l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Longkanker (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

    

   Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

    

   Inleiding

   Longkanker

   Bij u is er (mogelijk) longkanker vastgesteld. Hier krijgt u meer informatie over wat longkanker is en welke behandelingen er mogelijk zijn.

    

   Wat is longkanker?

   Wat is longkanker?

   Tekst video:

   Longkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de longen. Als de longarts vermoedt dat u longkanker heeft wordt er onderzoek gedaan naar de plek en de grootte van de tumor in de longen. Na onderzoek is er meestal meer duidelijkheid over de tumor en eventuele uitzaaiingen. De meeste longkankers zijn kleincellig of niet-kleincellig. Kleincellige longkanker bestaat uit kleine cellen. Deze soort groeit sneller en zaait gemakkelijk uit. De meest voorkomende vorm van longkanker is niet-kleincellige longkanker. Deze kanker groeit langzamer en zaait minder vaak uit.

   Longkanker wordt ingedeeld in stadia. Bij stadium 1 zit er een kleine tumor in de long zonder uitzaaiingen. Bij stadium 2 is de tumor in de long groter. Er kunnen kankercellen in de lymfeklieren van dezelfde longkwab zitten. Bij stadium 3 zijn er uitzaaiingen naar de lymfeklieren tussen de beide longen en dus buiten de long zelf. Bij stadium 4 zijn er uitzaaiingen van longkanker ergens anders in het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld in de lever, de botten of de hersenen zijn. Hoe uw behandeling eruit ziet, hangt af van het soort longkanker en het stadium van de longkanker. Voorbeelden van behandelingen zijn een operatie, bestraling, chemotherapie of immunotherapie. Het kan ook een combinatie van verschillende behandelingen zijn. In sommige gevallen is er geen behandeling mogelijk. De arts bespreekt de behandelmogelijkheden met u en samen maakt u een beslissing.

    

   Mogelijke oorzaken van longkanker

   Roken is een belangrijke oorzaak van longkanker, maar niet de enige. Ook meeroken, luchtvervuiling en het werken met schadelijke stoffen kunnen longkanker veroorzaken.

   Longkanker kan óók ontstaan bij mensen die nog nooit hebben gerookt. Erfelijkheid en toeval kunnen hierbij een rol spelen.

    

   Wat is kanker?

   Wat is kanker?

   Tekst video

   Het lichaam bestaat uit miljoenen cellen. Deze cellen zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kan zien. Cellen zijn er in verschillende soorten. Zo bestaan de hersenen uit hersencellen, longen uit longcellen, de lever uit levercellen. Ons lichaam maakt continu nieuwe cellen aan en ruimt beschadigde cellen op. Dit wordt gecontroleerde celdeling genoemd. Zo groeit het lichaam en vernieuwd bijvoorbeeld de huid zich. Cellen kunnen zich ook ongecontroleerd gaan delen, waarom dit gebeurt is niet altijd bekend. Soms ruimt het lichaam deze ongecontroleerde cellen zelf op, maar als dat niet op tijd gebeurd, kan er kanker ontstaan. Kanker wordt ook wel en tumor of een gezwel genoemd. Kanker is te vergelijken met agressief onkruid in een bloeiende tuin. Het kan op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. De naam van de kankersoort komt meestal van het orgaan of het lichaamsdeel waar de kanker is ontstaan. Voorbeelden zijn darmkanker, longkanker of nierkanker. Net als onkruid kan kanker zichzelf soms verspreiden. Dit gebeurt doordat een klein deeltje van de kanker los kan raken en op een andere plek verder kan groeien. Dit worden uitzaaiingen genoemd. Uitzaaiingen verspreiden via het bloed of via lymfevocht. Hierdoor kunnen uitzaaiingen op allerlei plekken in het lichaam terecht komen. Om te achterhalen of u kanker heeft wordt er onderzoek gedaan.

    

   Leven met kanker

   Kanker heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit van leven en uw sociale leven. Klachten kunnen het dagelijks leven (sterk) verminderen.

    

   Diagnose kanker

   Kanker maakt emoties los en daarbij kunnen allerlei vragen ontstaan. Word ik wel beter? Wat gaat er gebeuren? Het kan moeilijk zijn om met dit soort vragen en emoties om te gaan. In de meeste gevallen zullen de emoties na verloop van tijd afnemen. Maar in sommige situaties kunnen ze ook ineens weer opspelen.

