l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Kwaliteit van leven

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De invloed van een wond op de kwaliteit van leven

   Een wond kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven. Uw behandelaar besteedt niet alleen aandacht aan uw huidaandoening, maar wil ook weten hoe deze huidaandoening de kwaliteit van uw leven beïnvloedt. In deze folder hierover nadere informatie.

    

   Wat is kwaliteit van leven?

   Wonden kunnen lichamelijke klachten met zich meebrengen. Bijvoorbeeld jeuk, pijn of een gevoelige huid. Ook kan een wond van invloed zijn op uw stemming of gevoelens, bijvoorbeeld omdat u zich voor uw wond schaamt, er somber van wordt of omdat de wond u irriteert. Ten slotte kan de wond problemen geven in uw contacten met anderen, bijvoorbeeld op het werk of als u uitgaat. Of u deze klachten heeft, is onder meer afhankelijk van het type en de mate van ernst van de wond.

    

   Al deze klachten samen zorgen ervoor dat de kwaliteit van uw leven minder is dan wanneer u geen wond zou hebben. Kwaliteit van leven is dus een verzamelnaam voor alle last die u in het dagelijks leven ondervindt van uw wond.

    

   Waarvoor wordt kwaliteit van leven vastgesteld?

   Kwaliteit van leven wordt vastgesteld met een vragenlijst. Door het beantwoorden van een vragenlijst staat u stil bij de gevolgen van uw wond  op de kwaliteit van leven. Hierdoor bent u zich meer bewust van de last die u in het dagelijks leven van uw wond ondervindt. Door het bespreken van de antwoorden begrijpt ook uw behandelaar beter wat de wond voor u betekent. Hierdoor kunt u samen met uw behandelaar bepalen wat voor behandeling en zorg nodig is. Op deze manier bent u meer betrokken bij de behandeling en is uw behandelaar meer betrokken bij u. Daarnaast kunt u nagaan of u misschien extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld een advies over de verzorging van uw wond, een gesprek over de zorgen die u heeft of contacten met medepatiënten of lotgenoten. Tenslotte, als u de vragenlijst later nog eens invult, kunt u ook zien welke klachten verminderd zijn en wat er in uw dagelijks leven verbeterd is.

    

   Hoe wordt mijn kwaliteit van leven vastgesteld?

   Voor het vaststellen van de kwaliteit van uw leven wordt een vragenlijst met dertig vragen gebruikt. Bij iedere vraag wordt een antwoord naar keuze gegeven. Een aantal vragen gaat over uw lichamelijke klachten. Zij vormen samen uw “Symptomen”. Een aantal vragen gaat over uw stemming en gevoelens. Zij vormen samen uw “Emoties”. Een aantal vragen gaat over contacten met anderen en over zaken als slaap, hobby’s, werk en moeheid. Zij vormen samen uw “Funtioneren”. Wanneer u de vragen heeft beantwoord, wordt de kwaliteit van uw leven uitgedrukt in een getal of score tussen de 0 en de 100. U krijgt een score voor “Symptomen”, “Emoties” en “Functioneren”. Ook krijgt u een score voor het totaal van alle dertig vragen. Een 0 betekent dat u helemaal geen last heeft van uw wond, 100 betekent dat u heel veel last heeft van uw wond.

    

   Hieronder vindt u een voorbeeld van de kwaliteit van leven van een patiënt die de vragenlijst heeft ingevuld:

    

   Hoe kan mijn kwaliteit van leven verbeteren?

   Of u nu hoge of lage scores heeft, de meeste mensen zien graag dat hun kwaliteit van leven verbetert. Dit kan allereerst door een goede behandeling van uw wond. Immers, als uw wond verdwijnt, dan zal de kwaliteit van leven verbeteren.
   Helaas ligt het niet altijd zo eenvoudig. Zo zijn er wonden die chronisch worden, weer terugkomen of moeilijk te behandelen zijn. Daarom probeert uw behandelaar voor u de meest geschikte behandeling vast te stellen, een behandeling die uw klachten zo goed mogelijk

   vermindert.

    

   U kunt ook zelf helpen. Allereerst door de voorschriften en adviezen van uw behandelaar zo goed mogelijk op te volgen. Daarnaast kan het nuttig zijn informatie over uw wond en over de behandeling ervan te lezen. Uw behandelaar geeft u graag deze informatie. Het kan ook zijn dat u voor uw klachten extra aandacht kunt gebruiken, van uw behandelaar, van een andere hulpverlener of van een lotgenoot. Als dit het geval is, geef dit dan gerust aan.

    

   Wilt u meer informatie?

   Website
   www.stjansdal.nl/WEC

   Patiëntenverenigingen
   www.huidpatienten-nederland.nl

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 2-6-2023