk werkers kind en jeugd zijn: 

   • Kim van het Loo

   • Jessica Mons

    

   Verder zijn op de afdeling de volgende medewerkers werkzaam:

   • Psychologisch assistenten
   • Medisch maatschappelijk werkers kind en jeugd
   • Secretaresses

    

   Hoe komt u bij ons terecht?

   Middels een verwijzing kan de specialist in het ziekenhuis u verwijzen naar de afdeling Medische Psychologie. Na verwijzing ontvangt u een vragenlijst. Zodra wij deze retour hebben ontvangen volgt een uitnodiging voor een intakegesprek. Er kan hierbij sprake zijn van een wachtlijst. Bij opname in het ziekenhuis kan via de verpleging of specialist om een gesprek met een psycholoog gevraagd worden.
    

   Hoe bereikt u ons?

   Het secretariaat is telefonisch te bereiken onder telefoonnummer (0341) 463713.
   Indien er niemand aanwezig is, kan een bericht op de voicemail ingesproken worden. U vindt de afdeling in Harderwijk door het bewegwijzeringsnummer 3.94 of 0.10 te volgen. In Lelystad volgt u bewegwijzeringsnummer 0.38.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 24-7-2024