l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

In- en uitwendige neuscorrectie (Rhinoplastiek)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Soms wordt de neusademhaling niet alleen gestoord door een afwijkend tussenschot, maar ook door slappe neusgaten of een abnormale vorm van de buitenkant van de neus. Dit laatste heeft dan ook invloed op het uiterlijk. Vaak is het in zo’n geval mogelijk om in één operatie niet alleen de functie te herstellen, maar ook het uiterlijk te verbeteren. Ook kan met een operatie het uiterlijk verbeterd worden zonder de functie van de neus te veranderen.

    

   Bij deze operatie worden de buitenkant en de binnenkant van de neus geopereerd. Er kan gedaan worden wat nodig is aan de neusrug, tip van de neus, neusvleugels en aan de binnenkant van de neus. Meestal komt er een sneetje in de huid tussen de neusgaten en in de neusgaten zelf. Vandaar kan de KNO-arts goed naar alle andere plaatsen van de neus toe werken. In de regel betreft het kleine littekentjes, die later niet of nauwelijks zichtbaar zullen zijn.

    

   De operatie

   De operatie gebeurt onder algehele anesthesie (narcose). U wordt opgenomen voor een kort verblijf. In overleg met uw KNO-arts kan het zijn dat de ingreep in dagbehandeling gebeurt. Na de operatie gaat u weer terug naar de afdeling.

    

   Het kan zijn dat er tampons in de neus worden aangebracht aan het einde van de operatie, maar dat is niet altijd nodig. Soms wordt er een siliconen spalk aan beide kanten van het tussenschot gehecht. Soms wordt er helemaal niets in uw neus achter gelaten. De neus zal tegen zwelling afgeplakt worden met pleisters. Wanneer aan het bot van het uitwendige van de neus is geopereerd, zal er ook een kapje over de neus geplaatst worden.

    

   De eventuele neustampons zullen een dag na de operatie weer worden verwijderd, dat zal nog op de afdeling zijn tijdens de opname. Eventuele spalken zullen na een week verwijderd worden op de polikliniek. Ook het kapje moet tenminste een week op zijn plaats blijven. De hechtingen in het sneetje zullen na een week verwijderd worden.

    

   Na de operatie

   Waarschijnlijk is er zwelling rond de neus en ogen in de eerste week na de operatie. Dit zal vanzelf verdwijnen. De pijn valt vaak erg mee. Meestal is paracetamol voldoende om er niet te veel last van te hebben. Als er druk op het hoofd wordt gezet door te tillen, persen of drukken kunt wel meer last gaan krijgen, dus oppassen bij het sporten! Daarnaast is het verstandig om  3 weken na de operatie de neus niet te snuiten. Het is wel belangrijk om de neus schoon te houden. Dat kan het best door de neus schoon te spoelen door een neusdouche te gebruiken. Het spoelen mag vanaf de eerste dag na de operatie.

    

   Na een aantal weken kunt een aardige indruk krijgen van hoe het uiterlijk van de neus veranderd is, maar er zal nog zwelling zijn. Pas na ongeveer 2 maanden is het effect op de ademhaling goed te beoordelen. Het uiteindelijk effect op het uiterlijk kan tot een jaar na de operatie nog veranderen en dus pas dan echt beoordeeld worden.

    

   Complicaties

   Na een behandeling kunnen complicaties altijd optreden. Een nabloeding (bloeden van of uit het operatiegebied) of een wondinfectie zijn de meest voorkomende complicaties, ook al komen ze zelden voor.

    

   Het resultaat van de operatie kan tegenvallen, zowel voor de ademhaling als het uiterlijk. Aanvankelijk kan nog enige zwelling en onregelmatigheid van de neus en neusrug blijven bestaan; meestal verdwijnt dit, maar soms blijft dit bestaan. In sommige gevallen is een extra correctie dan nodig.

    

   Meer informatie

   Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie?

   Kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO.

   De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 16.30 uur.

   Telefoonnummer(0341)463566

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 20-6-2024