l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Mictie observatie

Versienr: 7
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U heeft op dit moment een katheter in de blaas. U heeft deze katheter omdat u niet kon plassen of omdat er teveel urine in de blaas achter bleef na het plassen. De uroloog heeft met u afgesproken dat u een dag wordt opgenomen voor mictie observatie. In deze folder vindt u uitleg over deze dagopname.

    

   Doel van dit onderzoek

   Mictie is een ander woord voor “plassen”. Tijdens de mictie observatie wordt dus bekeken hoe het plassen gaat. Zo wordt er gekeken of u zonder katheter (weer) zelf kunt plassen. We kijken hierbij ook of u goed uit plast.

    

   Voorbereiding

   Het is belangrijk om al voor de mictie observatie de blaas te “trainen”. Dit betekent dat de blaas eerst weer moet leren hoe het voelt om “vol” te zitten. Hiervoor wordt een flip-flo aangesloten op de katheter. Dit is een soort kraantje. Hiermee kan de katheter open en dicht gezet worden. Staat de flip-flo dicht, dan kan de blaas zich vullen. Om te plassen kan daarna de flip-flo open worden gezet. Als het goed is heeft u al een flip-flo gekregen voor op de katheter. Als dit niet zo is moet u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie via telefoonnummer 0341-463558.
    

   Omgaan met de flip-flo

   Om te zorgen dat de blaas niet te vol wordt is het belangrijk dat u de blaas op tijd leegt. Volg hierbij de volgende regels:

   • Leeg de blaas om de 3 à 4 uur. Zet hiervoor het kraantje open boven het toilet.
   • Heeft u het gevoel te moeten plassen, dan mag u de blaas ook eerder legen.

    

   Blaaskrampen

   De blaasspieren kunnen samenknijpen, als reactie op de katheter. Dit noemen we blaaskrampen. U kunt dit voelen als aandrang om te plassen. Ook kunnen mannen een pijnlijk gevoel in hun eikel hebben. Dit gevoel kan er al zijn als u de blaas net geleegd heeft via het kraantje. Als u denkt dat u last heeft van blaaskrampen, leeg de blaas dan niet te snel.

    

   Probeer, als u het gevoel heeft dat u steeds moet plassen, om even te wachten. De kans bestaat anders dat de blaas te klein wordt. U zou dan steeds vaker de blaas moeten gaan legen. Als u denkt dat u misschien last heeft van blaaskrampen, bel ons dan gerust. Medicijnen kunnen helpen tegen de krampen.

    

   Belangrijk!

   Controleer altijd of het kraantje goed dicht zit.

    

   Met een katheter is het belangrijk om genoeg te drinken. Probeer elke dag ongeveer twee liter te drinken. Als u van een andere arts een vochtbeperking heeft gekregen moet u zich daar aan houden.

    

   De meeste mensen gebruiken ’s nachts een nachtzak. Deze nachtzak kunt u aansluiten op de flip-flo. Dit doet u voordat u gaat slapen. Daarna zet u de flip-flo open. Deze laat u open staan tot de volgende ochtend. Op deze manier wordt alle urine van de nacht opgevangen in de nachtzak. U hoeft er dan ’s nachts niet uit om te plassen.
   ’s Morgens zet u de flip-flo weer dicht. U kunt daarna de nachtzak los koppelen. Na het legen spoelt u de nachtzak door met kraanwater. U mag de nachtzak één week gebruiken. Daarna gooit u de zak weg en gebruikt u een nieuwe.

   Als u ’s nachts zelf wakker wordt om te plassen hoeft u de nachtzak niet te gebruiken. Dan gebruikt u ook in de nacht de flip-flo. Ook als u over de nacht niet meer dan 500 ml plast hoeft u geen nachtzak te gebruiken.

    

   Soms maakt de uroloog met u een andere afspraak dan hier boven omschreven. Houdt u zich dan aan de afspraak die u met uw arts heeft gemaakt.
    

   Dag van opname

   Op de dag van de mictie observatie wordt u op het afgesproken tijdstip in het ziekenhuis  verwacht. Deze opname vindt alleen plaats in Lelystad.

   U kunt zich melden op de dagbehandeling, op de derde verdieping.

    

   Neem uw eigen medicijnen mee. U mag uw medicijnen gewoon innemen die dag.

    

   U hoeft niet op bed te liggen tijdens de mictie observatie. U hoeft dus ook geen pyjama mee te nemen. U kunt uw gewone kleren aanhouden.
   Probeer met een volle blaas te komen. Hiervoor leegt u rond 07.00 uur voor het laatst de blaas via de flip-flo. Zo kunt u eerder plassen nadat de katheter eruit is gehaald. Als dit voor u moeilijk is hoeft het niet. Dan mag u de blaas ook op een later tijdstip legen.

    

   Als u op de afdeling komt heeft u eerst een kort gesprek met de verpleegkundige. Zij stelt u een paar vragen en legt uit wat er gaat gebeuren.

   Daarna wordt de katheter er uit gehaald. U krijgt regelmatig drinken aangeboden. Zo krijgt u eerder aandrang om te plassen.
    

   Om goed in de gaten te houden hoeveel u plast, moet de plas opgevangen worden. Mannen

   plassen in een urinaal. Vrouwen plassen in een po op het toilet.

   Als u heeft geplast wordt er gekeken of de blaas leeg is. Dit wordt gedaan met een echo-apparaat (‘bladderscan’).

   U blijft in principe op de afdeling tot u een keer of drie heeft geplast. Pas dan kunnen we beoordelen of het plassen goed (genoeg) gaat.
    

   Ontslag

   Als u naar huis gaat, zijn er twee mogelijkheden:
    

   Het plassen is goed gelukt:

   U mag zonder katheter naar huis en krijgt een afspraak bij de uroloog. Meestal is dit 3 maanden na de mictie observatie. Bij deze afspraak probeert u met een volle blaas te komen. U plast op de poli op een speciaal toilet uit. Hierop kunnen we meten hoe u plast en hoeveel u plast. Daarna kijken we met de bladderscan of de blaas leeg is.
    

   Het plassen is niet goed gelukt:

   Heeft u niet kunnen plassen of blijft er teveel urine achter? De verpleegkundige brengt een nieuwe katheter bij u in. Er wordt een afspraak gemaakt bij de uroloog.

    

   Vragen

   Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of zijn er problemen? Neem dan contact op met:

   • Poli urologie: maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur: 0341-463558.

   • Spoedeisende hulp - de eerste vijf dagen - in avond, nacht en weekend: 0341-463911.

    

   Zijn er na deze vijf dagen problemen? Bel dan in avond, nacht of weekend met de huisartsenpost in uw woonplaats.

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 20-6-2024