l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Fractuur- en osteoporose polikliniek

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U heeft binnenkort een afspraak voor de behandeling van een botbreuk bij de chirurg en de Fractuur- en Osteoporosepolikliniek van ziekenhuis St Jansdal. U heeft deze afspraak omdat u vijftig jaar of ouder bent en een botbreuk heeft en daardoor een verhoogd risico op osteoporose (botontkalking). In deze folder leest u meer over de afspraak en osteoporose.

   Uit onderzoek blijkt dat bij mensen van 50 jaar en ouder sprake kan zijn van botontkalking bij een botbreuk. Vooral in de eerste jaren na een botbreuk bestaat een verhoogd risico op een nieuwe breuk. Osteoporose is de medische term voor botontkalking. Door tijdig botontkalking op te sporen en te behandelen kan het risico op een nieuwe breuk verminderd worden.

    

   Wat is botontkalking (osteoporose)?

   Bij osteoporose verliezen de botten ‘botmassa’ (kalk en andere mineralen) en structuur, met als gevolg dat ze broos worden. Het probleem met osteoporose is dat u er niets van merkt zolang er geen botbreuk optreedt. Gevolgen van osteoporose zijn botbreuken, kleiner en krommer worden, klachten in de organen zoals ademhalingsmoeilijkheden en evenwichtsverlies.

    

   Er zijn diverse risicofactoren die osteoporose kunnen veroorzaken, zoals:

   • Een botbreuk na uw vijftigste levensjaar
   • Een heupbreuk bij een van uw ouders
   • Onvoldoende lichaamsbeweging
   • Gebruik van bepaalde medicijnen (steroïden)
   • Gering lichaamsgewicht
   • Roken en alcoholgebruik
   • Verlaagd vitamine D-gehalte in uw bloed
   • Slechte voedingsgewoonten

    

   Behandeling van osteoporose

   Botontkalking is goed te behandelen. Mocht uit de onderzoeken blijken dat er bij u sprake is van botontkalking, dan zal behandeling volgen. De behandeling is erop gericht ervoor te zorgen dat de broosheid in uw botten niet verder toeneemt. Dit kan door middel van tabletten, injecties of een infuusbehandeling. Op het moment dat er bij u sprake is van osteoporose, ontvangt u hierover meer informatie.

    

   Afspraak en onderzoek

   Tijdens het eerste gesprek wordt met u gesproken over eventuele eerdere botbreuken, de manier van vallen en de frequentie van het vallen, uw medicijngebruik (bijvoorbeeld of u al medicijnen tegen botontkalking gebruikt) en over uw gezondheid in het algemeen. Aansluitend vindt nader onderzoek plaats. Dit onderzoek bestaat in eerste instantie uit het maken van een Dexa scan. Indien er osteoporose wordt geconstateerd zal er ook nog bloedonderzoek plaatsvinden. Door middel van het bloedonderzoek wordt er bekeken of er een oorzaak te vinden is voor het sterkteverlies van het bot. De Dexa scan is een botdichtheidmeting, waarmee botontkalking vastgesteld kan worden. Voor deze twee onderzoeken is geen voorbereiding nodig.

   Tenslotte ontvangt u een digitale vragenlijst om zo uw eventuele risicofactoren op botontkalking verder in kaart te kunnen brengen. Bij de osteoporose poli werken de (trauma)chirurg en internist-endocrinoloog met elkaar samen om zo de beste behandeling te kunnen adviseren.


   Fractuur- en osteoporosekliniek ziekenhuis St Jansdal
   Wethouder Jansenlaan 90
   3844 DG Harderwijk
   Tel algemeen: 0341 – 46 3911
    

   Polikliniek chirurgie

   Telefoonnummer: 0341 - 46 37 77

    

   Polikliniek interne geneeskunde

   Telefoonnummer: 0341 - 46 37 47

    

   Deze folder is samengesteld door de medewerkers van de Fractuur- en Osteoporosepolikliniek, in samenwerking met medewerkers van de afdeling Communicatie van ziekenhuis St Jansdal. Mist u informatie of heeft u suggesties tot verbetering, dan horen wij dit graag.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 25-7-2024