l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Ganglion

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Hieronder vindt u informatie over een ganglion en hoe dat behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

    

       

    

   Een ganglion

   Een ganglion is een goedaardige, omkapselde holte die gevuld is met geleiachtige vocht. Het ganglion ontstaat vanuit een gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Het komt vooral voor aan de pols, maar ook elders in het lichaam kan het voorkomen. Er is zelden een duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een ganglion aanwezig.
    

   De diagnose

   De diagnose wordt gewoonlijk gesteld naar aanleiding van uw verhaal en op grond van de bevindingen bij onderzoek. Nader onderzoek is dan ook meestal niet nodig.
    

   Behandelingsmogelijkheden

   Als een ganglion klachten veroorzaakt, zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

    

   Leegzuigen
   Daarbij wordt het ganglion met een naald aangeprikt en leeggezogen. Meestal wordt voor of na het leegzuigen een vloeistof ingespoten die het terugkeren van de zwelling moet voorkomen. Als het ganglion niet verdwijnt of terugkomt kan het nogmaals leeggezogen worden of operatief worden verwijderd.

    

       

    

    

    

   Operatie

   De ingreep wordt poliklinisch of in dagbehandeling uitgevoerd op de operatiekamer en kan geschieden onder plaatselijke verdoving, regionale of algehele anesthesie (narcose).
   Het doel van de operatie is om de cyste in zijn geheel (met steel, zie pijl op foto) te verwijderen.

   Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u dit melden aan de degene die de ingreep/onderzoek/operatie uitvoert.
    

   Mogelijke complicaties

   Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij de operatie aan een ganglion de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of infectie van de wond.
   Ook kan er een klein zenuwtakje van de huid beschadigd worden, waardoor het gevoel in de omgeving van de wond - meestal tijdelijk - gestoord kan raken.
   Het is belangrijk om te weten dat een ganglion kan terugkeren.

   Bij alle operaties of verwondingen aan een arm of been kan, hoewel gelukkig zeldzaam, een posttraumatische dystrofie ontstaan (zie folder dystrofie). Dit gaat gepaard met pijn, zwelling, stijfheid en vaak wisselende verkleuring van de huid. Het is niet mogelijk van tevoren in te schatten of iemand dit probleem zal krijgen.
    

   Na de behandeling

   Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep al vast deze pijnstillers in huis te hebben.
   Met u wordt een afspraak gemaakt of u de hechtingen in het ziekenhuis of bij de huisarts kunt laten verwijderen.

   Het herstel na de ingreep is - afhankelijk van de plaats van het ganglion - doorgaans vlot en meestal kunt u vrij snel weer de normale dagelijkse activiteiten oppakken.
    

   Vragen

   Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts.

   Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de afdeling, waar de behandeling plaats moet vinden.

    

   Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

   • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
   • Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van Ziekenhuis St Jansdal.

     

   Tot slot

   Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 25-4-2024