l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

(Let op! Wegens drukte aan de telefoon, graag alleen bellen bij dringende zaken)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Orale Glucose Tolerantie Test

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog heeft u verwezen naar de afdeling bloedafname van het Klinisch Chemisch Laboratorium (looproute 0.21) omdat u een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes hebt. Daar zal één of meerdere keren bloed worden afgenomen en onderzocht.
    

   Duur van het onderzoek

   Afhankelijk van de onderzoeksresultaten is er aansluitend nog een afspraak bij de diabetesverpleegkundige.
   U dient rekening te houden met minimaal twee uur en maximaal drieënhalf uur aanwezigheid in het ziekenhuis.
    

   Wat is zwangerschapsdiabetes?

   Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes (suikerziekte) die tijdens de zwangerschap ontstaat en  meestal van voorbijgaande aard is.
    

   Wat is diabetes?

   Er is sprake van diabetes als de hoeveelheid glucose in uw bloed (bloedsuikerwaarde) te hoog is.
    

   Voorbereiding

   Op de dag van het onderzoek dient u nuchter te komen. Dat betekent dat u in de 8 uur vóórafgaand aan de test niets mag eten. U mag wel heldere vloeistoffen drinken, zoals water en thee zonder suiker. Het is handig om een ontbijt mee te nemen naar het ziekenhuis.

    

   Verloop van het onderzoek

   Hieronder staat het onderzoek stap voor stap beschreven:

    

   1. Het Afnamelaboratorium maakt gebruik van een zuil met een keuzemenu t.b.v. het volgnummer. U dient hiertoe de onderste toets in te drukken:

    


   2. Om uw nuchtere bloedsuikerwaarde te bepalen wordt bloed afgenomen uit de arm. Het bloedmonster wordt direct onderzocht. Na ongeveer een kwartier krijgt u de uitslag:

    

   • Is de bloedsuikerwaarde hoger dan of gelijk aan 7.0 mmol/l, dan wordt u direct doorverwezen naar de diabetes-polikliniek (route 0.44). U kunt zich melden bij de balie van de diabetespoli. Hier kunt u ook uw meegenomen ontbijt nuttigen.
    Een diabetesverpleegkundige/internist zal u uitleg geven over de uitslag van het onderzoek en aanleren hoe u zelf  uw bloedsuiker kunt controleren. Tevens wordt voor u een afspraak met de diëtiste gemaakt.
    De aanvrager van het onderzoek zorgt voor een verwijzing naar de gynaecoloog. Wilt u daarom s.v.p. zelf aan de aanvrager melden dat de uitslag afwijkend is?

    

   • Is de bloedsuikerwaarde < 7.0 mmol/l, dan volgt  er een glucosetolerantietest (OGTT):
    U krijgt een glas water te drinken met daarin opgelost 75 gram glucose (suiker). Deze oplossing is erg zoet en u kunt daarvan misselijk worden. Deze klachten gaan meestal binnen een half uur weer over. Twee uur nadat u de glucoseoplossing hebt ingenomen, wordt opnieuw bloed afgenomen. Na ongeveer een kwartier krijgt u de uitslag.
    NB Tijdens het onderzoek/de wachttijd mag u niet eten, drinken en roken. Alleen een beetje water (maximaal 1 glas) is toegestaan. Ook wordt u verzocht in de wachtruimte van het laboratorium te blijven, voor het geval u niet lekker mocht worden.
     

   Uitslag van het OGTT-onderzoek

   Er zijn twee mogelijkheden:

   • Is de bloedsuikerwaarde < 7.8 mmol/l, dan is er geen aanleiding om u op dit moment tijdens uw zwangerschap extra onder controle te houden in het ziekenhuis.
     De huisarts, verloskundige of gynaecoloog die het onderzoek heeft aangevraagd, wordt over de uitslag geïnformeerd via de reguliere manier. Met vragen kunt u ook bij hem / haar terecht.
   • Indien de bloedsuikerwaarde = 7.8 mmol/l is, wordt u direct doorverwezen naar de diabetespolikliniek (route 0.44). U kunt zich melden bij de balie van de diabetespoli. Hier kunt u ook uw meegenomen ontbijt nuttigen.

    

   Een diabetesverpleegkundige/internist zal u uitleg geven over de onderzoeksuitslag en adviezen geven. Tevens wordt voor u een afspraak met de diëtiste gemaakt.
   De aanvrager van het onderzoek zorgt voor een verwijzing naar de gynaecoloog. Wilt u daarom s.v.p. zelf aan de aanvrager melden dat de uitslag afwijkend is?

    

   Neem voor het maken van de afspraak  contact op met het Afsprakenbureau: (0341) 463890.

    

   Indien u na het lezen van deze folder nog vragen heeft over het OGTT-onderzoek kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundige op telefoonnummer (0341) 463747. Graag tussen 08.30 - 12.00 uur bellen.

    

   diabetesverpleegkundigen@stjansdal.nl                                                        
                                                                  

    

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 30-3-2020