l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Hallux valgus

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

    

   De hallux valgus is een afwijking tussen het eerste middenvoetsbeen en de grote teen. Doordat er ruimte in het gewricht is door bijvoorbeeld een spreidvoet, vormt zich extra (kraak-) been. Er ontstaat een knobbel aan de binnenkant van de voet, ter hoogte van het begin van de grote teen. Deze kan rood en pijnlijk zijn. Bovendien kan het weefsel een ontstekingsreactie vertonen (bursitis). Vaak ontstaat er rond deze plek eelt op de huid met of zonder een likdoorn.

    

    

   Figuur Hallux valgus
    

   Ontstaanswijze

   De meeste gevallen van hallux valgus zijn in aanleg aanwezig. Vrijwel altijd zullen er dan ook in de familie meerdere personen zijn met hetzelfde probleem. Ook kunnen schoenen mede de oorzaak van dit probleem zijn. Hoge hakken en smalle puntige schoenen kan men beter vermijden.
    

   Behandeling

   De pedicure behandelt de eeltplek en eventuele likdoorns en kan vaststellen of het gewricht nog beweeglijk is of al is vastgegroeid. Afhankelijk daarvan kan de huisarts verschillende hulpmiddelen voorstellen om de pijn te verlichten. Ook kan een bezoek aan de podotherapeut of orthopaedisch instrumentmaker wenselijk zijn. Deze kunnen nagaan wat de oorzaak is en eventueel een steunzool aanmeten. In sommige gevallen, als het gewricht vastgegroeid en erg pijnlijk is, kan een chirurgische ingreep verlichting bieden.
    

   Operatieve behandeling

   De indicatie om over te gaan tot een operatieve correctie van hallux valgus is een pijnlijke standsafwijking die niet reageert op andere methodes. Er bestaan verschillende chirurgische ingrepen. De ingreep wordt bij voorkeur onder spinaalanaesthesie (ruggenprik) verricht.
    
   Samen met u beslist de anaesthesist welke narcose aan u gegeven wordt. De opname-duur in het ziekenhuis is meestal 1 nacht.

    

   Na de operatie

   U mag de eerste 10 dagen de voet niet belasten of op advies van de arts de hiel belasten. U dient krukken mee naar het ziekenhuis te nemen, die u bij de thuiszorg kunt aanvragen.

    

   Na 10 dagen worden de hechtingen meestal verwijderd. Daarna krijgt u gedurende 3 weken loopgips of wordt er een speciale loopschoen verstrekt.
    

   Na 3 tot 6 weken wordt er een controle foto gemaakt om te zien hoe het resultaat is. Daarna mag u meestal gewoon weer lopen. De zwelling verdwijnt geleidelijk over 2 tot 3 maanden. In eerste instantie dient de patiënt dan ook zijn schoeisel aan te passen: bijvoorbeeld sportschoenen dragen.
    

   Contact

   Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

   • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.

    

   • Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

     

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 24-2-2024