l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Gipsverbanden

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Inleiding 

   U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp of op de gipskamer een (kunststof) 

   gipsverband om uw arm of been gekregen. In deze folder geven wij informatie en advies hoe om te gaan met een gipsverband. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

    

   Het gipsverband 

   Een verband van gips of kunststof zorgt ervoor dat uw lichaamsdeel in het gips rust krijgt en niet meer kan bewegen. Bij bijvoorbeeld een botbreuk is het doel van gips te zorgen dat de botten in de goede stand blijven staan en kunnen genezen. Gips wordt ook toegepast om beschadigde gewrichten en pezen rust te geven.

    

   Droogtijd (kunststof)gips 

   Gips (wit kalkgips) is pas na 48 uur volledig hard. Gedurende deze periode moet u voorzichtig met het gips omgaan om deuken of scheuren in het gips te voorkomen. Laat het gips niet op een harde rand rusten maar op een zachte onderlaag, bijvoorbeeld een kussentje.

   Een kunststof gips is na 30 minuten volledig hard en kan dan (als dat is toegestaan) worden belast.

    

   Zwelling voorkomen 

   Bij een botbreuk ontstaat een zwelling. Deze zwelling zal vooral in de eerste week na het ongeval optreden. Toename van deze zwelling kunt u tegengaan door het ingegipste lichaamsdeel zoveel mogelijk hoog te houden. 

   Bij een gips om de arm, adviseren wij u uw arm hoog te houden met behulp van een mitella. ‘s Nachts kunt u de mitella afdoen en uw arm bijvoorbeeld op een kussen leggen. Na een paar dagen mag u uw arm uit de mitella halen. Als uw hand dik wordt, doet u de mitella weer om tot de zwelling is afgenomen. 

   Bij een gips om een been adviseren wij u de eerste week na ongeval het gipsbeen schuin omhoog leggen. Uw voet iets hoger dan de knie, de knie iets hoger dan uw heup. Ondersteun uw been met kussens. Als u in een stoel zit, kunt u een kussen op de zitting van de stoel tegenover u leggen.

   Voor de nacht is het verhogen van het voeteneinde aan te bevelen. Bijvoorbeeld door kussens onder de matras te leggen.

    


              

    

   Gips te strak 

   Het is van groot belang dat het gips niet te strak gaat zitten. Vingers of tenen mogen niet overmatig dik worden en/of blauw of wit verkleuren. Verschijnselen als koud aanvoelen, tintelen of een slapend gevoel horen niet op te treden. Als deze verschijnselen niet verminderen nadat u gedurende 30 minuten het ingegipste ledemaat heeft hooggehouden, moet u op korte termijn contact opnemen met het ziekenhuis. 

    

   Gips mag niet nat worden 

   Het gips mag niet nat worden. Ook met een kunststofgips kunt u niet douchen of zwemmen. Hoewel de kunststof waterbestendig is, nemen de watten die er onder zitten wel water op. Dit kan leiden tot irritaties van de huid, andere huidcomplicaties en stank. Bij een kunststofgips kunt u de buitenkant wel met een vochtig doekje reinigen. Wanneer er wat water tussen het gips en de huid komt, dan kunt u proberen het droog te föhnen. Dit kost wel veel tijd. Lukt het niet om het gips droog te krijgen, neem dan contact op met de gipskamer.

   Er zijn speciale douchehoezen te koop. Bijvoorbeeld via de drogist, apotheek en internet. Als u het gips met een plastic zak beschermd tegen nat worden, houd er dan rekening mee dat er water in de zak kan lopen. Houd daarom de gipsarm of gipsbeen omhoog onder de douche zodat het water van de zak af loopt en niet de zak in.

    

   Bewegen 

   Voor genezen is het belangrijk dat u uw ingegipste arm of been beweegt. Hierdoor stroomt het bloed beter en blijven de spieren sterk. Doe oefeningen vier tot zes keer per dag voor vijf tot tien minuten.

   Deze oefeningen maakt u op basis van de pijnklachten. Geeft een oefening veel pijnklachten, dan is het verstandig om rustiger aan te doen.

    

   Armgips oefeningen

   • Strek en buig de elleboog als deze niet in het gips zit.
   • Draai rondjes met de schouder.
   • Maak een vuist, tel tot drie en strek daarna de vingers.

    

       

    

   Beengips oefeningen

   • Ga zitten en til het been gestrekt op, tel tot drie en leg het been weer neer.
   • Ga staan en til het been met gebogen knie op, tel tot drie en leg weer neer.
   • Ga zitten met gestrekte benen en trek de tenen naar u toe, tel tot drie en ontspan weer.

