l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Port-a-cath (Poortkatheter)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Binnenkort wordt bij u een poortkatheter geplaatst. Deze folder geeft u meer informatie over de poortkatheter en over de procedure.
    

   Wat is een PAC?

   Een poortkatheter (PAC) is een zogenaamd volledig implanteerbaar toedieningssysteem. Het gaat hier om een infuus (toediening) systeem. Een PAC wordt gebruikt voor het intraveneus toedienen van medicijnen en eventueel voor het afnemen van bloed. Via een kleine operatie wordt de PAC volledig onder de huid geplaatst.  Dit kan op verschillende plaatsen in het lichaam. De meest geschikte en onopvallende plaats is op uw borst.

   Een PAC bestaat uit twee delen:

   • Een PAC reservoir. Dit is een kleine injectiekamer van titanium, afgesloten door een siliconenmembraan.
   • De PAC katheter. Dit is een dunne flexibele infuuslijn welke ingebracht wordt in een groot bloedvat. Het infuuslijntje eindigt meestal in de grote lichaamsader vlak voor het hart.

    


   Als de PAC bij u geplaatst is, ziet u dat aan de buitenkant niet. U hebt echter wel twee kleine littekens op uw borst: één litteken waar het reservoir is geplaatst en één litteken waar de katheter is ingebracht. Ook kunt u het reservoir onderhuids voelen.
    

   Voorbereiding

   Als u 's ochtends geopereerd wordt, dan mag u de avond ervoor vanaf 22.00 uur niets meer eten. Vanaf twee uur voor opnametijd mag u ook niets meer drinken. Als u 's middags geopereerd wordt, dan mag u 's ochtends alleen een licht ontbijt (beschuitje en thee, géén melkproducten). Het plaatsen (implanteren) van een PAC is een operatieve ingreep die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. Narcose is dus niet nodig, maar kan wel als u dat graag wilt.
   De ingreep wordt verricht door een chirurg. De chirurg zal voor de het plaatsen nog kennis met u maken. Een bloedplaatjes remmer mag u voorafgaand aan de ingreep gewoon gebruiken. Als u bloedverdunners gebruikt (trombosdienst) moet u zelf bij de trombosedienst melden wanneer u geopereerd wordt en afspreken hoe lang u moet stoppen met de bloedverdunners. Wij adviseren om direct een afspraak bij de trombosedienst te maken voor na de ingreep. U kunt uw eigen medicijnen meenemen naar het ziekenhuis. Wacht echter met het innemen van uw diuretica (plasmedicatie) tot na de ingreep. U kunt eventueel een half uur voor de ingreep een rustgevend tabletje krijgen. 
    

   Het plaatsen van de PAC

   De chirurg zal de ingreep uitvoeren op de operatiekamer. Op de verpleegafdeling krijgt u een operatiehemd aan. U wordt vervolgens met uw eigen bed naar de operatiekamer gebracht.

   Daar stapt u over op een behandeltafel. Een deel van uw borst wordt gedesinfecteerd. Het operatiegebied wordt afgedekt. Hierbij zal uw gezicht ook achter een doek verdwijnen. Tijdens de operatie kunt u dus de chirurg en het operatiegebied niet zien. Een anesthesiemedewerker zal gedurende de ingreep bij u zijn en controleren hoe het met u gaat. U blijft wakker tijdens de ingreep. Voor de ingreep zal de chirurg twee gebieden verdoven. De chirurg zal u regelmatig vragen hoe het gaat en of u iets voelt. Mocht u iets voelen dan, wordt er extra verdoving gegeven. De PAC katheter wordt via een lange naald ingebracht in een groot bloedvat. Het PAC reservoir wordt geplaatst via een sneetje in de huid op de borst.  Dit wordt onder de huid geschoven en aan de katheter bevestigd. Als het goed is kan er nu uit de PAC bloed opgetrokken worden, zodat we weten dat de PAC goed zit. Daarna wordt er een heparine oplossing ingespoten, om te voorkomen dat het bloed stolt in of rond de katheter. Ook kunnen wij het naaldje laten zitten als de PAC direct gebruikt moet worden. De huid wordt gehecht en er wordt een pleister geplakt.
    

   Nazorg

   Een mogelijke complicatie bij het inbrengen van een PAC is een klaplong (pneumothorax). Dit komt zelden voor. Om dit te controleren wordt er soms een röntgenfoto gemaakt na de ingreep.
   Er zijn een aantal zaken waar u de eerste weken op moet letten:

   • De (doorzichtige) pleister mag u na 24 uur verwijderen. Plak de wond opnieuw af als u gaat douchen.
   • Douchen mag, mits de wond goed is afgeplakt. U mag de eerste drie dagen niet in bad.
   • De wond is onderhuids gehecht, hechtingen hoeven niet verwijderd te worden.
   • De eerste twee weken mag u geen lichamelijk zware arbeid verrichten of zware dingen tillen.
   • Er kan een bloeduitstorting ontstaan na de ingreep. Deze trekt vanzelf weer weg.
   • De arm aan de kant van de PAC dient u de eerste dagen voorzichtig bewegen. Wij adviseren de pijngrens in acht te nemen. Forceer de bewegingen niet.
   • U krijgt een implantatiebewijs mee. Op dit bewijs staan de technische gegevens van de PAC. Draag dit bewijs altijd bij u.

    

   Het aanprikken van de PAC

   De PAC wordt aangeprikt door een daarvoor bevoegde arts of verpleegkundige. De eerste keer aanprikken wordt gedaan als de zwelling van de operatie is weggetrokken (na drie tot vijf dagen). Soms wordt er wel gekozen om de PAC direct na de ingreep aan te prikken. Om toegang te krijgen tot het reservoir van de PAC zal er een naald door de huid geprikt moeten worden. U zult dus ook een prik voelen. Er wordt een speciale naald gebruikt.

    

   Het verzorgen van de PAC

   De PAC moet in ieder geval elke 12 weken doorgespoten worden met NaCl 0.9% (posiflush). Dit gebeurt in het ziekenhuis of door de thuiszorg.  Als u geen actieve behandeling meer krijgt, is het belangrijk dat u zelf in de gaten houdt dat dit gebeurt. Uw behandelend arts of verpleegkundige kan hierover meer informatie geven.
   U kunt zonder problemen door het 'poortje' op de luchthavens.
    

   Vragen

   Mocht u naar aanleiding van deze folder nog vragen hebben, bespreek dit dan met uw behandelend arts of verpleegkundige.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 20-6-2024