l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Mammografie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U bent door de huisarts of specialist naar de afdeling radiologie verwezen om röntgenfoto’s te laten maken. Het onderzoek wordt door de radiodiagnost en/of radiodiagnostisch laborant(e) uitgevoerd. Bij het nemen van de röntgenfoto’s wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling.

       

      Wanneer u zwanger bent of denkt te zijn, moet u ons dat altijd vertellen voordat wij met de foto’s beginnen .  Het is namelijk beter de ongeboren baby niet aan röntgenstralen bloot te stellen. Een ieder wordt zo snel mogelijk geholpen. Daar de tijdsduur per onderzoek verschillend is en in vele onderzoekkamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder geholpen dan u. Mocht er iets zijn dat u wilt weten of mocht u iets niet begrijpen, neemt u dan contact met ons op. Wij zijn er voor om u te helpen.

       

      Verhinderd

      Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van tevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is:  (0341) 463650

      Mammografie

      Mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Door dit onderzoek is het mogelijk veranderingen van het weefsel te zien. Wanneer u komt voor een onderzoek van uw borst(en), worden er altijd twee röntgenfoto’s per borst gemaakt: één foto van bovenaf en één van opzij. Als er alleen een echografie wordt aangevraagd, kan het zijn dat er toch foto’s worden gemaakt. Voor het maken van de foto’s zal de laborant(e) uw borst op de detector van het röntgenapparaat leggen. Om zoveel mogelijk borstweefsel op de foto te krijgen, wordt de borst zover mogelijk naar voren gelegd. Voor een scherpe foto wordt de borst aangedrukt met behulp van een compressieplaat.
       

      Voorbereiding

      In verband met het onderzoek is het belangrijk dat u thuis geen gebruik maakt van bodylotion of andere soorten crème. Wilt u ook geen talkpoeder gebruiken?
       

      Wat voelt u bij het onderzoek?

      Iedere vrouw zal het onderzoek anders ervaren. Dit betekent dat de één bij het fotograferen niets bijzonders voelt, terwijl een ander het een pijnlijk onderzoek vindt. Deze verschillen in ervaring zijn afhankelijk van de gevoeligheid van de borst(en). Sommige vrouwen maken zich bezorgd over het aandrukken van de borst(en) en vragen zich af of dit geen kwaad kan. Het is niet schadelijk, maar het kan wel vervelend zijn.

       

      Controle met of zonder klachten

      Als u geen klachten heeft en u komt voor een controle onderzoek, dan voert een laborant de mammografie uit zonder dat daarbij een radioloog aanwezig is. Mocht een aanvullend echo onderzoek nodig zijn, dan wordt u daar extra voor opgeroepen.
      Komt u als nieuwe patiënt in het St Jansdal of met nieuwe klachten bij een controle onderzoek, dan beoordeelt de radioloog aansluitend op de mammografie of aanvullend onderzoek nodig is. Dit kunnen extra’s foto’s zijn of een echografie onderzoek van de borst.
       

      Echo onderzoek

      Bij echografie wordt door middel van ultrageluidsgolven beeldopnamen gemaakt van de borst. Soms is het nodig om ook een echografie te maken van de oksel(s). Het echografie onderzoek is niet pijnlijk.
       

      Duur van het onderzoek

      Afhankelijk van de uitgebreidheid van het onderzoek moet u rekenen op 15 minuten voor de mammografie.
       

      Uitslag

      De uitslag wordt u niet meteen na het onderzoek meegedeeld door de radiodiagnost of laborant(e). De uitslag is na enkele werkdagen bekend bij de huisarts of behandelend specialist.

       

      Informatie voor vrouwen met een S-ICD (onderhuidse defibrillator)

      Wanneer u een S-ICD heeft, kunt u in ziekenhuis St Jansdal een mammografie laten maken. Voorwaarde daarbij is wel dat de S-ICD langer dan zes maanden bij u is geïmplanteerd.

      Wilt u vooraf aan de laborant doorgeven dat u een S-ICD heeft? Dan kan de laborant er rekening mee houden met het aandrukken van de borsten. Het is belangrijk om de S-ICD na de mammografie te laten controleren. Daarom adviseren wij u om contact op te nemen met uw eigen cardioloog, of het ziekenhuis waar de S-ICD is geplaatst of één van de andere ziekenhuizen met S-ICD specialisatie. In deze omgeving is dat het Meander Medisch Centrum te Amersfoort of Isala te Zwolle. Vrouwen met een ICD, pacemaker, hartritme-monitor of port-a-cath kunnen ook in het St Jansdal terecht voor een mammografie.
       

      Informatie voor mannen

      Ook bij mannen kan een mammografie gemaakt worden. Vaak wordt er één opname per borst gemaakt. Voor het maken van de foto’s zal de laborante de borst op de plaat leggen. Om zoveel mogelijk borstweefsel op de foto te krijgen, wordt de borst zover mogelijk naar voren gelegd. Een compressieplaat drukt op de borst voor een scherpe foto, dit kan gevoelig zijn.

      Wanneer u komt als nieuwe patiënt in het St Jansdal of met nieuwe klachten, dan beoordeelt de radioloog aansluitend of verder onderzoek nodig is. Dit kunnen extra foto’s zijn of een echografie onderzoek.

       

       

       

      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 3-12-2023