l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Proctologisch spreekuur

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Proctologisch spreekuur

   Ziekenhuis St Jansdal houdt elke week een proctologisch spreekuur voor patiënten met anale klachten (zoals perianale fistels, fissuren, aambeien of verzakking). Dit vindt plaats op de Poliklinische Operatie Kamers (POK).
   Doordat enkele chirurgen zich speciaal hebben toegelegd op dit aandachtsgebied, hebben ze meer ervaring met nieuwere behandelingstechnieken. Ook kunnen de resultaten eenvoudiger en beter geëvalueerd worden. Anale aandoeningen komen vaak voor en zijn meestal een gevolg van:

   • Te sterk persen, bijvoorbeeld bij harde ontlasting
   • Zwangerschap, bevallen (persen)
   • Aan leeftijd gebonden verzakking van het weefsel
   • Een ongezonde leefwijze: weinig beweging, slecht eetpatroon, alcohol
   • Een abces bij de anus, dat resulteert in een fistel
     

   Werkwijze spreekuur

   Op de poliklinische operatiekamers (POK) wordt u ontvangen door een assistente die uw gegevens controleert en u informeert over het onderzoek. Eventueel kan ze u helpen met uitkleden. Ze begeleidt u daarna naar de onderzoeksruimte. Hier wordt u ontvangen door de chirurg en een assistente.

    

   De chirurg onderzoekt de anus op een speciale onderzoekstafel waarna er meestal een proctoscopie volgt. Daarbij wordt de anus door het inbrengen van een klein buisje (proctoscoop) inwendig onderzocht. Dit duurt maximaal 5 minuten. Het kan voorkomen dat via de proctoscoop direct een behandeling wordt uitgevoerd. Na het onderzoek zal de chirurg u (als u weer bent aangekleed) de diagnose meedelen en een behandelvoorstel doen. Soms kan worden volstaan met een telefonische follow-up, meestal volgt er wel een controleafspraak. Dat kan ook opnieuw op het proctologisch spreekuur zijn.

    

   Kan ik direct worden behandeld?

   Aambeien
   In geval van aambeien (hemorroïden) is bij meer dan de helft van de patiënten al een goed resultaat te verwachten na de eerste poliklinische behandeling.
   Soms is een tweede of derde poliklinische behandeling nodig. Resterende marisken (anale huidflapjes) zijn vaak hinderlijk en geven hygiënische problemen. Eventueel kunnen deze worden verwijderd. Dit is helaas een pijnlijke zaak, want de anus is erg gevoelig.

    

   Fissuren en fistels
   Fissuren reageren het beste op een speciaal medicijn in zalfvorm. Fistels daarentegen moeten op een later tijdstip worden geopereerd.
    
   Prolaps en ontlastings incontentie
   Bij een verzakking (prolaps) en bij incontinentie voor ontlasting zal eerst röntgenonderzoek plaatsvinden. Meestal is ook bekkenbodemfysiotherapie aangewezen. Een enkele keer zult u worden doorverwezen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) om meer van de darm in beeld te krijgen.

    

   Na de behandeling

   Na een poliklinische behandeling kunt u meestal binnen één of twee dagen de werkzaamheden weer hervatten. Na een opname en behandeling onder narcose moet u rekening houden met een langer verzuim.

   De stoelgang moet zacht worden gehouden. Hiervoor krijgt u meestal een recept mee naar huis. Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek of drogist. Ook een warm zitbad kan de pijn verlichten.

   Na de chirurgische behandeling in het ziekenhuis is het verstandig het anaal gebied goed schoon te houden, met name na de stoelgang, maar ook tussendoor. Twee keer per dag is meestal voldoende. Met de douche kunt u het gebied gemakkelijk schoon spoelen.

    

   Melden

   Informatie & Afspraken, looproute 0.01
   U meldt zich om u in te schrijven en/of de gegevens te laten controleren. Het is belangrijk dat u uw legitimatiebewijs en verzekeringspasje meeneemt.

    

   Consult op de POK, looproute 0.66
   Vervolgens meldt u zich bij de Poliklinische Operatie Kamers (POK).
    

   Vragen

   Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan de assistente op de POK of aan uw behandelend arts of huisarts. Telefoonnummer poli chirurgie: (0341) 463777.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 16-7-2024