l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal Harderwijk

0341 - 463911

St Jansdal Lelystad

0341 - 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Voorbereiden_Op-Opname

Kruidenlijst, koken zonder zout

Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Eten zonder zout is eerst wel even wennen, maar er zijn mogelijkheden genoeg om de maaltijden zonder zout toch smakelijk te krijgen. We geven u een aantal tips.

       

      Warme maaltijd

      1.  Gebruik zoveel mogelijk verse producten.

      2.  Kook groente en aardappelen met weinig water en zo kort mogelijk.

      3.  Maak gebruik van de magnetron of snelkookpan.

      4.  Breng zoveel mogelijk variatie aan, zowel in gerechtkeuze als in de bereidingswijze.

      5.  Maak veel gebruik van verse en gedroogde tuinkruiden en specerijen en andere smakelijke

           toevoegingen.

       

      Tuinkruiden

      Peterselie, selderij, bieslook, kervel, lavas (= maggiplant), marjolein, dille, basilicum, bonenkruid, tijm en oregano.

       

      Specerijen

      Peper, nootmuskaat, kaneel, kerrie, paprikapoeder, knoflook en knoflookpoeder, laurierblad, kruidnagel, foelie, mosterdpoeder en gemberpoeder (= Djahé).

       

      Diversen

      Verse en gebakken tomaat, kruidenbuiltjes, verse of gedroogde ui, fruit, prei, paprika, champignons, azijn, citroen(sap), citroenschil, vanillesuiker, vanillestokjes, gember, rozijnen en krenten.

       

      Let op:

      Natriumarme producten bevatten vaak kalium in plaats van natrium. Dit is niet altijd gunstig, zeker niet wanneer u plastabletten (diuretica) gebruikt.

       

      Tips voor het gebruik van kruiden en specerijen bij diverse gerechten.

       

      Soepen en bouillon

      Aangeraden wordt om één liter bouillon te trekken van 200 gram poulet en 1 mergpijpje. Voeg daaraan stukjes ui, prei, wortel, peterselie, tijm, foelie, selderij, laurier en peperkorrels toe. Laat de bouillon 3 à 4 uur trekken.

       

       Aspergesoep:  dille,foelie, nootmuskaat, rozemarijn, tijm.
       Champignonsoep:

       basilicum, bieslook, citroenmelisse, rozemarijn, tijm,

       nootmuskaat.

       Groentesoep:

       bieslook, laurier, marjolein, peterselie, rozemarijn, tijm

       Kippensoep:  basilicum,foelie, kervel, marjolein, peterselie, tijm
       Tomatensoep:

       basilicum, dille, dragon, kervel, laurier, oregano, tijm

       Uiensoep:

       bonenkruid, laurier, marjolein, peterselie, tijm

       Vermicellisoep:

       bieslook, laurier, peterselie, selderijblad, rozemarijn

       

      Vleesgerechten

      Bak bij de bereiding van vlees eventueel ui, tomaat, champignons of paprika mee. Gebruik dit ook voor de bereiding van jus of saus.

       

       Gehakt:

       bonenkruid, dille, knoflook, marjolein, peterselie, rozemarijn,

       salie, tijm, foelie, nootmuskaat.

       Rundvlees:

       basilicum, citroenmelisse, kervel, knoflook, marjolein, salie,

       peper,  nootmuskaat, kruidnagel, laurier, kerriepoeder,

       paprikapoeder.

       Varkensvlees:

       basilicum, bieslook, citroenmelisse, knoflook,

       mosterdpoeder,  tijm,  laurier,  salie, marjolein, piment,

       kruidnagel, cayennepeper, rozemarijn,  gemberpoeder,

       chilipoeder, peper.

       Stoofvlees:

       knoflook,  kruidnagel,  laurier,  mosterdpoeder, rozemarijn,

       tijm.

       Kip:

       paprikapoeder, peper, dragon, knoflook, rozemarijn,

       gemberpoeder,  peterselie, kerriepoeder, cayennepeper,

       karwij, piment, chilipoeder,  oregano, selderij.

       

      Visgerechten

      Citroenmelisse , laurier , kervel , peterselie , basilicum, dragon, dille , koriander, venkel, mosterdpoeder, gemberpoeder, knoflook, foelie, rozemarijn, tijm, nootmuskaat.

       

      Aardappelgerechten

      Mosterdpoeder, knoflook, gebakken ui, peterselie, nootmuskaat, bieslook.

       

      Groenten

       Andijvie:   peper, nootmuskaat, mosterdpoeder.
       Bieten:   kruidnagel, laurier, peper, evt. appel.
       Bleekselderij:  peper, nootmuskaat, kerriepoeder.
       Bloemkool:  nootmuskaat, peterselie, peper.
       Boerenkool:  mosterdpoeder, peper, nootmuskaat.
       Chinese kool:

       peper, gemberpoeder, komijn, paprikapoeder,

       evt. natriumarme ketjap.

       Doperwten:

       kruizemunt, peper, peterselie, marjolein, kervel, dragon.

       Groene kool:   dille, peper, paprikapoeder, karwij.
       Knolselderij:  peterselie, paprikapoeder, peper.
       Komkommer:  peper, bieslook, karwij.
       Koolraap:  basilicum, bieslook, dille.
       Koolrabi:

       nootmuskaat, peper, salie, tijm, selderij, dille

       Peultjes:

       peper, peterselie.

       Postelein:

       peper, nootmuskaat, foelie

       Prei:

       peper, laurier, koriander, peterselie.

       Raapstelen: 

       nootmuskaat, peper, paprikapoeder.

       Rode kool:

       kruidnagel, piment, laurier, peper, karwij, evt. Appel.

