l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Handtherapie: pols, stabiliteit

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Polsklachten kenmerken zich mogelijk door pijn (en/of een voelbare klik) in de pols, het gevoel dat de pols blokkeert en evt. krachtsverlies.  De pols kan weer stabiel en krachtig gemaakt worden door een specifiek behandelprogramma te volgen. Het doorlopen van dit protocol vraagt veel geduld en tijd, het duurt immers 12-16 weken voordat de pols weer volledig (werk/sport) belast kan worden. Afhankelijk van de ernst van de klachten en uw beroep kunt u wel al eerder met uw beroepsmatige werkzaamheden starten. Professionele begeleiding door een handtherapeut tijdens het doorlopen van het protocol is essentieel voor het slagen van de behandeling en het behalen van de volledige functie. Hieronder wordt globaal het behandelprotocol beschreven. Let op: afhankelijk van de situatie, bestaat de mogelijkheid dat uw handtherapeut afwijkt van het hieronder beschreven protocol.

    

   0-6 weken

   De handtherapeut registreert de basismetingen van beweeglijkheid en kracht van uw pols/hand, en meet zo nodig een rustspalk aan. We proberen spalkgebruik te beperken i.v.m. de verzwakking van het spiercorset! Alle oefeningen gaan uit van onderstaande basishouding van de pols; de neutrale polspositie.

    

   Afbeelding optimale polsposities (van bovenaf, van opzij)
   Middenhandsbeentje middelvinger/ derde knokkel in verlengde onderarm, pols iets naar achteren positioneren (ca 20 graden) Oefeningen in de eerste zes weken zijn gericht op het statisch belasten van de pols. Het doel is het versterken van de spieren van uw onderarm en het verbeteren van de  coördinatie van uw gehele arm.
   Het thuis oefenen is van groot belang: hiermee valt of staat de behandeling. De spieren moeten getraind worden om steviger te worden én te blijven.
    

   Statische pols oefeningen

   Losse gewichten


   Dynaband

    

    

      

   6-8 weken

   Na 6-8 weken beoordeelt de handtherapeut de verbetering in stabiliteit van uw pols, en herhaalt de metingen van beweeglijkheid en kracht. Er wordt beslist of er gestart kan worden met dynamische polsoefeningen. Het gebruik van de evt. spalk wordt afgebouwd bij licht belaste activiteiten.

    

   Dynamische pols oefeningen

   Stok

    

   Putty (verstoringen stabiele polspositie)

   Eventueel tijdens handtherapie ook met diverse ballen en flexbar.

    

   8-12 weken

   De statische en dynamische oefeningen worden vertaald naar praktische activiteiten: werk, sport en/of hobby’s. Afhankelijk van uw situatie, worden er accenten gelegd op: stabilisatie, mobiliteit, kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen.

    

   12-16 weken

   Na 12 weken beoordeelt de handtherapeut de functie van uw pols, door de metingen van beweeglijkheid en kracht van de pols opnieuw te herhalen. Afhankelijk van uw situatie worden nog controleafspraken gepland.

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024