    

   Tips

   Hierbij geven we u een aantal tips om om te gaan met angst en onzekerheid:

   • Praat over uw gevoelens, dat kan enorm helpen. Sommige mensen vinden praten met dierbaren over hun ziekte moeilijk. Contact zoeken met een lotgenoot kan dan een uitkomst bieden. Op internet zijn verschillende forums te vinden.

   • Voor sommige mensen helpt het om gedachten op papier te zetten. Hierdoor kunt u meer grip krijgen op uw gevoelens en emoties.

   • Zoek regelmatig afleiding. Probeer dingen te doen die u leuk vindt en verzet hiermee uw gedachten.

   • Sommige mensen vinden het prettig om op een actieve manier met kanker om te gaan door zicht te verdiepen in mogelijke behandelingen of om meer te lezen over kanker. Patiëntenverenigingen kunnen u hierbij helpen.

    

   Klachten na de behandeling

   Steeds meer mensen leven langer met kanker of nadat ze genezen zijn van kanker. Dat is een positieve ontwikkeling, maar veel mensen houden na de behandeling klachten zoals vermoeidheid of concentratieproblemen. Deze klachten kunnen per persoon erg verschillend zijn.

    

   Vermoeidheid

   Bijna alle patiënten hebben door de ziekte en tijdens of na een behandeling voor kanker last van vermoeidheid. Dat is normaal. De behandelingen (zoals een operatie, chemotherapie of bestraling) en het reizen naar het ziekenhuis zijn meestal erg intensief. Ook spanningen en onzekerheden kunnen zorgen voor vermoeidheid. Bespreek uw vermoeidheidsklachten daarom met uw arts, want vaak zijn er mogelijkheden om de vermoeidheid te verminderen.

    

   Tips

   • Vertel uw zorgverlener dat u moe bent. Soms is er een directe oorzaak voor de vermoeidheid die behandeld kan worden.

   • Accepteer uw vermoeidheid en probeer er niet tegen te vechten. Doe het rustiger aan dan u gewend bent.

   • Probeer regelmaat in uw dagen te houden. Sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden slapen.

   • Blijf actief, maar plan uw activiteiten, neem daarbij voldoende rustpauzes.

   • Laat u bij zware werkzaamheden helpen.

   • Zorg voor ontspanning. Doe niet alleen activiteiten die u nuttig vindt, maar doe regelmatig iets waar u plezier aan beleeft. Leuke activiteiten geven u energie. Ook ontspanningsoefeningen kunnen u helpen.

   • Probeer niet teveel te piekeren, dit kost energie.

   • Informeer de mensen in uw omgeving. Geef aan dat u kanker heeft (gehad) en daardoor regelmatig moe bent. Dit voorkomt onbegrip.

   • Vraag mensen in uw omgeving om te helpen. Denk hierbij aan het doen van boodschappen. Vaak zijn mensen blij dat ze iets concreets kunnen doen.

    

   Meer informatie

   Meer informatie over kanker en de behandelingen

   Wilt u meer weten over de behandeling van kanker? Dan kunt u zowel terecht op de website kanker.nl als www.longkankernederland.nl. Hier kunt u uitgebreide informatie vinden over verschillende soorten kanker en de behandelingen van kanker.

    

   Heeft u of uw naasten vragen, zorgen of twijfels over de behandeling? Dan kunt u gratis bellen met de kanker.nl-infolijn. Telefoonnummer: 0800 - 022 66 22.

    

   Ook kunt u vragen stellen via de mail. U kunt daarvoor op de website van kanker.nl/infolijn terecht. Uw vraag wordt dan via de mail of telefonisch beantwoord.

    

   Contact met lotgenoten

   Het kan prettig zijn om uw ervaringen en gevoelens te delen met iemand in een vergelijkbare situatie. Lotgenoten kunnen elkaar vaak goed begrijpen. Lotgenoten kunt u ontmoeten via een patiëntenorganisatie of via een inloophuis. Ook via kanker.nl kunt u lotgenoten ontmoeten.

    

   Patiëntenbeweging NFK

   De NFK is een samenwerkingsverband van 20 kankerpatiëntenorganisaties. De NFK vertegenwoordigt alle kankerpatiënten in Nederland en komt op voor hun belangen. De organisatie streeft naar betere zorg en meer kwaliteit van leven. Op de website van de NFK vindt u meer informatie.

    

   Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024