l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Invriezen eigen semen

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Redenen voor bewaren semen

   Door sommige medische behandelingen kan onvruchtbaarheid ontstaan. Dit betekent dat iemand na zo’n behandeling geen kinderen meer kan krijgen. Voorbeelden van behandelingen waarbij dit voor komt zijn:

   • Chemotherapie
   • radiotherapie (bestraling)
   • een operatie waardoor er geen of minder nieuwe zaadcellen worden aangemaakt.

    

   Voordat de behandeling begint is het mogelijk om zaad in te laten vriezen. Zaad wordt ook wel sperma of semen genoemd. Het ingevroren semen kan op een later moment gebruikt worden als er een kinderwens bestaat. Dit wordt ‘vaderschapspreservatie’ genoemd.

   De meeste patiënten uit deze regio gaan hiervoor naar het UMC Utrecht. Zij hebben op de afdeling voortplantingsgeneeskunde en gynaecologie een spermabank waar het semen bewaard kan worden. 
    

   Voorwaarden

   Om in aanmerking te komen voor deze vaderschapspreservatie gelden een aantal voorwaarden.
    

   Aanwezigheid van een medische indicatie
   Het invriezen van sperma gebeurt alleen op medische indicatie. Hiervoor moet een arts een verklaring op papier zetten. Hierin moet staan dat het om medische redenen nodig is om sperma in te vriezen.
   Als mannen zich laten steriliseren kunnen zij geen semen laten invriezen "voor het geval dat". Dit wordt niet gezien als een medische indicatie.
    

   Afwezigheid van besmettelijke ziekten
   Er moet vooraf bloedonderzoek worden gedaan. Dit om zeker te weten dat u geen besmettelijke ziekten heeft. Het gaat om de volgende ziekten:
   AIDS (getest op anti HIV) 
   Hepatitis B (getest op HBsAg én
   anti HBc) 
   Hepatitis C (getest op anti Hep C)
    

   Aanmelden

   U wordt altijd door een arts aangemeld die ook:

   • de medische indicatie stelt voor vaderschapspreservatie
   • het bloedonderzoek aanvraagt naar: 
     o AIDS (anti HIV) 
     o Hepatitis B (HBsAg en anti HBc) 
     o Hepatitis C (anti Hep C)
   • u aanmeldt bij de spermabank

    

   U kunt zelf bellen met de spermabank van het UMC Utrecht voor het maken van een afspraak. U belt hiervoor met telefoonnummer:
   088-7557558. Ook met andere vragen kunt u dit nummer bellen.

    

   Wij zorgen ervoor dat de verklaring van de arts en de uitslagen van het bloedonderzoek worden opgestuurd naar het UMC Utrecht.
    

   Kwaliteit van het sperma

   Of het invriezen van het samen zin heeft hangt af van de kwaliteit van het semen. Als er geen bewegende zaadcellen zijn heeft het geen zin om het semen in te vriezen. Het zal dan niet lukken om later met behulp van dit semen zwanger te worden.


   Als er wel bewegende zaadcellen zijn kan het semen worden ingevroren. Met dit semen kan later geprobeerd worden om zwanger te worden. Het is helaas van te voren niet met zekerheid te zeggen of dit zal lukken. 

    

   Het is niet helemaal bekend hoe lang ingevro-ren semen precies kan worden bewaard. Uit onderzoek blijkt dat het semen van dieren lang bewaard kan blijven. Er zijn geen redenen om te denken dat dit met het semen van mensen anders is.
    

   Afsluiten van een bewaarovereenkomst

   Bij het eerste bezoek wordt met u de 'overeenkomst spermaopslag' besproken. Deze overeenkomst moet u ondertekenen. Bij patiënten onder de 18 jaar moet ook één van de ouders of verzorgers ondertekenen.
   In deze overeenkomst staan:

   • de afspraken tussen u en het UMC Utrecht
   • de verantwoordelijkheden van u en het UMC Utrecht
   • de bewaartermijn van 10 jaar, die verlengd kan worden

    

   Deze overeenkomst gaat alleen over het invriezen van het semen. Het is geen belofte dat u later bij het UMC Utrecht terecht kan voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Als u zich bij het UMC Utrecht aanmeld voor een vruchtbaarheidsbehandeling wordt uw aanvraag dan beoordeeld. Zij gaan dan kijken of u een geschikte kandidaat bent voor zo’n behandeling. Dit beoordelen ze op basis van medische en ethische factoren.

    

   Gebruik van ingevroren sperma

   Door het invriezen neemt de kwaliteit van het semen af. Hoeveel de kwaliteit afneemt verschilt per persoon. Het is daardoor niet mogelijk om zonder medische hulp zwanger te worden. U kunt hiervoor dan samen met uw partner een afspraak maken op de polikliniek voortplantingsgeneeskunde en Gynaecologie van het UMC Utrecht. U bereikt hen via telefoonnummer: 088-7558880
   U kunt ook kiezen voor een ander behandelcentrum. Ook wanneer het semen in het UMC Utrecht is ingevroren.

    

   Tijdens uw bezoek aan de afdeling Voortplanting en Gynaecologie krijgt u een persoonlijk behandeladvies. Er wordt daarbij gekeken welke behandeling het best bij uw situatie past. In veel gevallen wordt bij het gebruik van ingevroren semen gekozen voor IVF of ICSI.
    

   De kosten

   Het invriezen en het bewaren van semen kost geld. Dit wordt niet altijd door uw zorgverzekering betaald. Bel daarom van tevoren met uw zorgverzekeraar om te vragen of zij het invriezen van semen op medische gronden vergoeden. 

   U kunt het UMC Utrecht bellen om te vragen wat op dit moment de kosten zijn. U belt hiervoor met de afdeling zorgregistratie van het UMC Utrecht. U kunt hen bereiken via telefoonnummer 088-7558429

    

   Behoefte aan meer informatie

   “Freya” is de patiëntenvereniging voor ongewild kinderlozen. Hier kunt u terecht voor betrouwbare informatie over dit onderwerp.

   www.freya.nl

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website:
   www.urologie.nl

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 22-4-2024