l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Opname op de kinderafdeling

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Inleiding voor ouder(s)

   Een opname in het ziekenhuis kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij vinden het belangrijk om u en uw kind hierbij goed te begeleiden. Uw kind voelt zich misschien niet lekker of heeft zelfs pijn. Het krijgt te maken met verschillende behandelaars en allerlei medische termen.

    

   Deze folder is bedoeld om uw kind informatie te geven over de opname, maar ook om u te informeren over wat er gaat gebeuren. Begrijpelijke informatie is belangrijk. Als je weet wat je te wachten staat, geeft dat een gevoel van zekerheid en vertrouwen.

    

   Thuis stellen kinderen meestal meer vragen dan in het ziekenhuis. Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u het beste uitleggen wat er gaat gebeuren. Deze folder helpt daarbij. U weet het beste welke informatie uw kind begrijpt en kan verwerken.

    

   Wij adviseren u om de folder eerst zelf te lezen, zodat u goed weet wat er gaat gebeuren. U kunt de tekst aan uw kind voorlezen of in uw eigen woorden navertellen. Als uw kind al kan lezen, kan hij/zij de folder zelfstandig lezen en kunt u samen bespreken of alles duidelijk is.

    

   Onderaan deze folder staat hoe u uw kind kunt voorbereiden en begeleiden tijdens opname.

    

   Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

   Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informeren over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.

    

    

    

   Ben je ouder dan 12 jaar?

   Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat de dokter gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot een gezamenlijke overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar. Wanneer de behandeling of het onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. De uitslag hiervan neemt de arts mee in zijn of haar uiteindelijke besluit. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

    

   Ben je 16 jaar of ouder?

   Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben.
   Lees er meer over op: www.jadokterneedokter.nl

    

   In deze folder praten we over je ouders(s). Hiermee bedoelen we ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouders(s).

    

   Tips

   • Neem iemand mee naar het ziekenhuis die je vertrouwt, bijvoorbeeld je vader, moeder of iemand anders.
   • Praat met je ouder(s), broers, zussen, vrienden en vriendinnen over wat er gaat gebeuren of hoe het is in het ziekenhuis.
   • Schrijf je vragen op, dan vergeet je ze niet.

    

   Wil je meer weten?

   www.stjansdalkids.nl

   www.stjansdal.nL

   www.jadokterneedokter.nl

   www.kindenziekenhuis.nl

    

   Voor ouder(s):

   Bij kinderen van 0-12 jaar dient aan kind en ouder(s) vertelt te worden wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden. Ouder(s) moeten toestemming geven voor een behandeling of onderzoek.

    

   Opname op de kinder- en tienerafdeling

   De kinder- en tienerafdeling bestaat uit twee verschillende onderdelen (units):
    

   1. De zalen- en boxenunit

   Op de zalen- en boxenunit kom je als je tussen de 0 en 18 jaar oud bent. Op deze unit worden kinderen opgenomen door allerlei verschillende artsen.

    

   Op de zalenunit kom je te liggen wanneer je bijvoorbeeld geopereerd bent of wanneer je in het ziekenhuis moet blijven, maar je wel van je kamer af mag.

    

   Op de boxenunit kom je te liggen wanneer je geïsoleerd verpleegd moet worden. Dit betekent dat je niet van je kamer af mag en dat de verpleegkundigen bijvoorbeeld een schort aandoen als ze je kamer binnenkomen.

    

   De zalen- en boxenunit bestaat uit drie vierpersoonskamers, twee tweepersoonskamers, drie éénpersoonskamers en zes éénpersoonsboxen.

    

   Waar je komt te liggen hangt af van waarvoor je opgenomen bent en waar een plekje vrij is. We proberen zoveel mogelijk leeftijdsgenoten bij elkaar te leggen, maar dit lukt niet altijd.
    

   2. De couveuse unit

   De couveuse unit is een onderdeel van de kinder- en tienerafdeling. Deze unit vind je in het Moeder&Kind Centrum op de eerste verdieping. Hier worden pasgeboren baby’s opgenomen van 0 tot 6 weken oud.
    

   Veel apparatuur

   Op de kinder- en tienerafdeling zie je allerlei apparatuur. Welke apparatuur we bij jou gebruiken hangt af van de reden waarom je in het ziekenhuis bent. De meest gebruikte apparaten zijn:
    

   Een stellage met een infuuspomp

   Via een infuuspomp krijg je medicijnen of vocht toegediend. Dit gaat via een buisje in een bloedvat.

