l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Informatie:

Locatie

Via MijnStJansdal kunt u e-mailen met uw behandelaar

Afspraak maken

Solliciteren

Complimenten

Pers

Klacht indienen

Cadeau of kaartje voor patient

Mijn gegevens 

Overige vragen

 

 

 

 

 

Locaties

Medische hulp buiten kantoortijden:

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Spoedpost Harderwijk  

085 - 773 73 71

Website: Spoedpost Harderwijk

 

Lelystad: Huisartsenpost Lelystad  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

Overige informatie

-

VlagB
Folders

Echo doppler hart

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Doel van het onderzoek

   Echografie is een onderzoek dat gedaan wordt met behulp van hoogfrequente geluidsgolven (ultrageluid). Deze methode maakt gebruik van het feit dat sommige weefsels, zoals in dit geval het hart, de op hen gerichte geluidsgolven sterker weerkaatsen dan andere weefsels. Op deze wijze wordt informatie verkregen over de structuur van het hart.

    

   De weerkaatsing van het utra-geluid op de bloedstroom geeft door het Doppler-effect informatie over de snelheid van het bloed dat door het hart stroomt.

    

   Het gecombineerde echodoppler onderzoek bij het hart heeft tot doel na te gaan of zich hier onregelmatigheden voordoen, die eventuele klachten kunnen verklaren.

    

   Opzet en duur van het onderzoek

   De voorbereiding neemt ongeveer 5 minuten, het onderzoek zelf ongeveer 20 á 30 minuten.
    

   Wie verricht het onderzoek

   Het onderzoek wordt uigevoerd door één van de daarin gespecialiseerde laboranten van de functieafdeling, of door uw specialist (de cardioloog).
    

   Voorbereiding

   Nadat u uw kleren hebt opgehangen neemt u plaats op de behandeltafel. Hier krijgt u op het te onderzoeken gebied gel opgesmeerd (vlekt niet, op waterbasis).
    

   Onderzoek

   Vervolgens zal men met de zogenaamde “taster” over uw borst gaan. De taster zendt geluid uit naar het onderliggende gebied. Dit geluid wordt onder andere door het hart teruggekaatst en door de taster weer opgevangen. Op deze wijze ontstaat een beeld van uw hart, dat op een TV-scherm zichtbaar gemaakt wordt. Zonodig kan het beeld met video worden vastgelegd.

   Behalve dat men het hart in beeld kan brengen, is het ook mogelijk de snelheid van de bloedstroom daar binnen in waar te nemen. Wordt de versterker aangezet dan wordt de bloedstroom ook nog hoorbaar. Het onderzoek is volkomen pijnloos.
    

   Resultaten

   De resultaten zijn niet meteen  bekend, want het vergt de nodige deskundigheid om beeld en geluid te interpreteren. Degenen die het onderzoek bij u verricht kan u daarom op het moment zelf nog weinig meedelen. Op de eerstvolgende afspraak met uw specialist zult u de uitslag te horen krijgen.
    

   Verhinderd

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van te voren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.

    

   Vragen

   Heeft u nog vragen over het echo doppler onderzoek zelf, dan kunt u gerust contact opnemen met de medewerkers van de functieafdeling. Ze zijn graag bereid u te woord te staan en uitleg te geven. Telefoonnummer: (0341) 463538.

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 6-7-2022