l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Mondbranden

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Inleiding

   U heeft last van een branderig gevoel in uw tong en/of mond. Dit wordt tong- en mondbranden genoemd. Deze tekst is bedoeld om antwoord te geven op de meest gestelde vragen.
    

   Wie hebben er last van?

   Tong- en mondbranden is geen zeldzaam verschijnsel. Mensen tussen de 40 en 70 jaar hebben vaker last van tong- en mondbranden dan jongere mensen.
   Gebleken is dat vrouwen vaker deze klacht hebben dan mannen.

    

   Wat zijn de verschijnselen?

   Tong- en mondbranden is een onschuldige klacht en wijst niet op kanker. Het is wel een erg vervelende klacht. Voor sommige mensen vergalt het zelfs alle plezier in het leven.

    

   Sommige mensen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong. Anderen hebben het vooral aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte en soms ook wel in de keel. Veel mensen hebben ook last van een droge mond of een afwijkende en soms geheel afwezige smaak.

    

   Wat is de oorzaak?

   In veel gevallen is er geen oorzaak voor mondbranden aan te wijzen en zijn er in de mond geen afwijkingen te zien. Overgevoeligheid voor het kunstgebit of vullingen in kiezen komt zelden voor. Wel blijken er soms klachten te ontstaan na een medische of tandheelkundige behandeling, zonder dat hiervoor een goede verklaring kan worden gegeven. Er wordt ook wel eens gedacht dat spanningen of zorgen na een onaangename gebeurtenis een rol spelen.

    

   Mondbranden is eigenlijk nooit een ‘hormonenkwestie’ of ‘iets in het bloed’.
    

   Is er behandeling mogelijk?

   Omdat de oorzaak onbekend is, is geen goede behandeling mogelijk. Tot nu toe gaven alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie en acupunctuur geen blijvende verbetering van mondbranden.

   Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer uit zichzelf, maar dat kan soms jaren duren. Dring niet aan op handelingen of onderzoeken waar uw huisarts of tandarts niet achter staat.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 12-4-2024