    

   Een monitor

   Hierop kunnen artsen en verpleegkundigen onder andere je hartslag, de hoeveelheid zuurstof in je bloed en je bloeddruk zien. Je krijgt hiervoor drie monitorstickers op je borstkas. Dit zijn plakkers met een snoertje eraan die zijn aangesloten op de monitor. Daarnaast kun je ook een saturatiemeter op je vinger of teen krijgen: dit is een plakker met een lampje eraan. Deze is ook aangesloten op de monitor. Hiermee kunnen we zien hoeveel zuurstof er in je bloed zit.
    

   Een bloeddrukband

   Als de dokter wil weten wat je bloeddruk is, krijg je een band om je bovenarm. Deze blaast zichzelf op tot een strakke band. Wanneer je bloeddruk gemeten is, loopt deze band weer leeg.
    

   Wie zorgen voor jou op de kinder- en tienerafdeling?

   Op de kinder- en tienerafdeling werken veel verschillende mensen:
    

   (Kinder)artsen

   De kinderarts is de dokter die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Naast de kinderarts kun je ook andere artsen tegenkomen op de afdeling. Omdat artsen van allerlei specialismen de kinderen op onze afdeling opnemen, lopen er ook verschillende artsen langs bij de patiënten waar zij voor zorgen.
    

   Co-assistenten

   De co-assistent is een arts in opleiding. Zij lopen stage op onze afdeling. Het kan zijn dat er een co-assistent met jouw dokter meeloopt. Als je dit niet wilt, geef dit dan aan bij de verpleegkundige of dokter.

    

   Kinder- en leerlingverpleegkundigen

   De kinderverpleegkundige is verantwoordelijk voor jouw directe verzorging. Zij houden jou zo goed mogelijk in de gaten. Dat doen ze door allerlei controles bij jou te doen (zoals je temperatuur en bloeddruk meten), te zorgen voor alle medicijnen, je voeding en de lichamelijke verzorging. Wij proberen ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk dezelfde verpleegkundigen jou verzorgen. Elke acht uur wisselen de verpleegkundigen en komt er iemand anders voor jou zorgen. Als jouw verpleegkundige niet naast je bed staat, is ze altijd wel in de buurt. Ze zit dan bijvoorbeeld in de verpleegpost. De verpleegkundigen kunnen jouw vragen beantwoorden en vertellen je ook steeds wat er gaat gebeuren. Naast de kinderverpleegkundigen kan het ook gebeuren dat er een leerlingverpleegkundige voor je zorgt. Hij of zij is nog in opleiding tot verpleegkundige. De kinderverpleegkundige kijkt met de leerlingverpleegkundige mee in de zorg voor jou.

    

   De pedagogisch medewerker

   De pedagogisch medewerker is van maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 16.00 uur aanwezig. De pedagogisch medewerker zorgt er samen met je ouder(s) voor dat jij je zo prettig mogelijk voelt. Zij bekijkt wat jij en je ouder(s) nodig hebben tijdens de opname en wat er mogelijk is. Je kunt hierbij denken aan:

   • Mogelijkheden voor spel, ontspanning en afleiding. Hoe doe je dat als je bijvoorbeeld niet van je kamer af mag?
   • Voorbereiden op en begeleiding bij operatie, onderzoek en behandeling.
   • Met jou praten over hoe het met je gaat.
   • Met je ouder(s) praten over hoe ze jou kunnen begeleiden. Het is immers heel anders dan thuis.
   • De pedagogisch medewerker kan met jullie een (vaste) tijd afspreken waarop zij bij je komt. Om een activiteit te doen, of gewoon bij je te zijn als je ouder(s) er even niet kunnen zijn.

    

   Voor ouder(s):

   De pedagogisch medewerker is er o.a. om:

   • Samen met u te kijken naar hoe uw kind gewoon kind kan zijn in de ziekenhuisomgeving.
   • Samen met u te kijken hoe u uw ouderrol kunt vervullen tijdens de opname.
   • De voortgang van de ontwikkeling en opvoeding van uw kind te bewaken.
   • Te adviseren over broertjes en zusjes.

