l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Haarzakontsteking

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Deze folder geeft u informatie over ontsteking van de haarzakjes (hidradenitis) en de behandelings-mogelijkheden. Hidradenitis suppurativa betekent “etterende” zweetklierontsteking. Ondanks de naam zijn het niet de zweetklieren, maar de haarzakjes zelf die ontstoken raken. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

    

   Haarzakontsteking

   De opening van de haarzakjes, daar waar het haartje naar buiten komt, raakt verstopt. Dit veroorzaakt een ontsteking en wordt hidradenitis genoemd. Het is een onschuldige maar vervelende afwijking, die soms operatief moet worden behandeld. Een haarzakontsteking kan plotseling (acuut) ontstaan met abcesvorming, of kan chronisch (aanhoudend) zijn met afwisselend meer en minder klachten. De ontsteking kan beperkt blijven tot een klein gebied of zich langzaam uitbreiden over een groter gebied, voornamelijk in de oksel en liezen. Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van een afsluiting van de haarzakjes is roken. Maar er zijn meerdere factoren die een rol spelen zoals hormonale factoren, erfelijkheid en overgewicht.

    

   Diagnose en onderzoek

   De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is in het algemeen niet nodig.

    

   Behandelingsmogelijkheden

   Afhankelijk van de situatie kunnen uw klachten met leefregels en eventueel medicijnen of met een operatie worden behandeld.

    

   Leefregels en medicijnen

   Als u een lichte vorm van ontsteking hebt, is het belangrijk dat u enkele leefregels in acht neemt. Deze worden genoemd in het hieronder vermelde kopje ‘Leefregels’. Soms krijgt u een antibioticakuur voorgeschreven.

    

   Operatie

   Bij een beperkt gebied met ontsteking wordt in het algemeen tijdens een poliklinische operatie onder plaatselijke verdoving het aangedane huidgebied verwijderd. Betreft het een groter gebied of zijn er ontstekingen op meer plaatsen, dan kan het nodig zijn de operatie via de afdeling dagbehandeling (opname van een dag) of tijdens een korte opname (enkele dagen) uit te voeren. De operatie vindt dan plaats onder plaatselijke of algehele verdoving op de operatiekamer. De duur van de operatie is - afhankelijk van de omstandigheden - meestal minder dan een uur. Tijdens die operatie verwijdert de arts het huidgebied met de ontstoken haarzakjes. Afhankelijk van de mate van ontsteking kan de arts besluiten de wond te verkleinen met enige hechtingen of geheel open te laten. Meestal wordt de wond niet geheel dichtgemaakt om te voorkomen dat bacteriën onder de huid worden ingesloten en zo een nieuwe ontsteking kunnen veroorzaken. Bij zeer uitgebreide, meestal lang bestaande problemen die niet op andere wijze tot rust te brengen zijn, kan besloten worden tot een plastischchirurgische operatie. Hierbij wordt het gehele gebied in de oksel of lies verwijderd, waarna het wonddefect wordt bedekt met een huidtransplantaat. Deze grotere ingreep is slechts zelden noodzakelijk. In deze folder zal hierop niet verder worden ingegaan.
   Bij een abces is een spoedoperatie nodig. De arts maakt een snee in het abces zodat de ontsteking en de abcesholte goed wordt opengelegd. De wond wordt dan altijd open gelaten.

    

   Mogelijke complicaties

   Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo zijn ook bij deze operaties de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of wondinfectie. Het zal duidelijk zijn dat de kans op een infectie bij deze ingreep groter is. Het is mogelijk dat de ontsteking in de haarzakjes zich, ondanks de operatie, gaat uitbreiden naar de omgeving. Daardoor kan een volgende operatie noodzakelijk zijn.

    

   Na de operatie

   Indien de ingreep onder plaatselijke verdoving is uitgevoerd, zal deze één tot twee uur later uitgewerkt zijn. Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep al vast deze pijnstillers in huis te hebben. Zolang de wond open is, moet u vanaf de dag na de ingreep het wondgebied dagelijks twee- tot driemaal douchen of wassen met ‘zeepvrije’ zeep (Ph-neutraal) of een ‘zeepvrije’ douchegel. Met behulp van de douchekop kunt u de wond goed schoon spoelen. Daarna moet u het wondgebied droog deppen en met een gaasverband bedekken.

    

   Controle afspraak

   Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle. Eventuele hechtingen kunnen na ongeveer één week verwijderd worden. In het algemeen is de wond binnen drie tot vier weken helemaal dicht.

    

   Leefregels

   Een aantal leefregels is van belang als u een haarzakontsteking heeft of heeft gehad:

   • Als u rookt raden wij aan te stoppen.
   • Houd dagelijks de oksels en de liesgebieden goed schoon, bijvoorbeeld door die gebieden goed te douchen.
   • Gebruik een ‘zeepvrije’ zeep (pH-neutraal) of ‘zeepvrije’ douchegel.
   • Dep de gebieden na het wassen goed droog.
   • Gebruik geen poeders in de oksels of in de liezen.
   • Draag geen strakzittende of schurende kleding. Als ondergoed voldoen ‘boxer-shorts’ doorgaans goed.
   • Gebruik alleen een deodorant zonder transpiratieremmer.

    

   Vragen

   Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de afdeling waar de behandeling plaats moet vinden. Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen, neem dan als volgt contact op:

    

   Eerste week na de ingreep:

   Binnen kantooruren: polikliniek Chirurgie, tel (0341) 4637
   Buiten kantooruren:  Spoedeisende Hulp, tel (0341) 46396

    

   Week of langer na de ingreep:
   Binnen praktijkuren van 08.00 – 17.00 uur: uw huisarts
   Buiten praktijkuren: de huisartsenpost (HAP). Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

    

   Tot slot

   Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 24-7-2024