l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Pijnbehandeling bij gordelroos

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Deze folder is bestemd voor patiënten die behandeld worden voor gordelroos door middel van een epidurale corticosteroïd injectie.

   De pijnbestrijding wordt verricht door de anesthesioloog, die hierin bijgestaan wordt door een anesthesieassistent en, in de meeste gevallen, ook door een röntgenlaborant. De behandeling vindt doorgaans plaats op de poliklinische operatiekamer.

   Bij de meeste pijnbehandelingen wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Wanneer u zwanger bent, of denkt te zijn, moet u ons dat altijd vertellen voordat met de behandeling gestart wordt.
    

   Gordelroos

   Gordelroos of herpes zoster is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. De meeste mensen hebben het virus in hun jeugd bij de waterpokken opgelopen. Het virus blijft inactief totdat de weerstand van het lichaam om één of andere reden afneemt en het virus opnieuw actief wordt. Het virus heeft dan de vervelende eigenschap zich in een zenuw te nestelen, waardoor een zenuwontsteking optreedt. In het huidgebied waar de zenuw bij hoort, ontstaat een uitslag met roodheid, blaasjes, jeuk en vaak hevige pijn.
    

   Epiduraal injectie

   De epiduraal injectie is een medicamenteuze methode van pijnbestrijding, waarbij in de sponsachtige ruimte rond het ruggenmerg (de epidurale ruimte) een medicijn wordt ingespoten, dat de zwelling van de geïrriteerde zenuwen tegengaat. Die zwelling ontstaat  doordat de zenuwen uit het tussenwervel kanaal treden, waardoor de ruggenwervels bekneld zijn geraakt en hierdoor zijn gaan irriteren. Dit heeft pijn tot gevolg. Het toegediende medicijn wordt gemengd met een plaatselijk verdovend middel, zodat enige minuten na inspuiting de pijnverlichting al optreedt. Bij pijnbestrijding wordt deze techniek vaak in combinatie met andere methodes gebruikt.
    

   De houding

   Voor deze behandeling is meestal buikligging vereist, waarbij een kussen onder dat deel van uw wervelkolom gelegd wordt waar de injectie plaatsvindt. In sommige gevallen wordt de injectie in zittende houding verricht.
    

   Techniek

   Eerst wordt de prikplaats onder röntgendoorlichting met een viltstift gemarkeerd. Vervolgens wordt dit punt plaatselijk verdoofd, zodat de epiduraal naald ingebracht kan worden.
   Daarna wordt een zogenaamde röntgen contrastvloeistof ingespoten om te zien hoe het medicijn zich na inspuiting zal verspreiden. Tenslotte vindt toediening van het medicijn plaats.
    

   Duur van de behandeling

   De totale behandeling duur ongeveer 10 minuten. De totale opnameduur is ongeveer 1 tot 1,5uur
    

   Belangrijk

   • Na de behandeling mag u niet actief aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat iemand u naar huis brengt.
   • Overleg met uw pijnbestrijdingsarts als u antistollingsmiddelen gebruikt. (bloedverdunners zoals Acenocoumarol, Marcoumar of Ascal) Mogelijk moet u hiermee stoppen voor de ingreep. Na de behandeling kunt u weer met de antistollingsmiddelen doorgaan, tenzij uw pijnbestrijdingsarts anders voorschrijft.
   • Waarschuw uw pijnbestrijdingsarts als u allergisch bent voor röntgencontrastvloeistof.
     

   Behandeling

   De behandeling is alleen zinvol binnen vijf weken na het begin van de klachten en vindt plaats vlakbij de pijnlijke zenuw in de buurt van het ruggenmerg.
   Na plaatselijke verdoving van uw huid wordt een naaldje via de rug ingebracht tot in de ruimte rondom het ruggenmerg en daar wordt een lokale verdoving en een ontstekingsremmend middel (corticosteroïden; depomedrol of kenacort) ingespoten. Dit inspuiten kan een drukkend gevoel geven in uw hoofd of rug. De behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van uw nek, borstkas, lage rug of stuitje.
    

   Complicaties

   De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd, toch bestaat er een kleine kans op de volgende complicaties:

   • Bij de behandeling kan het ruggenmergvlies worden aangeprikt, wat hoofdpijnklachten kan geven. Als ernstige hoofdpijn langer dan twee dagen aanhoudt, neem dan contact op met uw pijnbestrijdingsarts.
   • Als bijwerkingen kunnen bij vrouwen opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
   • Patiënten met suikerziekte die behandeld worden met insuline of tabletten, merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen of weken ontregeld zijn. Pas uw behandeling hierop aan, eventueel in overleg met uw huisarts/diabetesverpleegkundige.
   • Er kan enige napijn optreden ten gevolge van deze injectie, dit kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol volgens de bijsluiter.
   • Krijgt u koorts (al dan niet met hoofdpijn) of zijn er tekenen van ontsteking (zoals roodheid, pijn of vochtafscheiding)?  Waarschuw dan uw pijnbestrijdingsarts.

    

   Tot slot

   Aan de hand van deze folder kunt u zelf inschatten wat u te wachten staat en worden de meeste vragen van uw kant beantwoord. Mocht u desondanks nog vragen hebben, schrijft u die dan op en brengt u ze bij het volgende bezoek mee. Een briefje als geheugensteuntje blijkt in de praktijk goed te werken.

   U kunt ook bellen met de polikliniek pijnbestrijding. Maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur. Telefoonnummer (0341) 463773.

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 16-7-2024