l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Flitsen en vlekken, oogheelkunde

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Vlekjes

   Veel mensen zien troebelingen die in het gezichtsveld bewegen. Niet altijd vallen deze troebelingen op. Tegen een lichte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker. Het glasvocht heet ook wel glasachtig lichaam. Dit is een gelei die het grootste gedeelte van het oog opvult. Het bevindt zich achter de ooglens. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Zijn er troebelingen in het glasvocht? Dan geven die een schaduw op het netvlies. Dit kan in allerlei vormen wordengezien: puntjes, cirkels, spinnenwebben.

    

   Oorzaken

   Glasvochttroebelingen kunnen meer oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Er ontstaan verdichtingen in het glasvocht. Bijziende mensen hebben hiervoor meer aanleg. Hoewel deze glasvochttroebelingen vervelend kunnen zijn is het een onschuldige aandoening. Ziet u tegelijk ook lichtflitsen? Dan kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn. Oogheelkundig onderzoek is dan nodig. Ook bij een ontsteking in het oog (uveïtis) kunt u vlekjes zien. Bij suikerziekte kan bloed in het glasvocht komen. U kunt hierdoor vlekjes zien. Dit kan opeens gebeuren.

    

   Hoe gaat het verder?

   In de loop van de tijd worden de troebelingen vaak kleiner. Ze geven steeds minder last.

    

   Risico's

   Krimpt het glasvocht en laat het los van het netvlies? Dan kan er soms een gaatje in het netvlies ontstaan. Hierbij kan een bloeding ontstaan. Dit uit zich als kleine vlekjes in het gezichtsveld. Het gaatje in het netvlies kan soms het begin zijn van een netvliesloslating.

    

   Flitsen

   Het loslaten van het glasvocht gaat soms samen met lichtflitsen. Het is net of een TL-lamp aan- en uitgaat. Ook dit gaat meestal vanzelf weer over.

   Blijft u lichtflitsen zien samen met veel zwarte vlekjes? Dan is onderzoek noodzakelijk.

    

   Heeft u lichtsensaties die zich als gekartelde lijnen uitbreiden? En heeft u dit in beide ogen tegelijk? En duurt dit tien tot twintig minuten? Dan kan migraine de oorzaak zijn. Zeker wanneer dit gevolgd wordt door hoofdpijn.

    

   Onderzoek

   Zijn de troebelingen langzaam ontstaan en heeft u er last van? Dan is een oogheelkundig onderzoek door de oogarts nuttig. Deze kan zien of het gaat om onschuldige klachten of niet.

   Zijn de troebelingen opeens ontstaan? Neem dan contact op met de huisarts. Deze kan vaststellen of spoedverwijzing naar de oogarts nodig is.

    

   Behandeling

   Het is belangrijk vast te stellen wat de oorzaak is. Bij een ontsteking zal behandeling noodzakelijk zijn. Bij suikerziekte is misschien laserbehandeling nodig. Is er een gaatje in het netvlies ontstaan? Dan zal een laserbehandeling nodig zijn om een netvliesloslating te voorkomen. Vaak verdwijnen de troebelingen vanzelf of is er nauwelijks last.

    

   Vragen

   Heeft u nog vragen? Dan kunt u deze aan uw eigen oogarts stellen.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 22-4-2024