l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Plastest (uroflowmetrie) bij kinderen

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Je komt naar de KITSpoli voor een uroflowmetrie. Een uroflowmetrie noemen we ook wel een plastest. Je gaat op een speciale wc met meetapparatuur plassen. De speciale wc meet hoeveel je plast, hoe hard je plast en of je ontspannen plast. Hierdoor kan de urotherapeut er nog beter achter komen wat er aan de hand is en wat de oorzaak is van je eventuele plasklachten.

    

   Voorbereiding

   Voor dit onderzoek moet je eigenlijk naar de KITSpoli komen met een volle blaas. Je kunt dan als je voelt dat je moet plassen direct op onze speciale wc plassen. De blaas hoeft niet extra vol te zijn. Probeer om ongeveer twee uur voor het onderzoek voor het laatst te plassen. Geef hierna wel extra drinken.
   Sommige kinderen kunnen de plas niet zo lang ophouden, dat is geen probleem. Je kunt bij ons ook drinken krijgen zodat de blaas zich weer kan vullen. Maar je mag natuurlijk ook zelf drinken meenemen.
    

   Uitvoering

   Als je aankomt voor de afspraak en je moet al direct plassen mag je op de deur van de spreekkamer kloppen, de urotherapeut helpt je dan zo snel mogelijk.

   Als je nog niet direct voelt dat je moet plassen kun je plaatsnemen in de wachtruimte en word je door de urotherapeut binnen geroepen. 

    

   Zodra je aandrang hebt mag je plassen op een speciale computer wc. 

    

   Na het plassen wordt er een echo en/of bladderscan gemaakt. Een bladderscan is een soort echo-apparaat. Je krijgt hiervoor wat koude gel op je buik. Plas die achterblijft na het plassen kan dan gemeten worden en noemen we residu. Met de echo kunnen we kijken naar de blaas en het onderste deel van de darm


   Sommige kinderen vinden het een beetje spannend om op de speciale wc te plassen. Dat is niet erg, mede daarom proberen we je drie keer  te laten plassen gedurende de afspraak.

    

   Na iedere plas is het belangrijk om weer goed te gaan drinken zodat je snel de tweede  en derde plas kan doen. 

    

   Het is van te voren moeilijk in te schatten hoe snel je drie plassen kunt doen. Daardoor kunnen we niet zeggen hoelang de afspraak op de poli gaat duren. Het kan al snel een paar uur zijn, houdt daar wel  rekening mee.

    

   We zien je graag op de afgesproken tijd op de KITS poli.     

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 22-4-2024