    

   Je kunt ook andere ziekenhuismedewerkers tegenkomen op onze afdeling, zoals:

   • Afdelingshoofd: zij is het hoofd van de kinder- en tienerafdeling.
   • Afdelingssecretaresse: zij zit achter de balie en ontvangt iedereen. Daarnaast regelt zij bijvoorbeeld ook alle afspraken wanneer je weer naar huis mag.
   • Diëtiste: zij geeft adviezen over voeding.
   • Facilitair medewerker: zij zorgt ervoor dat je kamer wordt schoongemaakt.
   • Fysiotherapeut: zij geeft adviezen over bewegen.
   • Lactatiekundige: zij geeft moeders advies over borstvoeding.
   • Logopedist: zij geeft adviezen over praten, eten en drinken.
   • Orthopedagoog: zij kan met je praten als je het moeilijk hebt of als je je zorgen maakt.
   • Voedingsassistente: zij verzorgt het eten en drinken tijdens jouw verblijf in het ziekenhuis.
     

   Handig om te weten

   Wat neem je mee naar de kinder- en tienerafdeling:

   • Je favoriete knuffel(s)
   • Pantoffels/slippers
   • Eigen dvd’s, cd’s, iPad/laptop of mp3 speler
   • Foto’s van je familie, vrienden of vriendinnen
   • Je favoriete (voorlees)boek
   • Toiletspullen zoals tandenborstel, tandpasta, douchegel, bodylotion
   • Kleren en een pyjama
   • Als je langer moet blijven mag je je eigen kussen, dekbedovertrek of deken meenemen. Zo lijkt het wat meer op thuis.

    

   Voor ouder(s):

   Voor uzelf is het aan te raden het volgende mee te nemen:

   • Gepaste nachtkleding
   • Toiletspullen
   • Pantoffels/slippers

    

   Bezoek

   Op de kinder- en tienerafdeling is het doorlopend bezoek. Dit houdt in dat bezoek de hele dag mag komen. Uiteraard is het wel goed om te kijken met je ouder(s) en de verpleegkundige wat je aankunt. Bezoek is heel leuk, maar kan ook best vermoeiend zijn, zeker nu je in het ziekenhuis ligt. Ons advies is dan ook om het bezoek te verspreiden over de dag/middag/avond. We hebben een aantal afspraken als het om bezoek gaat:

   • Bezoek komt altijd in overleg met jou en je ouder(s).
   • Wanneer je alleen voor een dagopname komt kunnen je broertjes/zusjes niet meekomen. Dit in verband met het verblijven op de operatiekamer of onderzoeksruimte. Na de operatie of het onderzoek zijn ze van harte welkom.
   • Vrienden onder de 12 jaar zijn welkom, maar wel onder begeleiding van een volwassene.
   • Het is niet de bedoeling dat bezoek over de afdeling gaat ronddwalen. Wanneer je ergens met je vrienden wil zitten dan kan dit in de tienerkamer op de afdeling. Als je naar de centrale hal wilt, overleg dit dan met de verpleegkundige.

    

   Voor ouder(s):

   • In verband met de veiligheid van uw kind, willen wij graag van u horen wie er op bezoek komt wanneer uzelf niet bij uw kind aanwezig bent of kunt zijn. We willen dit graag weten wanneer uw zoon of dochter jonger is dan acht jaar.
   • Aangezien uw kind ziek is en zijn/haar rust nodig heeft, is het verstandig om niet teveel bezoek in één keer te ontvangen.
   • Het is niet wenselijk dat broertjes of zusjes meekomen op de dag van opname en op de dag van de operatie of het onderzoek. Verder zijn ze als bezoek uiteraard welkom bij uw kind.
   • Van belang is ook dat de kinderen die op bezoek komen niet ziek zijn of in aanraking zijn geweest met een kinderziekte, dit in verband met besmettingsgevaar. Tevens is het van belang dat het volwassen bezoek niet verkouden is of diarree heeft.

    

   Rooming-in

   Als je het fijn vindt mag één van je ouder(s) blijven slapen bij jou op de kamer, we noemen dat rooming-in. We zetten een opklapbed naast jouw bed.

    

   Voor ouder(s):

   • Rooming-in maakt de overgang van het ziekenhuis terug naar huis gemakkelijker. Zorg in ieder geval dat u er op de moeilijke momenten bent indien mogelijk.
   • Voor de nacht zetten we een opklapbed naast het bed van uw kind. We verzoeken u dit bed voor 08.00 uur 's morgens op te klappen, zodat de verpleegkundige en andere werknemers voldoende werkruimte bij uw kind hebben. Wanneer uw kind op zaal ligt kan het betekenen dat u met verschillende kinderen en ouder(s) op die zaal slaapt.
   • Het ziekenhuis verstrekt beddengoed, handdoeken en washandjes.
   • Als uw kind slaapt en u wilt op de afdeling verblijven, dan kunt u plaatsnemen in de tienerkamer. U kunt ook altijd even in de centrale hal verblijven.
   • Als uw kind op een zaal ligt kunt u gebruik maken van de douche die aanwezig is op de kamer. Ligt uw kind op een box dan kunt u in overleg met de verpleegkundige douchen op een toegewezen kamer. U kunt wel gebruik maken van het toilet op de box.

