l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Mammapoli, informatie over onderzoeken

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De mammapolikliniek is gespecialiseerd in de behandeling van goed- en kwaadaardige borstafwijkingen. Om de periode van onzekerheid tussen onderzoek en diagnose tot een minimum te beperken wordt ernaar gestreefd de patiënt op één dag te onderzoeken, de diagnose te geven en mogelijke behandelingsvormen voor te stellen. De verpleegkundig specialist brengt bij een eerste gesprek de medische situatie en achtergrond van u in kaart door het afnemen van een anamnesegesprek en het verrichten van het lichamelijk onderzoek. Vervolgens begeleidt zij u naar de afdeling radiologie.

    

   Op de afdeling radiologie kunnen vervolgens drie mogelijke onderzoeken naar de afwijking in de borst worden uitgevoerd:

   • Mammografie
   • Echografie
   • Naaldbiopsie

    

   Op indicatie volgt aanvullend onderzoek middels MRI of stereotactische naaldbiopsie.

   De uitslag van de röntgenonderzoeken vindt ’s middags plaats bij de verpleegkundig specialist. Indien er op de afdeling radiologie een naaldbiopsie is gedaan volgt de uitslag hiervan twee werkdagen na het eerste uitslaggesprek op de poli van de chirurg of verpleegkundig specialist.

    

   Mammografie

   Wanneer u komt voor een onderzoek van uw borst(en), worden er altijd twee
   röntgenfoto’s per borst gemaakt: één foto van bovenaf en één van opzij. Als er alleen
   een echografie wordt aangevraagd, worden er meestal toch ook nog foto’s gemaakt.
   Voor het maken van de foto’s zal de laborant(e) uw borst op de steunplaat van het röntgenapparaat leggen. Om zoveel mogelijk borstweefsel op de foto te krijgen, wordt de borst zover mogelijk naar voren gelegd. Voor een scherpe foto wordt de borst zo plat mogelijk gedrukt met behulp van een plastic plaat.

    

   Voorbereiding

   In verband met het onderzoek is het belangrijk dat u thuis geen gebruik maakt van bodylotion of andere soorten crème. Ook wordt het gebruik van talkpoeder afgeraden.

   Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u dit melden aan de degene die het onderzoek uitvoert.

    

   Wat voelt u bij het onderzoek?

   Iedere vrouw zal het onderzoek anders ervaren. Dit betekent dat de één bij het
   fotograferen niets bijzonders voelt, terwijl een ander het een pijnlijk onderzoek vindt.
   Deze verschillen in ervaring zijn afhankelijk van de gevoeligheid van de borst(en).
   Sommige vrouwen maken zich bezorgd over het aandrukken van de borst(en) en
   vragen zich af of dit geen kwaad kan. Het is niet schadelijk, maar het kan wel
   vervelend zijn.

    

   Het verdere verloop van het onderzoek

   Als de foto’s gemaakt zijn, moet u even wachten. Het kan gebeuren dat om een technische reden een foto “over” moet. De foto kan niet goed van belichting zijn. Soms heeft de radioloog nog een extra foto nodig, bijvoorbeeld met behulp van een vergrotingsapparaat. Ook kan een echografie nodig zijn ter verduidelijking. Dit kan meteen worden verricht.

    

   Echografie onderzoek

   Ter aanvulling op de mammografie kan een echografie nodig zijn. De belangrijkste reden hiervoor is dat de specialist meer wil weten over één bepaalde plek in de borst waarover de mammografie en/of het lichamelijk onderzoek geen duidelijk antwoord geven. Bij een echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. De weerkaatsing (echo) van deze golven maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm.
   Op de huid wordt een gelei aangebracht, waardoor de signalen beter worden opgevangen. De radioloog beweegt een apparaat (vergelijkbaar met een microfoon) over de huid. Dit onderzoek levert nadere informatie op over de verschillende weefsels in de borst. Zo kan men een cyste onderscheiden van een andersoortige knobbel. Het echografie onderzoek is voor de meeste mensen een eenvoudig, niet belastend onderzoek.

    

   Naaldbiopsie

   Op grond van het lichamelijk onderzoek, mammografie en eventueel echografie, kan verder onderzoek nodig zijn. Vaak wordt dan een naaldbiopsie verricht. Bij een naaldbiopsie worden weefselcellen en/of vocht opgezogen met een dunne naald. Meestal vindt er eerst plaatselijke verdoving plaats. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog.
    

   Uitslag

   Het te onderzoeken borstweefsel gaat naar het pathologisch anatomisch laboratorium waar het wordt onderzocht. De uitkomsten worden na twee werkdagen met u besproken door de chirurg of verpleegkundig specialist.
    

   Advies na het onderzoek

   De eerste 24 uur overmatige inspanningen  
   vermijden. Bij pijnklachten kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Liever geen  aspirine nemen vanwege bloedinggevaar. De borst kan blauwe plekken vertonen en wat opzwellen.
   Neem contact op met de mammapoli of uw huisarts indien een grote zwelling ontstaat in de borst of als de wond blijft bloeden.  Als de wond bloedt, oefent u dan eerst 10 tot 15 minuten druk uit op de wond. Tevens contact opnemen als de borst na twee tot drie dagen rood en warm aanvoelt op de plek waar de borst is aangeprikt of bij koorts

    

   Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen of wilt u meer informatie, aarzel dan niet deze met uw arts of verpleegkundig
   specialist te bespreken.
    

   Mammapoli

   T: (0341) 46 3981
   maandag t/m vrijdag
   van 8.30 tot 17.00 uur
    

   Contact

   Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis
   vragen?

   • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
   • Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

     

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 27-5-2024