l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Embolisatie van de vena spermatica of vena uterina, afdeling Radiologie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U bent door de specialist verwezen naar de afdeling radiologie voor onderzoek. Dit onderzoek wordt door een radioloog en een MBB-er (röntgenlaborant) uitgevoerd.

   Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling.


   Wannneer u zwanger bent, of denkt te zijn, is het belangrijk dat u ons dit vertelt voordat wij beginnen met het maken van de foto's

   Mocht u voor die tijd al vragen hebben, neemt dan gerust contact met ons op.

   Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 463650

    

   Embolisatie (dichtmaken) van de vena spermatica of vena uterina

   Het doel van dit onderzoek is met behulp van contrastmiddel het verloop van de bloedvaten in het bekkengebied met röntgenstralen af te beelden en de spatader in het bekkengebied te behandelen door middel van embolisatie. Dit gebeurt door een dun slangetje (katheter) in één of beide (lies)ader(s) te leggen en de spatader dicht te maken met metalen veertjes (coils).
    

   Voorbereiding

   Tien dagen voor de behandeling wordt er eventueel bloed afgenomen om de nierfunctie (GFR) te controleren.

    

   Indien u bloedverdunners gebruikt, wordt u verzocht dit te melden bij uw behandelend specialist. De specialist bepaalt of u tijdelijk moet stoppen.

   Als u een bloedverdunner slikt, moet u een dag voor het onderzoek bloed laten prikken om uw bloedstollingswaarden te bepalen. Goede bloedwaarden zijn een voorwaarde om het onderzoek veilig uit te voeren.

    

   Voordat u naar het ziekenhuis komt moet u thuis uw beide liezen ruim (!) geschoren hebben. Dit mag een avond van te voren. Dit scheren is i.v.m. de hygiëne in het prikgebied. Meestal wordt er vanuit een lies behandeld; soms vanuit beide kanten.

    

   Twee uur voor het onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u niets mag eten of drinken.

    

   Op de dag van het onderzoek wordt u opgenomen. Op de verpleegafdeling wordt u voorbereid op het onderzoek. Uw liezen worden nagekeken of ze voldoende geschoren zijn, u krijgt een infuus en de laatste uitleg wordt gegeven.
    

   Uitvoering

   Het onderzoek duurt tenminste anderhalf uur. Tijdens het onderzoek ligt u onder steriele doeken. Voordat de katheter in uw lies wordt gebracht, krijgt u een plaatselijke verdoving.
   Wanneer de katheter op de goede plaats zit, wordt er contrastvloeistof ingespoten en worden er röntgenfoto’s gemaakt om de bloedvaten in beeld te brengen. Hierna wordt de plaats van de behandeling bepaald. De contrastvloeistof kan een kort warmtegevoel geven. De contrastvloeistof wordt, zonder dat u het merkt, met de urine weer uitgeplast.

   Indien u overgevoelig bent voor jodium en/of medicamenten, wilt u ons dit dan
   vertellen vóór het onderzoek?

    

   Na het onderzoek

   Om het aanprikgaatje in het bloedvat dicht te maken, krijgt u een drukverband. U gaat terug naar de verpleegafdeling en moet enkele uren plat blijven liggen. De bloeddruk, uw polsslag en de aanprikplaats worden gecontroleerd. Van de verpleging krijgt u te horen wanneer u niet meer plat hoeft te liggen. Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis.
    

   Nacontrole

   Indien nodig wordt door de verpleegkundige een afspraak gemaakt op de poli met uw behandelend specialist.

    

   Afspraak

   Nadat besloten is dat u in aanmerking komt voor een embolisatie, wordt u gebeld door de afdeling radiologie en geïnformeerd wanneer de procedure zal plaatsvinden.

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 16-7-2024