    

   Wat kun je doen als je op de kinder- en tienerafdeling ligt?

   Als je op de kinder- en tienerafdeling bent opgenomen, proberen we er met zijn allen voor te zorgen dat het zo prettig mogelijk is. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die moeten, zoals het wassen, de medicijnen toedienen, de behandelingen en onderzoeken die jij nodig hebt. Maar er is ook tijd voor prettige dingen. Hiervoor hebben we de volgende mogelijkheden op onze afdeling:
    

   De speelkamer

   De speelkamer is er voor patiënten en ouder(s). De pedagogisch medewerker is verantwoordelijk voor de speelkamer. We proberen in de speelkamer zoveel mogelijk een gevoel van thuis te creëren. Zo eten we hier bijvoorbeeld met iedereen die dat kan en mag.
    

    

   De speelkamer is van maandag t/m vrijdag geopend van 08.00 -16.00 uur. We ontbijten ’s morgens om 08.00 uur in de speelkamer en de lunch is om 11.45 uur. De warme maaltijd ’s avonds eet je op je kamer.

    

   Buiten de openingstijden om is het altijd mogelijk om in overleg met de verpleegkundige spelmateriaal van de speelkamer te gebruiken. Dit kan gaan om speelgoed, een spelletje of knutselspullen, maar ook een Xbox, Wii of laptop.
    

   De tienerkamer

   De tienerkamer is altijd open. Soms komt het voor dat de tienerkamer tijdelijk in gebruik is voor andere doeleinden (bijvoorbeeld voor gesprekken met de kinderarts of scholing). We willen je dan vragen even te wachten tot dit klaar is. 
   In de tienerkamer staat een voetbaltafel, een bank en een tv. Je kunt hier bijvoorbeeld even met je bezoek zitten. Er liggen ook tijdschriften en ander leesmateriaal.

    

    

   Voor ouder(s):

   • Broertjes/zusjes mogen in de speelkamer spelen, wanneer uw zoon/dochter die in het ziekenhuis verblijft ook in de speelkamer speelt. Het is dus niet de bedoeling dat broertjes/zusjes spelen in de speelkamer terwijl de patiënt op de kamer verblijft.
   • Tijdens het ontbijt en de lunch is de speelkamer alleen toegankelijk voor patiënten en ouders.
   • Wanneer u zich als ouder even wilt terugtrekken, kunt u in de tienerkamer plaatsnemen.

    

    

   Televisie en radio

   Bij elk bed hangt een televisiescherm die je in je nachtkastje kunt zetten. Je kunt hier vrij gebruik van maken. Op de televisie is ook een radio aansluiting aanwezig. Je krijgt van ons een koptelefoon, maar je mag natuurlijk ook je eigen koptelefoon meenemen.
    

   Mobiele telefoon

   Op de kinder- en tienerafdeling mag je telefoon alleen aanstaan in vliegtuigmodus. Dit komt omdat je telefoon anders stoort op alle apparatuur die we hebben op de afdeling. Gelukkig kun je in vliegtuigmodus wel internetten en WhatsAppen. Wil je iemand bellen, dan kan dit in de tienerkamer of in de centrale hal.
    

   Onderwijs

   Wanneer je een week of langer in het ziekenhuis opgenomen bent, kom je in aanmerking voor onderwijsondersteuning. Op deze manier zorgen we ervoor dat je niet teveel achter gaat lopen op school. Deze ondersteuning wordt gegeven door een organisatie die de IJsselgroep heet. Zij kunnen in het ziekenhuis komen, maar kunnen na je ziekenhuisopname ook thuis nog ondersteuning geven. De pedagogisch medewerker bespreekt dit met jou en je ouder(s).
    

   Cliniclowns

   De Cliniclowns komen één keer per week op de kinder- en tienerafdeling. De Cliniclowns komen op de kamers langs. Wanneer je slaapt of voor onderzoek of behandeling van je kamer af bent, kan het zijn dat je de Cliniclowns misloopt. Wanneer je geen bezoek van de Cliniclowns wilt, kun je dit aangeven bij de pedagogisch medewerker.

