l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Madentherapie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Veel wonden reageren tegenwoordig niet meer goed op antibiotica. Daarom wordt er de laatste jaren gebruik gemaakt van levende vliegenmaden bij de wondgenezing. Een techniek die duizenden jaren geleden al werd gebruikt. Het is een goede manier om van ‘vieze’ wonden weer ‘schone’ wonden te maken. Dit is het begin van wondgenezing.

    

   Werking

   Veel open wonden zijn bedekt met afgestorven weefsel (necrose). Dit weefsel verhindert de wondgenezing. Maden van de groene vleesvlieg (Lucilia Sericata) kunnen helpen bij het genezingsproces. Deze maden voeden zich bij voorkeur met afgestorven weefsel. Met hun speeksel maken de maden het afgestorven weefsel vloeibaar, waardoor ze dit op kunnen nemen. Ze kunnen wel tot 25 keer hun eigen gewicht in 2 tot 3 dagen opeten. De maden zijn niet in staat om gezonde huid op te eten. In het WEC Harderwijk worden de maden los of in zogenaamde ‘theezakjes’ op de wond geplaatst. Uw behandelaar kan u de verschillen uitleggen en toelichten welke methode voor u geschikt is. De madentherapie kan thuis plaatsvinden. De behandeling start in het WEC Harderwijk waarna u naar huis kunt, indien uw conditie dit toestaat. Na ongeveer 3-5 dagen worden de maden in het WEC Harderwijk verwijderd. De totale behandeling duurt gemiddeld 14 dagen. Uw behandelaar beoordeelt of de behandeling heeft geholpen of herhaald dient te worden. In dit laatste geval worden er nieuwe maden op de wond geplaatst. Na ongeveer 5 dagen komt u weer naar het WEC Harderwijk voor een nieuwe beoordeling door uw behandelaar. Tot nu toe zijn er goede resultaten behaald met de madentherapie. Bijna alle wonden worden goed schoon en uiteindelijk geneest meer dan 70% van de patiënten.

    

   Bijwerkingen

   Het kan gebeuren dat de maden ‘ontsnappen’. Ofwel: uit het verband weggaan. Dat is vervelend, maar niet ernstig. Maden voeden zich alleen met afgestorven weefsel, waardoor zij nooit aan gezond weefsel zullen komen of zich tegoed doen aan uw meubels. Met behulp van een bepaalde afplaktechniek wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat de maden ontsnappen. Sommige mensen hebben last van pijn tijdens de madentherapie. Dit is goed onder controle te houden met paracetamol (4 keer per dag 1000mg) en/of zwaardere pijnstilling in overleg met uw behandelaar.

    

   Geschiktheid

   Niet alle wonden zijn geschikt voor madentherapie. Zo is de aanwezigheid van afgestorven weefsel een voorwaarde. Als de grote slagaders naar het wondgebied dicht zijn, lukt het met maden niet altijd om dit te genezen. Daarnaast is de madentherapie niet geschikt bij botinfecties.
   Het is voor de behandelaar van belang om te weten of u antistollingsmedicijnen gebruikt die u via de trombosedienst hebt verkregen. Dit kan soms leiden tot kleine bloedingen in de wond. Daarom vragen wij u om dit bij uw eerste afspraak aan de behandelaar te melden.

    

   Afspraak maken

   Om een afspraak te maken kunt u bellen met de poli chirurgie op telefoonnummer 0341-463777.
    

   Vragen

   Heeft u vragen over uw behandeling? Dan kunt u de wondconsulente bellen tussen 10:00 en 11:30 uur op telefoonnummer 0341-463805.

    

   Contact

   WEC Harderwijk - www.stjansdal.nl/WEC

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 2-12-2023