l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Longpunctie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Longpunctie

   Binnenkort wordt bij u een longpunctie verricht. Het doel hiervan is, een stukje longweefsel te verkrijgen voor nader onderzoek.
    

   De voorbereiding

   U hoeft niet nuchter te zijn. Gebruikt u bloedverdunnende middelen zoals Sintrom mitis of marcoumar, meld dit dan vooraf aan uw arts.
    

   Het onderzoek

   Door middel van een injectie met een dunne naald worden de huid en het longvlies plaatselijk verdoofd. Daarna brengt de arts, onder röntgendoorlichting of echocontrole, een naald in op de plaats waar de afwijking te zien is. Afhankelijk van de plaats waar de punctie in de long gedaan moet worden, gebeurt het onderzoek in zittende of liggende houding. Via deze punctie verkrijgt men één of meerdere stukjes weefsel. Is het weefsel uitgenomen dab wordt de naald verwijderd. Er komt een pleister op de punctieplaats. Hierna verzoeken wij u plat op bed te gaan liggen en gaat u terug naar de afdeling. Het onderzoek duurt een half tot één uur.

    

   De nazorg

   Op de afdeling zult u vier uur, platliggend, bedrust moeten houden. U mag wel eten of drinken. Uw bloeddruk en pols worden regelmatig gecontroleerd. Mocht u na het onderzoek bloed ophoesten of benauwd worden, dan dient u ons te waarschuwen. Soms kan er een kleine luchtlekkage via het gaatje in de long optreden, waardoor er een pneumothorax (klaplong) kan ontstaan. In het geval dat deze complicatie optreedt, zijn extra controles noodzakelijk en soms wordt er een dunne drain (slang) onder plaatselijke verdoving tussen de longbladen ingebracht om de long tot ontplooiing te zuigen. Om deze reden wordt altijd na enkele uren een controlelongfoto gemaakt. Pas na deze foto kunnen wij u zeggen of u weer uit bed kunt. In principe mag u de dag na het onderzoek weer naar huis. Het onderzoek wordt over het algemeen als weinig belastend ervaren.
    

   Tot slot

   Deze brochure is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen.

   Hebt u nog vragen over deze test, schrijft u ze dan op en neem contact op met de polikliniek voor longgeneeskunde (niet op dinsdag- of donderdagmiddag), telefoon (0341) 463743.

    
   Met algemene vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist, die ook de uitslag van de test aan u zal meedelen en met u bespreken.

    

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-6-2024