l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Kaliumbeperkt dieet, richtlijnen

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U heeft het advies gekregen om een kaliumbeperkt dieet te volgen.

      Deze folder geeft u algemene informatie en richtlijnen voor een kaliumbeperkt dieet.

      Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan is uw diëtist bereid deze te beantwoorden.

       

      Kalium

      Kalium is een mineraal dat in veel voedingsiddelen voorkomt. Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid kalium nodig, onder andere voor de samentrekking van de spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels. Een te hoog kaliumgehalte in het lichaam kan leiden tot spierkrampen en hartritmestoornissen.

       

      Kaliumbronnen

      Belangrijke bronnen van kalium zijn: aardappelen, groente, fruit, melk, koffie, cacao (chocolade), peulvruchten en noten.  Producten die hiervan gemaakt zijn zoals chips, frites, appelstroop en vruchtensappen bevatten ook veel kalium.

      Verder leveren veel natriumarme producten ook veel kalium.

       

      Kaliumbeperkt dieet

      Per dag mag u 2000–3000 mg kalium gebruiken.

       

      Adviezen om de hoeveelheid kalium in de voeding te verminderen:

      • Rijst en pasta bevatten weinig kalium.

      • Vervang een paar keer per week aardappelen door rijst of pasta

      • Rauwe groente bevat meer kalium dan gekookte groente. Gebruik bij voorkeur gekookte groente.
      • Kalium is oplosbaar in water. Kook de aardappelen en groenten in ruim water en gooi het kooknat weg.
      • Bij het roerbakken of stomen van groenten treedt geen kaliumverlies op. Bij voorkeur gebruik maken van gekookte groente.
      • Varieer met groenten; het kaliumgehalte van groenten kan erg verschillen. Groenten die veel kalium bevatten zijn: spinazie, postelein, andijvie, tomaten, peulvruchten.
      • Fruit op sap/siroop uit blik of pot bevat minder kalium dan vers fruit. Het sap kunt u beter niet gebruiken.
      • Vervang vruchtensap door frisdrank of limonade; deze bevatten zeer weinig kalium.
      • Een alternatief voor koffie is thee. Cafeïnevrije koffie bevat evenveel kalium als gewone koffie.

       

      Medicijnen

      Het kan zijn dat u ook medicijnen krijgt voorgeschreven om het kalium in het lichaam te verlagen zoals Serollith of Resonium.

      Neem de voorgeschreven hoeveelheden goed in en vooral op die momenten dat u kaliumrijke producten of maaltijden gebruikt.

       

      Meer informatie

      www.voedingscentrum.nl

      www.dieetinzicht.nl

       

      Voor meer informatie of eventuele vragen aan de diëtist, kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling diëtetiek via nummer: 0341-463720. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur en van 13.15 tot 14.15 uur.

      Of via e-mail: dietetiek@stjansdal.nl

       

      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 29-3-2024