l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal Harderwijk

0341 - 463911

St Jansdal Lelystad

0341 - 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Voorbereiden_Op-Opname

Mediastinoscopie

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Mediastinoscopie

   Met behulp van deze operatie kan men onderzoeken of langs de luchtpijp afwijkend weefsel of zieke lymfeklieren aanwezig zijn. Mede op basis van dit weefselonderzoek zal de verdere behandeling van uw longziekte bepaald worden.
    

   De voorbereiding

   Voor deze ingreep wordt u doorgaans twee dagen in het ziekenhuis opgenomen. U dient voor de ingreep minimaal vier uur nuchter te zijn, dat wil zeggen niet meer eten of drinken.

   Meld de arts of verpleegkundige als u verkouden bent of koorts heeft. Gebruikt u bloedverdunnende middelen zoals Sintrom mitis of Marcoumar, meld dit dan vooraf aan uw arts.

   Voor de ingreep krijgt u uitleg en medicijnen (premedicatie) van de anesthesioloog (narcotiseur).
    

   Het onderzoek

   Onder algehele narcose (dat wil zeggen, u bent in slaap gebracht) worden een of twee incisies (sneetjes) gemaakt van 5-6 cm in het hals/borstgebied, namelijk in de hals en/of links naast het borstbeen. Via een buisje, met aan het uiteinde een lampje, kijkt de arts in het weefsel rondom de luchtpijp. Door het buisje worden stukjes weefsel weggenomen. Als het onderzoek is afgerond, worden de wondjes gehecht. De ingreep duurt ongeveer een half tot twee uur.
    

   De nazorg

   Na de ingreep wordt u naar de “verkoeverkamer” (uitslaapkamer) gebracht. Als u goed wakker bent, komt u weer op de afdeling terug. Hier kunt u rustig bijkomen terwijl regelmatig uw bloeddruk, pols, het wondje en het infuus gecontroleerd worden. Met de wond mag u gewoon douchen. Een dag na het onderzoek mag u weer naar huis. De ingreep wordt over het algemeen als weinig belastend ervaren. Na zeven dagen worden de hechtingen verwijderd.
   Soms ontstaat door de ingreep een hese stem gedurende enkele dagen. Dit verdwijnt weer spontaan.
    

   Tot slot

   Deze brochure is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen.

   Hebt u nog vragen over deze test, schrijft u ze dan op en neem contact op met de polikliniek voor longgeneeskunde (niet op dinsdag- of donderdagmiddag),

    telefoon (0341) 4635743.
    

   Met algemene vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist, die ook de uitslag van de test aan u zal meedelen en met u bespreken.

    
    
    

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer