l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Extravasatie van toegediend contrastmiddel, behandeling van

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U heeft een onderzoek gehad waarbij het voor een goede beoordeling door de radioloog gewenst was om contrastmiddel toe te dienen. Het contrastmiddel is u toegediend via het infuus in de ader. Het contrastmiddel is (deels) buiten het bloedvat terecht gekomen. Dit heet extravasatie. In de meeste gevallen geeft dit weinig tot geen hinder.
    

   Wat is contrast?

   Contrastmiddel vertelt de radioloog iets over de eigenschappen van de weefsels waarnaar gekeken wordt. Ondanks het gebruik van het veiligste röntgencontrastmiddel (niet ionisch) kan extravasatie toch beperkte klachten geven.
    

   Wat is extravasatie?

   Extravasatie betekent dat er röntgencontrast buiten het bloedvat terecht is gekomen. Wellicht heeft u tijdens het onderzoek pijn ervaren. Dit komt omdat er een zwelling is opgetreden die druk veroorzaakt op de omliggende weefsels. De huid kan in het begin zowel een rode en/of bleke verkleuring geven, een brandend gevoel of jeuk kan optreden. Soms zijn er geen klachten. In dat geval moet u toch bedacht zijn op een extravasatie.

    

   Wat moet er nu gebeuren?

   De behandeling is al in de onderzoekskamer gestart. De laborant heeft Hirudoid crème op de zere plek aangebracht en de insteekplaats van het infuus verbonden. Hirudoid crème is crème die gebruikt kan worden bij verstuikingen, kneuzingen en bloeduitstortingen en gaat ontsteking van de ader tegen. Wellicht is er ook gekoeld, afhankelijk van de zwelling en uw klachten. De crème wordt gebruikt om lokaal een ontsteking (trombophlebitis) van de aders tegen te gaan.

   Na het onderzoek mag u naar huis. Voor thuis krijgt u crème mee. Wij adviseren om voor het slapen gaan nog eenmaal nieuwe crème aan te brengen, licht in te masseren en de insteekplek te (laten)verbinden.
    

   Wat moet ik doen als de klachten erger worden?

   Wij raden u aan om eerst telefonisch contact op te nemen met de afdeling radiologie tel. 0341-463650 of met uw huisarts. In sommige gevallen zullen we u vragen zich opnieuw te melden op onze afdeling om te zien of u herstellende bent. De radioloog zal de insteekopening inspecteren en bepalen of eventuele nadere adviezen en/of behandeling noodzakelijk is. Bent u niet in de gelegenheid om naar het ziekenhuis te komen, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 16-7-2024