    

    

   Dagindeling

   In grote lijnen ziet een dag op onze afdeling er zo uit (dit kan natuurlijk per dag verschillen afhankelijk van de onderzoeken of behandeling die je krijgt):

     08.00 uur Verpleegkundige komt controles bij je doen (bijvoorbeeld temperatuur opmeten, daarna ga je ontbijten in de speelkamer als je dit kan en mag.
     08.30 uur Wassen en aankleden.
     09.00 uur Naar speel- of tienerkamer: kinderen op de boxenunit spelen op hun kamer.
     10.00 uur Je krijgt een tussendoortje en wat drinken.
     11.45 uur Brood eten in de speelkamer als je dit kan en mag.
     12.30 uur Als je het nodig hebt kun je nu even rusten op je bed.
     14.00 uur Je krijgt een tussendoortje en wat drinken. De verpleegkundige komt controles bij je doen (bijvoorbeeld temperatuur opmeten).
     16.00 uur De speelkamer gaat dicht.
     17.00 uur Warm eten op je kamer.

    

   Artsenvisite

   Op de kinder- en tienerafdeling werken verschillende kinderartsen. Iedere dag bespreken zij met de verpleegkundige die voor jou zorgt hoe het met jou gaat en of er bijzonderheden zijn. Als het nodig is verandert de kinderarts wat dingen in de zorg voor jou. Je hoort dit dan  van de verpleegkundige of de arts komt zelf bij jou langs.

    

   Voor ouder(s):

   • De kinderarts komt in principe niet iedere dag langs. Veranderingen krijgt u teruggekoppeld via de verpleegkundige. Mocht u vragen voor de arts hebben of een gesprek willen met de kinderarts, bespreek dit dan met de verpleegkundige die voor uw kind zorgt. Zij bespreekt dit met de kinderarts tijdens de artsenvisite.
   • Wanneer de arts komt voor een gesprek of onderzoek van uw kind, verzoeken wij u om het bezoek van uw kind te laten plaatsnemen in de gang bij de schuifdeuren.

    

   Voeding

   Tijdens je opname op de kinder- en tienerafdeling krijg je eten van het ziekenhuis. Iedere dag krijg je een formulier (dit geldt niet voor dagopnames) waarop je je keuze voor je warme maaltijd mag invullen. Dit formulier wordt ’s morgens voor 09.00 uur weer opgehaald.
   In de tienerkamer staat een patiëntenkoelkast waar je je eigen eten/drinken in kunt zetten. Om verwarring te voorkomen vragen we je om een sticker met je naam, datum en kamernummer op jouw eten/drinken te plakken.
   Naast de hoofdmaaltijden komt de voedingsassistente drie keer langs voor een tussendoortje en iets te drinken. Heb je haar gemist, vraag het dan aan de verpleegkundige.

    

   Voor ouder(s):

   • Het is mogelijk om als ouder(s) mee te eten met uw kind. Het ziekenhuis vraagt hiervoor een vergoeding die per machtiging betaald dient te worden. De voedingsassistente kan u hierover meer informatie geven.
   • Van 08.00 - 14.00 uur staat er een kar met koffie en thee ter hoogte van de speelkamer. Tussen 14.00 - 20.00 uur kunt u uw koffie en thee kopen in het restaurant of uw eigen drinken gebruiken. We verzoeken u het servies vanuit het restaurant zelf terug te brengen naar het restaurant. Vanaf 20.00 uur staat de kar ter hoogte van de balie.

    

   Post

   Het is altijd leuk om post te ontvangen als je in het ziekenhuis ligt. Je kunt het volgende adres doorgeven:

    

   Ziekenhuis St Jansdal
   Jouw voor- en achternaam en je kamernummer
   Kinder- en tienerafdeling
   Postbus 138
   3840AC Harderwijk

    

   Daarnaast kunnen mensen ook een echte kaart laten bezorgen via het ziekenhuis. Dit kan via:
   www.stjansdal.nl/kaart

   Roken

   Roken is in het hele ziekenhuis verboden. We verzoeken je daarom buiten te roken op de daarvoor bestemde plaatsen. Belangrijk is wel dat je dit eerst overlegt met de verpleegkundige.

    

   Belangrijke zaken wanneer je voor een operatie of onderzoek gaat

   Onderzoeken

   Wanneer je een onderzoek krijgt, is het mogelijk dat één van je ouder(s) bij het onderzoek aanwezig is. De dokter zal met jullie overleggen welke onderzoeken er nodig zijn tijdens je opname in het ziekenhuis.

