l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Implanteerbare looprecorder

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Uw cardioloog heeft met u besproken om een implanteerbare hartmonitor te plaatsen. In deze folder wordt uitleg over de procedure gegeven. Tevens wordt toegelicht welke informatie dit apparaatje kan geven.

    

   Waarom een hartmonitor?

   U hebt klachten, maar daarvan is het nog niet vastgesteld of die door het hart veroorzaakt worden. Ook zal de cardioloog willen weten of de klachten mogelijk veroorzaakt worden door ritmestoornissen, een trage of juist een te snelle hartslag. Door een looprecorder te plaatsen is het mogelijk om het hartritme vast te leggen op het moment dat u de klachten ervaart. De cardioloog kan met die gegevens een diagnose stellen.

    

   De procedure

   Het plaatsen van de hartmonitor vindt plaats op de afdeling radiologie. De hartmonitor wordt links op de borst onder de huid geplaatst. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd, afgedekt en plaatselijk verdoofd. Daarna wordt er een klein sneetje gezet waar de huid verdoofd is en wordt de hartmonitor onder de huid geplaatst. Het wondje wordt gesloten met een hechting of met huidlijm.

    

   Wat doet de hartmonitor?

   De hartmonitor neemt continu uw hartslag op, maar slaat dit nog niet op in het geheugen. Pas als uw hartslag onder de 30 slagen per minuut komt of sneller dan 180 slagen per minuut gaat, zal er automatisch een opname worden vastgelegd. De instelling van 30 en 180 kan door de pacemakertechnicus van buitenaf worden aangepast naar een andere waarde. Daarnaast kunt u zelf ook een opname maken. U krijgt een klein apparaatje mee, wat u in uw broekzak of tas kunt stoppen. Op het moment dat u klachten krijgt haalt u dat apparaatje tevoorschijn en houdt deze vlak boven de geïmplanteerde hartmonitor. Vervolgens drukt u op het knopje tot het lampje groen wordt. Hierdoor wordt uw hartslag vastgelegd en bewaard. De periode van vijf minuten voorafgaande aan de activering en twee en een halve minuut na de activering wordt dan vastgelegd in het geheugen van het apparaatje. Daarnaast hebt u een ontvanger op uw nachtkastje staan. Die vangt ’s nachts de gegevens op.

    

   Wondzorg

   Op de wond zit een pleister of doorzichtig folie. Als de pleister loslaat is dit geen probleem wanneer de wond droog is. Wanneer de wond nog vochtig is, kunt u een nieuwe pleister erop doen. Als de pleister of folie er na een week nog niet vanzelf af is gegaan, mag u deze zelf verwijderen. De hechting(en) zullen vanzelf oplossen. Met een folie kunt u gewoon douchen, met een pleister kan dit niet. Dan kunt u pas douchen nadat de wond dicht is.

   Wanneer het wondje geplakt is met huidlijm dan mag u drie dagen niet douchen. Daarna mag u douchen (niet in bad), maar moet u deppend afdrogen, niet wrijven. Na 2-3 weken valt de lijm er vanzelf af.

    

   Verwijderen van de hartmonitor

   De hartmonitor gaat ongeveer 3 jaar mee voordat de batterij leeg is.

   De hartmonitor zal dan worden verwijderd of eerder indien duidelijk is waar uw klachten door worden veroorzaakt. U kunt er ook voor kiezen om de hartmonitor te laten zitten. U kunt dit aangeven bij uw cardioloog.

    

    

    

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 6-2-2023