l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Fietsergometrie

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Doel fietsergometrie

   De fietsergometrie, ofwel de fietsproef, heeft tot doel te bepalen hoe uw hartfunctie is bij inspanning. De behandelend specialist kan opdracht geven tot dit onderzoek.
    

   Wie verricht het onderzoek

   Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant van de functieafdeling. Als u vragen hebt tijdens het onderzoek kunt u deze aan de laborant stellen.
    

   Opzet en duur onderzoek

   Het is de bedoeling dat u een maximale inspanning levert op de fiets. Het onderzoek duurt een half uur. Er wordt ongeveer acht tot tien minuten gefietst.

    

   Voor de fietsergometrie is het belangrijk dat u wel wat gegeten en gedronken heeft. Dus een licht ontbijt of lunch is wenselijk.
    

   Voorbereiding

   U kunt uw bovenkleding ophangen in een kleedkamertje. Vervolgens neemt u plaats op de fiets. Er zal dan een aantal draden met behulp van zuigelectrodes op uw borst en rug worden bevestigd.
    
   Via de draden kan uw hartfunctie geregistreerd worden. Tevens verschijnt een beeld van de hartfunctie op een TV-scherm. Voordat u gaat fietsen en tijdens het fietsen wordt uw bloeddruk enkele malen gemeten

    

   Onderzoek

   Na de voorbereiding begint u met fietsen. Op het stuur van de fiets ziet u een metertje dat aangeeft hoeveel omwentelingen per minuut u trapt. Men zal u verzoeken dit constant te houden. Hierna wordt de belasting van de fiets steeds zwaarder gemaakt. Het effect van de inspanning wordt meteen zichtbaar op het TV-scherm, en kan bovendien worden vastgelegd.

   Als u het toerental op het metertje niet meer constant kun houden, om welke reden dan ook, geef dit dan aan. Het is de bedoeling dat u niet acuut stopt, maar gedurende twee minuten rustig uitfietst. De hartfunctie wordt tot 5 minuten na de inspanning geregistreerd.
    

   Resultaten

   Als u bent uitgefietst kunt u zich weer aankleden. De resultaten kunt u niet meteen te horen krijgen, omdat het de nodige deskundigheid vereist om de grafieken te lezen. Uw specialist zal u tijdens het spreekuur meedelen wat de bevindingen zijn, of u misschien nog andere onderzoeken moet ondergaan, en wat eventueel mogelijkheden zijn voor verdere behandeling.
    
   Ook kan het zijn dat de uitslag van de proef naar uw huisarts gaat. Dit is dan al met u afgesproken op het spreekuur van de cardioloog. Het duurt ongeveer twee dagen voordat uw huisarts bericht heeft.

    

   Verhinderd

   Kunt u niet komen? Laat het ons tenminste 24 uur van tevoren weten. Anders moeten wij uw afwezigheid in rekening brengen.

    

   Vragen

   Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de poli cardiologie 0341 - 46 37 45.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024