l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Orale Glucose Tolerantie Test

Versienr: 8
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Uw behandelend arts of verloskundige heeft samen met u besloten om een suikertest (orale glucose tolerantietest: OGTT) uit te laten voeren. Deze test wordt gedaan als er een verdenking is op zwangerschapssuikerziekte. De OGTT is een belastende test. U moet nuchter zijn vóór en tijdens het onderzoek. Daarnaast krijgt u een zoet suikerdrankje te drinken. Sommige zwangere vrouwen worden hiervan misselijk. Meldt u zich bij de laborant indien u misselijk wordt.
    

   Afspraak maken

   Neem voor het maken van de afspraak telefonisch contact op met het Afsprakenbureau: (0341) 46 38 90. U kunt niet online een afspraak maken.

   Geeft u duidelijk de voorkeur van de locatie aan: St Jansdal ziekenhuis Harderwijk óf St Jansdal ziekenhuis Lelystad. Zonder afspraak kan de test niet doorgaan.

    

   Duur van het onderzoek

   U moet rekening te houden met ongeveer twee en een half uur.

   NB Tijdens het onderzoek/de wachttijd mag u niet eten, drinken en roken. Alleen een beetje water (maximaal een half glas) is toegestaan voor het verfrissen van de mond. De laborant verwijst u naar een plek in de Centrale Hal, waar u de wachttijd kunt doorbrengen.

    

   Wat is zwangerschapsdiabetes?

   Zwangerschapssuikerziekte uit zich in te hoge bloedsuiker waarden. Het is een vorm van diabetes (suikerziekte) die tijdens de zwangerschap ontstaat en meestal van voorbijgaande aard is.

    

   Wat is diabetes?

   Er is sprake van diabetes als de hoeveelheid glucose in uw bloed (bloedsuikerwaarde) te hoog is.

    

   Voorbereiding

   Voor de OGTT komt u nuchter naar het bloedafname laboratorium waar u een afspraak heeft gemaakt (locatie Harderwijk of Lelystad). Nuchter zijn betekent dat u de avond voorafgaand aan het onderzoek vanaf 23.00 uur niets meer eet en drinkt. Tijdens het onderzoek verzoeken we u om rustig te blijven zitten en niets te eten en te drinken. Wij adviseren u om iets te eten en / of drinken mee te nemen zodat u direct na de laatste bloedafname iets kunt nuttigen waardoor eventuele duizeligheid en/of misselijkheid snel verholpen is.

    

   Verloop van het onderzoek

   Hieronder staat het onderzoek stap voor stap beschreven:

   1. Voor het Afnamelaboratorium meld u zich bij de zuil in de Centrale Hal.
   1. Om uw nuchtere bloedsuikerwaarde te bepalen wordt bloed afgenomen uit de arm. Het bloedmonster wordt direct onderzocht en de uitslag is gelijk bekend:

    

   • Is de bloedsuikerwaarde hoger dan of gelijk aan 6.1 mmol/l, dan is de uitslag afwijkend en is het niet meer nodig dat u het suikerdrankje krijgt.

   U krijgt het verzoek om naar de polikliniek  Interne Geneeskunde te gaan (locatie Harderwijk route 0.44,  locatie Lelystad, route 1.74). Hier maakt de doktersassistente met u een afspraak voor een consult binnen 1 week met de diabetesverpleegkundige, diëtiste en verpleegkundig specialist of internist.

   Ook krijgt u een tas mee met benodigde informatie én materialen voor het aanleren van zelfcontrole.

    

   Wilt u s.v.p. zelf aan de aanvrager melden dat de uitslag afwijkend is? De aanvrager zorgt voor een verwijzing naar poli interne geneeskunde.

    

   • Is de bloedsuikerwaarde lager dan 6.1 mmol/l, dan volgt er een glucosetolerantietest (OGTT):
    U krijgt een glas water te drinken met daarin opgelost 75 gram glucose (suiker). Deze oplossing is erg zoet en u kunt daarvan misselijk worden. Na de glucoseoplossing krijgt u evt een beetje water om de mond te verfrissen. De misselijkheidsklachten gaan meestal binnen een half uur weer over. Twee uur nadat u de glucoseoplossing hebt ingenomen, wordt opnieuw bloed afgenomen.

    

   Uitslag van het OGTT-onderzoek

   Er zijn twee mogelijkheden:

   • Is de bloedsuikerwaarde lager dan 7.8 mmol/l, dan is de uitslag niet afwijkend en is er op dit moment geen vervolg nodig.
    De huisarts, verloskundige of gynaecoloog die het onderzoek heeft aangevraagd, wordt over de uitslag geïnformeerd via de reguliere manier. Met vragen kunt u bij hem / haar terecht.

    

   • Indien de bloedsuikerwaarde hoger of gelijk aan 7.8 mmol/l is, dan is de uitslag afwijkend.

   U krijgt het verzoek om naar de polikliniek Interne Geneeskunde te gaan (locatie Harderwijk route 0.44,  locatie Lelystad, route 1.74). Hier maakt de doktersassistente met u een afspraak voor een consult binnen 1 week met de diabetesverpleegkundige, diëtiste en verpleegkundig specialist of internist.

   Ook krijgt u een tas mee met benodigde informatie én materialen voor het aanleren van zelfcontrole.


   Wilt u s.v.p. zelf aan de aanvrager melden dat de uitslag afwijkend is? De aanvrager zorgt voor een verwijzing naar poli interne geneeskunde.

    

   Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het OGTT-onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met de aanvragende zorgverlener.

   Polikliniek Interne Geneeskunde is te bereiken via telefoonnummer (0341) 46 37 47. Graag tussen 08.30 - 12.00 uur bellen.

    

                                                     
                                                                  

    

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 24-7-2024