l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Frenulotomie, Urologie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De voorhuid is de zachte huid die over de eikel van de penis heen zit. De voorhuid zit aan de achterkant van de penis vast met een soort “riempje”. Dit voorhuidsriempje wordt het frenulum genoemd. Als dit riempje te kort is kan de voorhuid moeilijker terug geschoven worden over de eikel. Dit kan problemen geven bij het schoon houden van de penis. Daarnaast kan het pijn geven bij het vrijen.
    

   Oorzaak

   De oorzaak van een te kort voorhuidsriempje is niet duidelijk. Soms heeft het te maken met het stugger worden van de voorhuid. Soms is iemand geboren met een korter riempje. Dit riempje kan dan makkelijk inscheuren. Er ontstaat dan een litteken. Het litteken zorgt ervoor dat het riempje nog iets korter wordt.

    

   Behandeling

   Deze vervelende klachten zijn goed te behandelen. Soms is een behandeling met hormoonzalf genoeg.
   Meestal is een kleine operatie de beste oplossing. Na deze operatie mag u dezelfde middag nog naar huis.

    

   Operatie

   Bij deze operatie wordt een plaatselijke verdoving gebruikt. Hierbij wordt met een spuit een verdovingsmiddel ingespoten in het operatiegebied. Daarna wordt het riempje met een mes of schaar weggehaald. De huid wordt zo min mogelijk weggebrand (gecoaguleerd). De hechtingen die gebruikt worden lossen vanzelf op.

   De operatie vindt plaats op de poliklinische operatiekamer. U kunt zich op de tijd van uw afspraak melden op het dagcentrum van de poliklinische operatiekamers (routenummer 0.66). Na de ingreep mag u gelijk weer naar huis
    

   Bloedverdunners

   Als u bloedverdunners gebruikt via de trombosedienst, dan moet u hier voor de operatie mee stoppen. Dit geldt voor de volgende medicijnen:

   Acenocoumarol
   Stop drie dagen voor de ingreep

    

   Fenprocoumon (Marcoumar®)
   Stop zeven dagen voor de ingreep

    

   Bel van tevoren met de trombosedienst om door te geven welke operatie u krijgt. Zij kunnen u vertellen of u tijdelijk een ander middel moet gebruiken. Dit gaat dan meestal om spuitjes met heparine.

    

   Voor de andere bloedverdunners geldt het volgende:

   • Slikt u acetylsalicylzuur of carbasalaat calcium (Ascal®) èn een andere bloedverdunner, stop dan zeven dagen voor de ingreep met de andere bloedverdunner.
   • Slikt u Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®) òf Apixaban (Eliquis®) stop dan een dag voor de ingreep met dit middel.
   • Slikt u alleen alleen persantin òf plavix, bel dan met de polikliniek urologie. De uroloog kan u dan vertellen of u uw medicijnen in mag blijven nemen.

    

   Als u bent gestopt met acenocoumarol of fenprocoumon (Marcoumar®) moet u voor de operatie bloed laten prikken. Zo kan de uroloog nakijken of uw bloed weer dik genoeg is. Dit is belangrijk. Anders verliest u teveel bloed bij de operatie. U heeft een aanvraagformulier nodig om bloed te kunnen prikken. Dit formulier heeft u meegekregen van de polikliniek urologie.

    

   De dag van de operatie gaat u eerst naar de bloedafname. Deze afdeling vind u  in de centrale hal van het St Jansdal. Naast de balie staat een apparaat waar u een nummer kunt trekken. Druk op de knop “cito” om een nummertje te trekken. U hoeft dan niet te lang te wachten.

    

   Alleen als u gestopt bent met acenocoumarol of fenprocoumon (Marcoumar®) moet u bloed laten prikken. Als u bent gestopt met een andere bloedverdunner is dit niet nodig. 

   De dag na de operatie mag u uw medicijnen weer innemen. Als u nog veel bloed verliest moet u ons eerst bellen. Bel dan met de polikliniek urologie, telefoonnummer:
   0341-463558.
    

   Na de operatie

   De eerste twee weken na de operatie mag u niet vrijen.
   De hechtingen zullen na twee tot drie weken vanzelf oplossen en hoeven er dus niet uitgehaald te worden.
    

   Geen controle

   Er wordt na deze operatie geen afspraak bij de dokter gemaakt. Meestal geneest alles zo goed dat een afspraak niet nodig is. Als u twijfelt of het goed gaat kunt u ons bellen. Wij maken dan een afspraak bij de dokter als dit nodig is.

   U kunt bellen naar de polikliniek urologie via telefoonnummer (0341) 463558.
    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie.

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website:
   www.urologie.nl

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-5-2021