    

   Voor ouder(s):

   Broertjes en zusjes kunnen niet mee tijdens een onderzoek.

    

   Operatie

   Voor een operatie is het belangrijk dat je geen sieraden draagt. Daarnaast moet nagellak en make-up voor de operatie verwijderd worden.
    

   Onder narcose

   Wanneer je onder narcose gaat mag één van je ouder(s) mee naar de operatiekamer. Zij blijven bij je tot je slaapt.
    

   Wakker worden uit de narcose

   Wanneer je wakker wordt op de uitslaapkamer mag één van je ouder(s) hierbij aanwezig zijn.
    

   Voorbereidingsmateriaal

   Om je goed voor te bereiden op je opname, mogelijke onderzoeken en operaties kun je fotoreportages en voorlichtingsfilms bekijken op www.stjansdalkids.nl. Daarnaast zijn er op de afdeling ook films en fotoboeken beschikbaar om in te kijken.
    

   Ontslag

   Zodra je weer naar huis mag van de arts, word je hiervan zo snel mogelijk op de hoogte gesteld. De verpleegkundige zorgt ervoor dat je alle papieren en eventuele recepten meekrijgt die je nodig hebt voor thuis.
    

   Enquêteformulier

   We willen graag weten hoe je de opname op de kinder- en tienerafdeling hebt ervaren. Daarom vragen we je voor ontslag een enquêteformulier in te vullen. Je kunt hierop aangeven wat je goed vond gaan, maar ook verbeterpunten horen wij graag. De verpleegkundige spreekt dit formulier met je door.

    

   Voor ouder(s):

   Wilt u ons wijzen op dingen die u zijn opgevallen en die naar uw mening anders kunnen? U kunt dit aangeven op het enquêteformulier. Voor ouder(s) is er een apart enquêteformulier.

    

   Wil je meer weten?

   Kijk dan op:

   www.stjansdalkids.nl
   www.stjansdal.nl
   www.jadokterneedokter.nl
   www.kindenziekenhuis.nl

    

   Heb je nog vragen?

   Schrijf ze op, dan kun je ze niet vergeten.
   Of bel met ons! Het telefoonnummer van de kinder- en tienerafdeling is: (0341) 463623.

    

   Voor ouder(s): voorbereiding en begeleiding

   We streven ernaar zo goed mogelijk voor uw kind te zorgen. Maar hoe goed wij ons best ook doen, wij kunnen u als ouder niet vervangen. Wij zorgen er dan ook graag samen met u voor dat het verblijf van uw kind in het ziekenhuis zo prettig mogelijk verloopt. Wij willen u bij de zorg betrekken en overleggen graag met u wat u zelf wilt doen.

    

   De meeste opnames op de kinder- en tienerafdeling zijn acute opnames. Hierdoor is er meestal weinig tijd om uw kind voor te bereiden op een verblijf in het ziekenhuis. Bij een spoedopname is de volgorde van handelingen afhankelijk van de ernst van de ziekte.

    

   De verpleegkundigen en artsen zullen trachten u zoveel mogelijk te informeren. Als er wel tijd is om uw kind voor te bereiden, doen we dit op een manier die is aangepast aan de leeftijd van uw kind.

    

   Wanneer een opname aangekondigd is, kunt u uw kind op de volgende manier voorbereiden:

   • Kies een rustig moment voor de voorbereiding. Bijvoorbeeld niet vlak voor het slapen gaan. Zorg dat er tijd is voor uw kind om vragen te stellen.
   • Begin bij jonge kinderen niet te vroeg met voorbereiden. Zij hebben een ander tijdsbesef dan volwassenen. Jonge kinderen leven in het ‘hier en nu’. Een paar dagen van tevoren is meestal vroeg genoeg. Zorg wel dat er voldoende tijd is om er nog eens op terug te komen. Herhaling is belangrijk. Bij oudere kinderen kunt u wat eerder beginnen.
   • Laat uw kind de informatie navertellen aan uzelf of aan anderen. Zo merkt u of alles begrepen is.
   • Vraag hoe uw kind tegen de opname aankijkt en hoe het zich voelt. Uw kind kan bang zijn of pijn hebben. Bespreek thuis vast wat uw kind kan helpen. Bijvoorbeeld nog even blijven zitten als uw kind gaat slapen of een mp3 speler met muziek meenemen.
   • Betrek de andere kinderen in het gezin bij de voorbereiding. Dan weten zij ook wat er gaat gebeuren met hun broertje of zusje.
   • In het ziekenhuis kunnen dingen gebeuren die uw kind liever niet heeft, maar toch nodig zijn. Voor een kind is het belangrijk dat het toch een gevoel van controle behoudt. Uw kind zal daardoor minder bang zijn. Laat uw kind daarom zoveel mogelijk zelf kiezen wat het wil. Bespreek ook met uw kind wat helpt tijdens deze moeilijke momenten. Het ene kind wil bijvoorbeeld afgeleid worden, terwijl het andere kind juist precies wil horen en zien wat er gaat gebeuren. Vraag ook wat u kunt doen om uw kind te helpen, bijvoorbeeld een liedje zingen of juist niets zeggen.
     