    

     

    

   Sieraden en nagellak 

   Bij een gipsverband om uw arm adviseren wij u geen ringen te dragen. Uw vingers kunnen namelijk opzwellen, waardoor uw ringen te strak gaan zitten. Gebruik ook geen nagellak, omdat de kleur van de nagels dan niet meer te zien is. Met de kleur van de nagels is namelijk de bloedsomloop van uw vingers te controleren. Nagels horen van zichzelf een roze kleur te hebben. 

    

   Jeuk

   Jeuk is lastig. Wij adviseren u om nooit met naalden, pennen en dergelijke onder het gips te krabben. Een wondje kan gemakkelijk ontstaan. Een infectie kan het gevolg zijn. Warmte is vaak een oorzaak van jeuk. Föhnen met koude lucht kan een oplossing zijn.

    

   Loopkrukken/ belasten

   Op loopgips, mag u alleen zonder krukken lopen als de gipsverbandmeester of de arts dit met u heeft afgesproken. Tijdens het lopen de voet recht naar voren houden en niet slepen met uw been. Neem kleine stapjes. Indien u maar één kruk nodig heeft, gebruikt u deze aan de gezonde kant. De gipsmeester kan u informatie geven waar u krukken kunt huren

   Krukken die u via de Spoedeisende Hulp huurt kunnen samen met het uitleencontract ingeleverd worden bij Medipoint inleverpunten, zie uitleencontract.

   Hoe met krukken te lopen zie de StJansdal website bij patiëntenfolders de folder "lopen met krukken"

    

   Verwijderen of wisselen van het gips

   Spalken en softgips kan de gipsverbandmeester met een verbandschaar verwijderen.

   Hard kunststofgips wordt met een trillende zaag verwijderd. Dit kriebelt wat. De zaag gaat alleen door hard materiaal, de watten en de kous onder het gips trillen een beetje mee maar blijven intact.

   Voor kinderen heeft Het Klokhuis een duidelijk filmpje over gipsverwijderen  op youtube:

   https://youtu.be/4tUM0t8JSI0

   Als het gips van uw been er af mag en u hoeft geen nieuw gips meer, raden wij u aan om:

   • Een (veter)schoen mee te nemen.

   • Uw elleboogkrukken mee te nemen. De kans is groot dat uw spieren en gewrichten stijf zijn geworden, omdat u ze een tijdlang niet hebt gebruikt. U heeft de krukken dan waarschijnlijk weer even nodig, ook als u ze met het gips niet meer nodig had.

   Wanneer u een loopgips krijgt, houd er dan rekening mee dat het gips gedurende 30 minuten niet belast mag worden. Neem daarom een rolstoel en/of uw krukken mee naar de gipskamer.

    

   Injecties tegen trombose bij gipsbeen

   In het gips is het niet goed mogelijk de kuitspier actief te gebruiken en bestaat er een verhoogde kans op trombose. Trombose is een bloedstolsel die een bloedvat kan afsluiten.

   Als u 16 jaar of ouder bent, krijgt u een recept mee voor Fraxiparine®. Dit is een klein prikje waarmee u trombose voorkomt. U gebruikt deze dagelijks zolang u in het gips zit.

    

   Besturen van een motorvoertuig

   Wij adviseren u om met een gipsverband geen motorvoertuig te besturen. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw autoverzekering.

   Gun uzelf, nadat het gips is verwijderd, de tijd om eerst uw gewrichten en spieren weer sterk en soepel te oefenen, voordat u weer een motorvoertuig gaat besturen.

    

   Vliegen

   Bij veel vliegtuigmaatschappijen mag u niet vliegen als u een circulair (rondom gesloten) gips hebt. Het is goed om bij uw vliegtuigmaatschappij te informeren wat in uw geval wel of niet mag.

   De gipsverbandmeester kan het gips mogelijk aanpassen voor de vliegreis.

    

   Osteoporose (botontkalking)

   Wanneer u iets heeft gebroken en ouder dan 50 jaar bent, kan osteoporose een mogelijke oorzaak zijn. De traumachirurg zal tijdens uw bezoek op de poli met u bespreken of hier onderzoek naar gedaan wordt.

    

   Contact opnemen

   Wij verzoeken u contact op te nemen met het ziekenhuis in de volgende gevallen:

   • Als uw vingers of tenen blauw, wit of erg dik worden.

   • Als uw vingers of tenen gaan tintelen en dit niet over gaat.

   • U krijgt verminderd gevoel in uw vingers of tenen.

   • U hebt last van sterk toenemende pijn.

   • Het gips gaat scheuren, kapot of knellen.

   • Als er iets in het gips gevallen is.

   • U heeft last van extreme jeuk.

   • Als het gips nat geworden is en het lukt niet om het droog te föhnen.

   Neem verder contact op als u iets niet vertrouwt.

    

   Vragen, klachten, informatie

   Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

   De gipskamer is te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur:

   Buiten deze tijden kunt u voor spoed contact opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: (0341) 463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.

    

   Tot slot

   Wij wensen u een voorspoedig herstel.

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 9-2-2023