l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Histologisch biopt (met filmpje)

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

    

   Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

    

   Histologisch biopt

   U heeft een afspraak voor een histologisch biopt. Histologie is onderzoek van weefsel. Met een histologisch biopt neemt de radioloog een stukje weefsel weg om dit voor verder onderzoek op te sturen naar het laboratorium. Uw arts heeft u verteld waarom het biopt nodig is en van welk orgaan een biopt wordt genomen.

    

   Voorbereiding

   Bloedverdunners (antistollingsmiddelen)

   Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, moet u mogelijk tijdelijk stoppen met het gebruik daarvan. Uw arts bespreekt dit met u.

    

   Nuchter zijn (niet eten en drinken)

   Soms is het nodig dat u voor de biopsie niet mag eten en drinken. Uw arts geeft u hierover instructies.

    

   Dagopname

   Als u niet opgenomen bent in het ziekenhuis, wordt u voor sommige biopsies een dagdeel opgenomen op de dagopname van het St Jansdal ziekenhuis. De assistente van de arts die het onderzoek aanvraagt geeft u hierover informatie.

    

   Zwanger

   Meld het aan uw arts wanneer u zwanger bent of zwanger denkt te zijn.

    

   Wat moet ik meenemen?

   • De pas van uw ziektekostenverzekering.
   • Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort).
   • Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. Dit wordt in sommige ziekenhuizen ook wel een AMO (Actueel Medicatie Overzicht) genoemd.

    

   De biopsie

   In deze animatie wordt een biopt uit de buik genomen. Ook van andere organen kan een biopt genomen worden. De procedure verloopt dan hetzelfde.

    

   Histologisch biopt

   Tekst video:

   Bij een histologisch biopt wordt met een holle naald een stukje weefsel uit het lichaam gehaald. Dit stukje weefsel noemen we een biopt. Het biopt wordt daarna in het laboratorium verder onderzocht. Voordat het biopt wordt afgenomen, gaat u liggen op de onderzoekstafel. Afhankelijk van de plaats van het biopt ligt u op uw rug, buik of zij. De plek van het biopt wordt schoongemaakt. Daarna wordt de plek afgedekt met een steriele doek. Meestal wordt er bij het biopt gebruik gemaakt van een echoapparaat. Met het echoapparaat zoekt de zorgverlener de plaats waar het biopt genomen moet worden. De zorgverlener geeft u een verdovende prik op de plek waar het biopt afgenomen wordt. Als de verdoving werkt, maakt de zorgverlener een klein sneetje van een paar millimeter. Hier voelt uw niets van. Vervolgens brengt de zorgverlener een holle naald in. Dit kan gevoelig zijn. Via deze naald haalt de zorgverlener stukjes weefsel weg. Hierbij hoort u een klikkend geluid. Wanneer het weefsel is afgenomen, verwijdert de zorgverlener de naald. Het wondje wordt afgedekt. Daarna is het biopt klaar.

    

   Biopt met een CT-scan

   In sommige gevallen wordt er tijdens het onderzoek gebruik gemaakt van een CT-scan om de plaats van het biopt te bepalen.

    

   De biopsie duurt ongeveer 20 minuten.

    

   Nazorg

   Na het onderzoek

   In sommige gevallen is nazorg nodig. Een zorgverlener geeft u informatie over eventuele bedrust en andere regels waar u zich aan moet houden.

    

   Pleister

   De pleister die gebruikt wordt, mag dezelfde dag verwijderd worden. Het wondje moet droog zijn.

    

   Uitslag van het onderzoek

   De uitslag van het onderzoek krijgt u op een later moment van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Dit is meestal één week na de biopsie.

    

   Risico op complicaties

   In zeldzame gevallen kan door de biopsie een nabloeding ontstaan. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt in sommige gevallen vooraf bloedonderzoek vastgesteld of uw bloedstolling normaal is. Bij bepaalde biopten wordt u in de uren na het biopt op de dagopname of op de verpleegafdeling regelmatig gecontroleerd op nabloeding.

    

   Soms kan na de biopsie enige napijn ontstaan. Dit trekt meestal snel weer weg. Neemt u bij aanhoudende en ernstige pijnklachten met spoed contact op met de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.

    

   Meer weten?

   Weefselonderzoek (Histologie)

   Tekst video:

   Artsen doen hun uiterste best om te onderzoeken wat er precies met u als patiënt aan de hand is en welke behandeling het best bij u past. Dit doen ze niet alleen, maar samen met verschillende specialisten. De pathologen en analisten in het laboratorium vormen een belangrijke groep experts die de arts helpen om tot een diagnose en een goed behandelplan te komen.

   Hoe doen ze dat? Tijdens onderzoeken of operaties kan er lichamelijk weefsel worden afgenomen. Het materiaal wordt, afhankelijk van de situatie, in een potje ‘bewaar-vloeistof’ of vacuüm geseald naar een pathologie laboratorium gebracht. Na ontvangst in het laboratorium, wordt het materiaal geselecteerd en krijgt het een uniek nummer dat gekoppeld is aan uw naam, zodat het exact te volgen is tijdens het onderzoeksproces.

   Na de eerste selectie wordt het materiaal door medewerkers met het blote oog bekeken en beschreven. Vervolgens worden belangrijke onderdelen van het materiaal in kleine plakjes gesneden en in cassettes geplaatst. Soms zijn er meerdere cassettes nodig om het materiaal in kwijt te kunnen. Dit worden samples genoemd. Het kleinere weefsel kan direct in een cassette gedaan worden.

   Alle cassettes gaan vervolgens een machine in, waar het weefsel wordt ontwaterd, ontvet en in paraffine gegoten wordt. Paraffine kennen we allemaal als kaarsvet en omdat paraffine stolt, ontstaan er na deze bewerking harde blokjes met daarin stukjes weefsel van uw lichaam. Deze massieve blokjes kunnen met behulp van een vlijmscherp mes tot hele dunne plakjes worden gesneden. Deze dunne plakjes, ook wel coupes genoemd, zijn maar een paar micrometer dik en worden op een glasplaatje gelegd.

   Hierna worden deze coupes gekleurd in een machine met een HE-kleuring. Dat staat voor Hematoxyline en Eosine. Deze kleuring zorgt ervoor dat afwijkingen op celniveau zichtbaar zijn onder een microscoop. In sommige gevallen zijn er aanvullende kleuringen nodig om specifieke cel-bestanddelen aan te kunnen tonen. Er wordt dan bijvoorbeeld een immunokleuring of een DNA onderzoek gedaan. In de laatste stap beoordeelt de patholoog alle coupes onder een microscoop. Bij twijfel zal de patholoog overleggen met zijn collega’s.

   Na het stellen van een diagnose wordt de behandeld arts hierover geïnformeerd. Het onderzoeken van weefsel is een intensief proces. Klein weefselonderzoek duurt 3 tot 5 werkdagen. Voor een grotere inzending duurt dit langer. In geval van spoedsituaties kan het weefselonderzoek in 1 a 2 dagen plaatsvinden.

    

   Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

    

    

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024