l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Hartkatheterisatie, nazorginstructies

Versienr: 6
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Hieronder vindt u de leefregels en instructies die van toepassing zijn na een hartkatheterisatie.

   Direct na de ingreep

   Indien via de pols: beweeg uw pols zo min mogelijk. De verpleegkundige haalt stapsgewijs lucht uit het polsbandje. Het polsbandje mag er na ongeveer 4 uur af. De verpleegkundige controleert de pols nadat het polsbandje verwijderd is. U mag ongeveer 6 uur na de ingreep naar huis. De ochtend na het onderzoek kunt u de pleister verwijderen.

    

   Indien via de lies: soms wordt na de hartkatheterisatie een angioseal ingebracht. Dit is een soort plugje dat de opening afsluit in uw liesslagader waar de katheter was ingebracht. Het lost binnen drie maanden vanzelf op. U krijgt een kaartje mee voor thuis met aanwijzingen m.b.t. de angioseal. Wilt u dit kaartje drie maanden bewaren? Na het plaatsen van een angioseal wordt u nog twee uur geobserveerd, waarna u naar huis mag. Helaas is een plugje niet altijd technisch mogelijk. In dat geval wordt gedurende 4 uur een drukverband gegeven, waarna u naar huis mag.

    

   Indien via de hand: De verpleegkundige haalt stapsgewijs lucht uit het polsbandje. Het polsbandje mag er na ongeveer 2 uur af. De verpleegkundige controleert de hand nadat het polsbandje verwijderd is. U mag ongeveer 3 uur na de ingreep naar huis. De ochtend na het onderzoek kunt u de pleister verwijderen.

    

   Indien u in opdracht van de cardioloog tijdelijk moest stoppen met bloedverdunners mag u die de avond na de hartkatheterisatie weer innemen.

    

   De eerste twee dagen na de ingreep

   • Ontzie uw pols of lies zo veel mogelijk. Dat wil zeggen: geen zware dingen tillen,  niet fietsen, niet auto rijden, geen handen schudden, niet leunen op de pols en geen huishoudelijk werk doen.
   • Ga de eerste twee dagen niet in bad of zwemmen. Wel kunt u vanaf de dag na het onderzoek weer douchen.
   • De derde dag na de ingreep kunt u de handelingen die u uitvoerde voor het onderzoek weer hervatten. Echter pas een week na het onderzoek mag u weer gaan sporten en/of zware lichamelijke arbeid verrichten.

    

   Indien de ingreep via de hand heeft plaatsgevonden zijn er na de eerste dag geen beperkingen ten aanzien van pols/hand gebruik en/of autorijden/fietsen.

    

   Normale verschijnselen na een hartkatheterisatie via de pols

   Het is mogelijk dat de pols of lies de eerste dagen na de ingreep wat dik en/of blauw is. Een eventuele bloeduitstoring verdwijnt vanzelf binnen één à twee weken.
   De pols of lies kunnen na de ingreep tijdelijk wat gevoeliger zijn. Ook kunnen er een paar druppeltjes bloed uit het wondje nalekken. Dit zijn normale verschijnselen. U hoeft zich geen zorgen te maken.

    

   Normale verschijnselen na een hartkatheterisatie via de hand

   Het is mogelijk dat u een doof gevoel heeft aan de duim en deel van de hand links na de procedure. Dit verdwijnt na een aantal uren, in ieder geval de volgende dag.

    

   Wat hoort niet?

   • De pols of lies wordt steeds dikker en/of pijnlijker.
   • De pols of lies gaat plotseling hevig golfsgewijs bloeden.

    

   Wat te doen indien bovenstaande optreedt?

   Druk met de vingers de slagader dicht. Ga naar de Spoedeisende Hulp of bij nood bel 112.

    

   Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek cardiologie, telefoonnummer (0341) 463745.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 12-4-2024