l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Metyrapon test

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Metyrapon test

   Uw internist heeft in overleg met u een metyrapon test afgesproken. Met deze test kan worden onderzocht of de bijnieren normaal worden aangestuurd door de hypofyse om bijnierschorshormoon (cortisol) te maken.  

    

   Achtergrond

   Uw bijnieren maken bijnierschorshormoon (cortisol) aan. Cortisol vervult een aantal vitale functies in ons lichaam. Zo helpt het de bloeddruk op peil te houden, hart- en bloedvatfuncties te regelen en het speelt een rol in onze afweer. Eén van de belangrijkste taken is het lichaam te helpen om adequaat op stress te reageren. De aansturing van de cortisolproductie door de bijnieren gebeurt vanuit de hypofyse, een klier middenin het hoofd, net onder de hersenen. Bij sommige personen maakt de bijnier te weinig cortisol aan. Dit kan 3 verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een ziekte van de bijnieren zelf, er kan een probleem zijn in de hypofyse, of het lichaam maakt minder cortisol aan door langdurig gebruik van medicatie die cortisol bevat (zoals [hydro]cortison, prednison of dexamethason). De metyrapontest heeft als doel om te bekijken of er sprake is van een gestoorde aanmaak van cortisol en wat de mogelijke oorzaak hiervan is.

   Bij dit onderzoek wordt het middel metyrapon ’s avonds om 23.00 uur ingenomen. De volgende ochtend wordt bloed afgenomen. Metyrapon legt tijdelijk de productie van cortisol door de bijnierschors stil. Daarna wordt in het bloed gemeten of de hypofyse hierop voldoende reageert.

    

   Voorbereiding

   Medicijnen die corticosteroïden bevatten (zoals [hydro]cortison, prednison of dexamethason), mogen vanaf 24 uur voor uw komst naar het St Jansdal ziekenhuis niet meer worden ingenomen. Dit krijgt u meestal al te horen van uw internist. Eventuele andere medicijnen mag u gewoon innemen zoals u dat gewend bent. U hoeft voor deze test niet nuchter te komen.

    

   De test

   U wordt opgenomen op de afdeling interne geneeskunde om 15 uur in de middag. Er wordt eerst een infuusnaald ingebracht. De verpleegkundige zal u vragen stellen over uw huidige medicijngebruik en het gebruik van corticosteroïden in de afgelopen 24 uur.

   U krijgt avondeten op de afdeling. De test zelf begint om 23.00 uur.

   De verpleegkundige geeft u metyrapontabletten en vraagt u deze in te nemen. Belangrijk is dat u hierna niets meer mag eten of drinken. U moet gedurende de test op uw kamer blijven, zodat eventuele bijwerkingen goed kunnen worden gemonitord. De volgende morgen wordt er bij u, tussen ongeveer 8.00 uur en 9.00 uur, bloed afgenomen door het laboratorium. U mag pas na de bloedafname ontbijten. De verpleegkundige neemt uw bloeddruk en pols op en hierna wordt er in overleg met de arts besloten of u naar huis mag.

    

   Duur van het onderzoek

   De test is klaar na de bloedafname de volgende ochtend. Als u een lage bloeddruk heeft kan het nodig zijn dat u langer opgenomen blijft. In zeldzame gevallen moet cortisol (hydrocortison) via het infuus worden toegediend.

    

   Risico’s en bijwerkingen

   Als u zich niet goed voelt is het belangrijk om dit direct bij uw verpleegkundige of arts te melden. Als bijwerking van de test kunnen enige misselijkheid en braken optreden. Ook duizeligheid, sufheid, hoofdpijn, daling van de bloeddruk en allergische huidreacties zijn gemeld. Over het algemeen slapen mensen hier doorheen en worden bijwerkingen niet opgemerkt.

   De test mag niet worden uitgevoerd als u zwanger bent.

    

   De uitslag

   De uitslag van de test volgt na enkele weken, en krijgt u te horen van uw internist via de polikliniek. De afspraak krijgt u mee van de verpleegkundige bij ontslag.

    

   Telefoonnummers

   Polikliniek interne geneeskunde: 0341-46 3747 (maandag t/m vrijdag 08.30 – 16.30 uur)

   Afdeling interne geneeskunde: 0341-46 37 82.

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024