   Hoe kunt u uw kind begeleiden?

   • Uw aanwezigheid geeft steun, vertrouwen en een veilig gevoel. Ook als u voor uw gevoel weinig kunt doen omdat er allerlei handelingen worden gedaan bij uw kind. Het is fijn als uw kind uw stem hoort. Ook lichamelijk contact geeft uw kind het vertrouwen dat u er  bent.
   • U kunt voor afleiding zorgen. Bespreek van tevoren hoe u dit het beste kunt doen.
   • Neem lievelingsspeelgoed, een knuffel of een (voorlees)boek mee.
   • Door duidelijk te zijn, ondersteunt u uw kind. Blijf bij de afspraken die met uw kind gemaakt zijn.
   • U mag verwachten dat we tijdens de opname duidelijk vertellen wat er gebeurt. Stel gerust vragen als u of uw kind iets niet begrijpt.
   • De pedagogisch medewerker kan u en uw kind ondersteunen tijdens onderzoeken en handelingen.

    

   Tips voor uzelf

   • Een opname kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Probeer daarom ook goed voor uzelf te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende nachtrust, regelmatig eten en drinken en steun van uw omgeving.
   • Blijf tijdens de opname bij uw kind zo rustig mogelijk. Dat maakt uw kind ook rustiger.
   • Richt uw aandacht op uw kind. Zorgt dat uw kind bij de gesprekken betrokken blijft als u met de arts of verpleegkundige praat. Zo geeft u uw kind de aandacht die het nodig heeft.
   • Een goede voorbereiding zorgt voor minder spanning en onverwachte situaties. Toch kan uw kind zich anders gedragen dan u verwacht of gewend bent. Uw kind kan stil worden, juist druk of huilerig. Dit kan tijdens de opname, maar ook als u eenmaal weer thuis bent. Wij adviseren u hier aandacht voor te hebben en het bespreekbaar te maken. Uw kind voelt zich daardoor gesteund.
     

   Boeken over het ziekenhuis

   Boeken voor jonge kinderen van 2 tot 6 jaar

   • Nijntje in het ziekenhuis, D. Bruna
   • Naar het ziekenhuis, H. Vergouwen
   • Dribbels bezoek aan het ziekenhuis, E. Hill

    

   Boeken voor kinderen ouder dan 6 jaar

   • Auw!, V. Hazelhoff
   • Doktertje spelen, I. Wolffers
   • Met het been van Heleen, C. Kliphuis
   • Fatma gaat naar het ziekenhuis

    

   Voorbereidingsmogelijkheden op de afdeling

   Fotoboeken

   Op de kinder- en tienerafdeling beschikken we over een aantal fotoboeken die duidelijk maken hoe een onderzoek of operatie gaat. Deze boeken kunt u samen met uw kind bekijken.
    

   Voorlichtingsfilms

   Om kinderen voor te bereiden op een ziekenhuisopname, operatie of onderzoek zijn op www.stjansdalkids.nl verschillende voorlichtingsfilms te bekijken.
    

   Folders

   Op de afdeling beschikken we over allerlei voorlichtings- en informatiefolders. Deze vindt u in de rekken ter hoogte van de speelkamer. U kunt hier vrijblijvend folders pakken om in te kijken.
    

   Keurmerk

   Neokeurmerk

   Neo keurmerk op de couveuseafdeling (2019) “Warm en aandachtig. Zo waarderen ouders de zorg voor hun kinderen in het St Jansdal”, aldus Gert Jan van Steenbrugge, directeur van de VOC (Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC). De vereniging zoekt ziekenhuizen met de WOW-factor, Wat Ouders Willen. Zij stimuleert ziekenhuizen om zorg te leveren die past bij de wensen van ouders. “De zorg op de couveuseafdeling is zeer familiegericht: ouders zijn van harte welkom om er hun ouderrol te vervullen, om hun kind te leren kennen en om hun kind te ondersteunen bij onderzoek en behandeling. Het St Jansdal Ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen waar de kinderarts twee keer per week visite loopt bij de kinderen op de kamer, zodat ouders kunnen deelnemen aan het overleg.”