       Savooie kool:

       peper, nootmuskaat, kerriepoeder, peterselie

       Schorseneren:

       peterselie, oregano, bieslook, tijm, kruizemunt, peper

       Sla:

       dille, venkel, peper, bladselderij, peterselie, kerriepoeder,

       bieslook, basilicum.

       Snijbonen:

       peper, peterselie, knoflook, selderij, bonenkruid, dragon,

       nootmuskaat, rozemarijn.

       Sperziebonen:

       peper, nootmuskaat, kerriepoeder, peterselie, oregano.

       Spinazie:

       kervel, bonenkruid, bieslook, basilicum, knoflook, peper,

       nootmuskaat, paprika poeder, peterselie.

       Spitskool:

       peper, kerriepoeder, paprikapoeder, evt. natriumarme ketjap.

       Spruitjes:

       peper, foelie, nootmuskaat, peterselie,tijm, marjolein,

       kerriepoeder

       Tomaten:

       peper, peterselie, bieslook, paprikapoeder, dille, knoflook,

       tijm, bonenkruid, kummel.

       Tuinbonen:

       bonenkruid, peterselie, salie, paprikapoeder, tijm, laurier,

       peper, bieslook, rozemarijn.

       Venkel:

       peper, mosterdpoeder, citroenmelisse.

       Witlof:

       peper, kerriepoeder, nootmuskaat.

       Witte kool:

       nootmuskaat, peterselie, kerriepoeder.

       Worteltjes:

       peterselie, peper, marjolein, mierikswortel

       Zuurkool:

       (natiumarm!)

       paprikapoeder, peper, nootmuskaat,   karwij, knoflook,

       laurier, kruidnagel, evt. ananas, rozijnen of banaan

       

      Peulvruchten

      Paprikapoeder, peper, kerriepoeder, knoflook, oregano, tijm, salie, majoraan, dragon, evt. natriumarme ketjap.

       

      Kruidenmengsels

      U kunt ook gebruik maken van zelf klaargemaakte kruidenmengsels (zonder zout), deze kunt u klaarmaken en in hun geheel toevoegen aan het product. Hieronder staan een aantal opties.

       

      Bouquet Garni

      Vast binden met een touwtje:

      • 4 takjes peterselie

      • 2 takjes selderij of kervel

      • 1 takje tijm

      • 1 laurierblad

       

      Cajun kruiden

      • 2 ½ theelepels paprikapoeder

      • 2  theelepels  knoflookpoeder

      • 1 theelepel oregano (gedroogd)

      • 1 theelepel cayennepeper
      • 1 theelepel zwarte peper
      • 1 theelepel uienpoeder
      • 1 theelepel tijm of rozemarijn (gedroogd)

       

      Chilipoeder (mild)

      • 3 eetlepels paprikapoeder
      • 1   eetlepel komijnpoeder (djinten)

      • 2 eetlepels oregano (gedroogd)

      • 2   theelepels cayennepeper (droog, gemalen)
      • ½ theelepel knoflookpoeder

       

      Chilikruidenmix

      • 1 eetlepel bloem
      • ½ theelepel paprikapoeder
      • 2 eetlepels uiensnippers (gedroogd)
      • ¼  theelepel  knoflookpoeder

      • 1½ theelepel cayennepeper

      • ½ theelepel suiker
      • ½ theelepel komijnpoeder

       

      Italiaanse kruidenmix (voor 500 gram gehakt)

      • 2 theelepels basilicum (gedroogd)
      • 2 theelepels peterselie (gedroogd)
      • 1 theelepel oregano (gedroogd)
      • 1 theelepel uiensnippers (gedroogd)
      • ½ theelepel tijm (gedroogd)
      • ½  theelepel  knoflookpoeder

      • 1 mespunt zwarte peper

      • 1 mespunt salie (gedroogd)

       

      Nasi kruidenmix

      • 2 theelepels komijnpoeder (djinten)
      • 1 theelepel kurkuma
      • 2 theelepels gemberpoeder
      • 2 theelepels koriander (gedroogd, gemalen) of korianderzaad
      • 1 theelepel cayennepeper of chilipoeder
      • 1 theelepel knoflookpoeder

       

      Kipkruiden (voor 1 kg kip)

      • 1 ½ theelepel paprikapoeder

      • 1 theelepel uienpoeder

      • ¾ theelepel knoflookpoeder

      • ½ theelepel zwarte peper (gemalen)

      • ¾ theelepel bonenkruid (poeder)

      • ¼ theelepel koriander (ketoembar)

      • ½ theelepel tijm (poeder)

      • ½ theelepel basilicum (poeder)

       

      Provencaalse kruiden

      Basis:

      • 1 theelepel rozemarijn (gedroogd)

      • 1 eetlepel marjolein (gedroogd)

      • 1 eetlepel tijm (gedroogd)

      • 1 eetlepel bonenkruid (gedroogd)

       

      Extra:

      •  ½ theelepel salie (gedroogd)

      • ½ theelepel lavendel (gedroogd)

      • 1 theelepel basilicum (gedroogd)

       

      Taco kruidenmix

      • 2   theelepels uiensnippers (gedroogd)

      • 1 theelepel cayennepeper

      • ½ theelepel paprikapoeder

      • ¼ theelepel oreganopoeder (=1 theelepel gedroogde oregano)

      • 1 theelepel maizena

      • ¼ theelepel knoflookpoeder

      • ½ theelepel komijnpoeder (djinten)

       

      Macaroni / Spaghetti kruiden

      • Bieslook

      • Cayenne

      • Knoflook

      • Kummel

      • Lavas

      • Nootmuskaat

      • Peterselie

      • Salie

      • Tijm

      • Uien

      • Venkel

      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer