l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

High output stoma, voedingsadviezen

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat is een high output stoma?

      • Stomaproductie is langere tijd meer dan 1 liter per dag.
      • Productie van ontlasting is vaak veel en dunner.
      • Productie is moeizaam te regelen met behulp van voeding en vocht.

       

      Bij een high output stoma is het risico groot dat er via de darm meer vocht uit het lichaam verloren gaat dan er kan worden opgenomen. Hierdoor gaan ook veel voedingsstoffen verloren. Dit betekent dat er tekorten aan verschillende mineralen en vitamines en ook tekorten aan calorieën kunnen ontstaan.

       

      Situaties waarbij het risico op een high output stoma is verhoogd

      • Een darmoperatie waarbij een groot gedeelte van de darm is verwijderd.
      • Te hoog vochtgebruik.
      • Een bacteriële of virale infectie.
      • Antibioticagebruik of behandeling met chemotherapie.
      • Een ernstige actieve ziekte of beschadiging aan de dunne darm. Bijvoorbeeld een ontstekingsziekte van de dunne darm, zoals de ziekte van Crohn.

       

      Klachten bij een high output stoma

      Een high output stoma heeft vaak uitdroging tot gevolg. Uitdroging kunt u herkennen door de volgende klachten: een dorstgevoel, minder of geconcentreerd plassen, vermoeidheid, krampen, duizeligheid bij opstaan en een droge huid. Vaak gaat de uitdroging gepaard met een toename in de stomaproductie.

       

      Let op: meer drinken gaat de uitdroging niet tegen, maar werkt vaak zelfs averechts: uw stoma gaat nog meer produceren!

       

      Adviezen

      Bij een high output stoma wordt te weinig vocht opgenomen, hierdoor ontstaat dorst. Het lijkt alsof dit komt omdat er te weinig wordt gedronken, maar in werkelijkheid ontstaat dit dorstgevoel doordat het zout en vocht niet door het lichaam worden opgenomen. Het beste wat u in deze situatie kunt drinken zijn zoutrijke dranken.

       

      Dranken met een laag zoutgehalte (zoals water en thee) onttrekken vocht uit uw lichaam en laten de stomaproductie toenemen. Natuurlijk kunt u een lekker kopje thee blijven drinken, maar wel met mate. Het tegenovergestelde gebeurt bij het drinken van zoutrijke dranken waarin suiker zit vermengd, zoals ORS. Bij het drinken van ORS zal het vocht uit uw darmen worden opgenomen in het lichaam en neemt de stomaproductie af.

       

      Tips met betrekking tot eten en drinken

      • Drink niet te veel. In overleg met uw diëtist wordt u geadviseerd uw vochtinname te beperken.
      • Drink de hele dag door kleine slokjes, hierdoor komen er geen grote hoeveelheden vloeistof tegelijk in de darm.
      • Beperk het drinken van zoutarme dranken zoals thee, koffie, water en light limonade.

      • Beperk ook het gebruik van suikerrijke dranken zoals vruchtensap of limonade. In totaal maximaal 500 ml per dag en drink geen sportdrank.

      • Start met ORS op advies van uw arts, diëtist of verpleegkundige, os als u acuut toename van de stomaproductie bemerkt. ORS is te verkrijgen bij uw apotheek.
      • Beperk vochtinname bij de maaltijden tot 125-150 ml. Hierdoor krijgen uw darmen meer tijd om voedingsstoffen op te nemen.
      • Langzaam eten en goed kauwen zijn hierbij belangrijk.
      • Gebruik bij uw drinken een droog zetmeelrijk product (brood, crackers, toast of beschuit).
      • Het gebruik van extra zout wordt aangeraden. Kook uw eten met keukenzout. Strooi zout over uw eten (een halve tot een theelepel per dag) en/of gebruik ruim smaakmakers als bouillon(poeder), ketjap, maggi, aromat, curry en tomatenketchup. Kaas, spek, ham, worst, gerookte vis, schelpdieren, vis uit blik, zoute chips, zoutjes en zoute crackers bevatten veel zout.
      • Wit of lichtbruin brood, vezelarme ontbijtgranen (rijst crisps of cornflakes), aardappelen, groene bananen, zoete aardappelen, witte pasta, rijst of noedels kunnen helpen bij het indikken van uw ontlasting.
      • Hoewel dranken als drinkvoeding en melk goede bronnen zijn van vitamines en eiwitten, dient u het gebruik te beperken tot max. 500 ml per dag, omdat ze de stomaproductie stimuleren.

       

      Individueel advies

      Hoeveelheid en soort drinkvocht:

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

       

      Overige adviezen:

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

      ......................................................................................................................................................

       

       

      Meer informatie

      Voor meer informatie of eventuele vragen aan de diëtist, kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling diëtetiek via nummer: 0341-463720. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur en van 13.15 tot 14.15 uur.

      Of via e-mail: dietetiek@stjansdal.nl

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 8-5-2024