    

   Borstvoedingscertificaat

   Het Moeder&Kind Centrum heeft een tweede hercertificering van het WHO/UNICEF certificaat Zorg voor Borstvoeding gekregen. Dat betekent dat het St Jansdal onder andere voldoet aan de strenge richtlijnen rondom het borstvoedingsbeleid, het in dienst hebben van Lactatiekundigen, het geven van voorlichting aan alle zwangeren en rooming-in. Het St Jansdal ontving een groot compliment  over het zoveel mogelijk nabootsen van een natuurlijke bevalling na een keizersnede.

    

    

   Praktische informatie

   Besmettelijke kinderziektes

   Wanneer uw kind een week voorafgaand aan de afspraak op de polikliniek of voor opname op de kinder- en tienerafdeling een besmettelijke ziekte heeft gehad zoals waterpokken en rode hond, verzoeken wij u vriendelijk maar dringend om contact op te nemen met de betreffende afdeling. Neem ook contact op als uw kind in aanraking is geweest met iemand met een besmettelijke ziekte.
    

   Toegang kinder- en tienerafdeling tussen 22.30 en 6.30 uur

   De kinder- en tienerafdeling is ’s avonds en ’s nachts tussen 22.30 en 6.30 uur uitsluitend toegankelijk met een pas. U kunt deze via de verpleegkundige die voor uw kind zorgt krijgen.

    

   Mocht u onverhoopt geen pas hebben, belt u dan naar (0341) 463623. Een verpleegkundige opent de deur dan voor u. Het kan voorkomen dat het iets langer duurt voordat de verpleegkundige er is, doordat zij bezig is met de verzorging van een kind op de afdeling.

    

   Parkeren

   Het parkeren op het terrein van het ziekenhuis is niet gratis. Als uw kind lang in het ziekenhuis moet blijven, kunt u een parkeerbadge huren bij de receptie in de centrale hal.
    

   Dagparkeerkaart

   U kunt een parkeerbadge huren bij de receptie in de centrale hal als u een hele dag de parkeerplaats op en af wilt kunnen rijden. Deze badge kost € 4,00 per dag*. De kosten voor het gebruik van een parkeerbadge worden bij voorkeur per pinbetaling afgerekend op het moment dat de parkeerbadge weer ingeleverd wordt bij de receptie.
   Parkeerkaart langdurig verblijf
   U kunt een parkeerbadge voor langdurig verblijf huren bij de receptie in de centrale hal als u tijdens een langdurig verblijf of meermaals bezoek gebruik wilt maken van de parkeerplaats. Hiervoor betaalt u voor de eerste vijf dagen € 4,00* per dag en daarna € 2,50* per dag. De kosten voor het gebruik van een parkeerbadge worden bij voorkeur per pinbetaling afgerekend op het moment dat parkeerbadge weer ingeleverd wordt bij de receptie.

    

   *prijswijzigingen voorbehouden

    

   De rekening

   De rekening van het verblijf in het ziekenhuis wordt doorgaans direct doorgestuurd naar uw zorgverzekeraar. Die krijgt u dus niet onder ogen. Wel kan het voorkomen dat u van uw verzekeraar informatie over de facturen krijgt in verband met uw eigen risico.
    

   Bereikbaarheid van het ziekenhuis per bus

   Vlakbij het ziekenhuis is een bushalte. Hier stoppen regelmatig bussen met allerlei bestemmingen in de regio. Kijk voor meer informatie over het openbaarvervoer: www.9292ov.nl.
    

   Bereikbaarheid per trein

   De trein richting Zwolle of Amersfoort, uitstappen in Harderwijk.

   Plattegrond ziekenhuis en station Harderwijk

    

    

   Op- en aanmerkingen, klachten, suggesties

   Het kan zijn dat u niet helemaal tevreden bent over de gang van zaken tijdens het verblijf van uw kind in ons ziekenhuis.

    

   Wij doen onze uiterste best uw kind de beste zorg te geven. Mocht u desondanks niet tevreden zijn, dan horen wij dit graag. Van uw feedback kunnen wij leren.

    

   Ook voor het ziekenhuis in het algeheel kunt u een enquêteformulier invullen. Deze kunt u vinden op www.stjansdal.nl/vragenlijst.

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 3-12-2023