l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Hoortoestellen

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat zijn de mogelijkheden?

      Zoals u in de folder over slechthorendheid hebt kunnen lezen, zijn er vele soorten en gradaties van gehoorverlies die ook nog verschillende toonhoogten kunnen betreffen. Net zoals mensen verschillend zijn, is ook gehoorverlies voor iedereen verschillend. Daarom zijn er talrijke verschillende hoortoestellen.

       

      De geluidsweergave

      Hoortoestellen dienen om geluid te versterken. Ze bestaan in principe uit:

      • Een microfoon, die het geluid opvangt.
      • Een versterker.
      • Een telefoon (luidspreker), die het geluid weer doorgeeft.

       

      Soort tonen

      De verschillende hoortoestellen hebben allemaal hun eigen kenmerken:

      • Sommige versterken vooral hoge tonen.
      • Andere versterken weer meer de lage tonen.
      • Weer andere versterken meer de middentonen.

      Er zijn geen hoortoestellen die alleen maar één of enkele toonhoogten versterken.
       

      Hoeveelheid versterking

      Daarnaast verschillen hoortoestellen in de hoeveelheid versterking die ze kunnen leveren. Sommige hoortoestellen versterken maar weinig en zijn daarom alleen geschikt voor mensen met een licht gehoorverlies. Andere hoortoestellen hebben een heel groot versterkend vermogen en zijn daarom geschikt voor mensen met een zeer groot gehoorverlies.

       

      De meeste hoortoestellen hebben bovendien instelmogelijkheden met betrekking tot:

      • De maximale versterking.
      • De demping van (plotseling optredende) harde geluiden.
      • De filtering van geluiden.

       

      Hoe wordt een hoortoestel gedragen?

      Achter-het-oor toestel

      Het meest voorgeschreven hoortoestel is het achter-het-oor toestel of de oorhanger. Het hoortoestel wordt achter het oor gedragen en het geluid wordt via een plastic slangetje en een zogenaamd oorstukje naar het oor geleid.

       

       

      In-het-oor toestel

      Het in-het-oor toestel is een heel klein hoortoestel dat of in de oorschelp of zelfs alleen in de gehoorgang geplaatst kan worden.

       

      Kasttoestel

      Het kasttoestel wordt gebruikt bij een groot gehoorverlies en bestaat uit een kastje dat op de borst wordt gedragen. De geluiden worden via een snoertje naar het telefoontje geleid, dat bevestigd is aan het oorstukje.

       

      Beengeleider

      De beengeleider is een hoortoestel waarbij geluiden omgezet worden in trillingen (vibraties) die overgebracht worden op het bot van de schedel. De overbrenging kan plaats vinden via een titanium schroefje dat achter het oor door middel van een kleine operatie in de schedel is verankerd of via de poten van een zogenaamde hoorbril op de huid achter het oor. Doordat de schedel in trilling wordt gebracht, vibreert ook het binnenoor mee, zodat het geluid gehoord wordt. Dit soort hoortoestellen is met name bedoeld voor personen die een normaal hoortoestel niet kunnen verdragen.

       

      De aanpassing van de toestellen

      Wanneer in overleg met u besloten is, dat een hoortoestel de beste mogelijkheid biedt om uw gehoorverlies te behandelen, zal de KNO-arts een proefaanpassing verzorgen en u een voorschrift meegeven voor een audicien (hoorapparatenhandelaar). In veel gevallen zal voor beide oren een hoortoestel voorgeschreven worden. De audicien maakt de afdruk voor het oorstukje, levert het (de) hoortoestel(len) en zal ze eventueel bijregelen. U krijgt het (de) hoortoestel(len) op proef mee om er een paar weken aan te wennen en de mogelijkheden (en de onmogelijkheden) uit te proberen. Door middel van regelmatige bezoeken aan de audicien kan een hoortoestel verder bijgeregeld worden. Soms is het nodig een ander hoortoestel te proberen. Wanneer het (of beide) hoortoestel(len) naar tevredenheid functioneert(-eren), kan er tot definitieve aanschaf worden overgegaan. In nagenoeg alle gevallen draagt uw ziektekostenverzekering in belangrijke mate bij aan de aanschafkosten. Lukt de aanpassing met hoortoestellen niet goed, dan kan de KNO-arts ook besluiten u te verwijzen naar een audiologisch centrum. De ontwikkeling van nieuwe en steeds betere hoortoestellen gaat snel. Er komen steeds meer en betere in- en afstelmogelijkheden. Nieuwe technische mogelijkheden volgen elkaar in hoog tempo op, zoals bijvoorbeeld afstandsbediening, automatische luidheidregeling en programmeerbaarheid voor meer dan één instelling.Toch moet men er terdege rekening mee houden dat alle hoortoestellen hun beperkingen hebben en dat zij nooit zo goed zullen kunnen werken als het normaalhorende oor. Een slechthorende wordt dus, zelfs met de beste hoortoestellen, nooit normaalhorend.

       

      Slotwoord

      Het is niet mogelijk om in folders alle details van slechthorendheid en hoortoestellen te beschrijven.Het kan zijn, dat u ondanks de uitleg van uw KNO-arts nog vragen heeft of dat u meer informatie wilt. Aarzel dan niet contact op te nemen met uw KNO-arts en om nadere uitleg te vragen. Aan dat verzoek zal graag worden voldaan.

       

       


       

      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 2-12-2023